Autor Wątek: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?  (Przeczytany 1018842 razy)

Offline Huma

Odp: Dzień dobry Kawoszu, skąd jesteś?
« Odpowiedź #3885 dnia: 06 Kwiecień 2025, 20:43:42 »
Dzień dobry  :)

Mam na imię Monika rozważam przestawienie się z automatu(DelonghiDinamica) na ekspres kolbowy .
Pijamy z mężem głównie czarna małą kawę (trochę przedłużone espresso 🤔).
Odróżniamy dobrą kawę od kiepskiej ale też nie jesteśmy znawcami (na razie 😉).
Będę prosić o poradę dla początkujących w wyborze ekspresu. Od dłuższego czasu zaglądam na to forum, ale szczerze mówiąc wiele kwestii to dla mnie jeszcze magia.

Pozdrawiam wszystkich
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2025, 22:42:08 wysłana przez Huma »

Offline KOMAREK

• Ekspres: Kawiarka bielatti
  • Młynek: Jeszcze brak - w trakcie poszukiwań
« Odpowiedź #3886 dnia: 16 Kwiecień 2025, 12:29:01 »
Cześć wszystkim!
Jestem Konrad, mieszkam w Sosnowcu. Kawę piję od 10 lat, odkąd u rodziców pojawił się pierwszy ekspres automatyczny. Czy od zawsze się nią interesowałem i dążyłem do poprawnego parzenia? Raczej nie.
Forum śledzę od blisko roku, gdy dostałem w prezencie pierwszą kawiarkę Bielatti New Venus 4tz, co było spowodowane pierwszym wyjazdem do Włoch i rozpoczęcia tam mojego zainteresowania jak poprawnie zaparzyć kawę w starej aluminiowej kawiarce, która stała w naszym lokum :)
Aktualnie posiadam dwie kawiarki oraz młynek ręczny Eureka Baby Grinder i cały czas metodą prób i błędów próbuję osiągnąć swój "idealny napar" z nich.
Wiedzą i doświadczeniem raczej raczkuję, więc wszystko co przeczytam na forum jest dla mnie na wagę złota.
Miło Was wszystkich poznać :)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3887 dnia: 16 Kwiecień 2025, 15:24:55 »
Witajcie, :)

korzystajcie, pytajcie, dzielcie się swoimi doświadczeniami, śmiejcie się i pijcie kawę razem z nami. Im nas więcej, tym weselej :)

Offline tournemire

« Odpowiedź #3888 dnia: 13 Maj 2025, 07:28:13 »
Dzień dobry,
Trafiłem tutaj szukając dla siebie pierwszej kolby, a właściwie drugiej, bo lata temu miałem Delonghi i mniemanie, że umiem w robienie kawy…
Dla wygody od lat mam kolejną maszynkę z tej stajni, automat. W statystykach ponad 10 tysięcy wykręconych kaw i dzielnie nie chce się zepsuć, Primadonna S Evo. Mam też dripa, i czasem deserowo coś przeleję, od święta.
Mój ideał kawy to gęste, ale smaczne espresso, niemożliwe do uzyskania w automacie.
Żona pija americano. Dla gości i mlecznych kaw zachowam obecny ekspres.
Robię rozpoznanie w temacie i wiem już, żeby kupić lepszy młynek (raczej SD), i kolbę z przeznaczeniem pod espresso.. no właśnie. Wertuję forum, i wolałbym mieć dobrej klasy używkę, niż nowy sprzęt nowy, bo zwyczajnie bardziej podobają mi się takie vintydżowe chromy, polery, niż nowsze stylistycznie i proste wizualnie sprzęty typu Gaggia czy Ascaso, wybacz Panie Januszu  :ups:
Korciło mnie kupić maszynę od Tasaka, QM Andreja Premium, ale chyba już poszedł..
I też nie wiem, czy tędy droga.
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki  :)

Offline kjakub Mężczyzna

• Ekspres: Dopiero się rozglądam
  • Młynek: DF54
« Odpowiedź #3889 dnia: 16 Maj 2025, 12:30:15 »
Dzień dobry!
Na początku chciałbym się z wszystkimi przywitać! 😊
Na co dzień bywam w Tychach i Zabrzu, a często podróżuję sobie po całym Górnym Śląsku
Na forum zdarzyło mi się już wcześniej kilka razy zajrzeć, a niedawno się zarejestrowałem żeby móc się dowiedzieć czegoś więcej, bo nachodzą mnie ostatnio myśli, że chciałbym móc się w końcu napić przyzwoitej kawy (jedyne słuszne espresso), jakiej mi brakuje w domu, a w lokalach również o taką ciężko. Myślę, że wkrótce poproszę Was, drodzy forumowicze o podpowiedzi, które pomogą mi wyznaczyć kierunek w którym będę mógł się udawać przy wyborze sprzętu 😉

Pozdrawiam,
Jakub

Offline Isiek

• Ekspres: LaMarzocco Linea Mini R, Rocket R58
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo, F4E NANO
« Odpowiedź #3890 dnia: 16 Czerwiec 2025, 22:00:33 »
Cześć, po kilku latach przerwy wracam na Forum. Na co dzień dość zapracowany ale dzięki kawie utrzymuję dobrą formę i odpowiedni poziom humoru  :taktak:
Szczęśliwy posiadacz Rocketa R58- jeszcze, a od niedawna fantastycznego LaMarzocco Linea Mini R.
Pozdrawiam  ;)

Offline bktpl Mężczyzna

• Ekspres: jura e8 eb
« Odpowiedź #3891 dnia: 02 Lipiec 2025, 16:29:38 »
Czesc, nie wiem co mieliscie wczesniej z rejestracja, ale juz kilka lat temu nie moglem sie zarejestrowac... w koncu sie udalo dzis:D
Zatem witam:)
Zadne maile do mnie nie przychodzily, napisalem nawet na jakis kontakt z forum, bezposrednio z jakiegos odnosnika i nikt sie nie odezwal.

Ale dzis sie udalao:) na adres gmail.
Probowalem kilka lat temu, ze 2 kolejny raz, moglem uzywac konta z interia.pl oprocz gmail. Efekt byl taki, ze konto po prostu nie istnialo.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #3892 dnia: 02 Lipiec 2025, 21:01:08 »
Cześć,

Był problem z gmailem, odrzucał wiadomości z naszej domeny, ale udało się naprawić, także witamy :) "Nareszcie" można by powiedzieć i gratuluję wytrwałości.

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #3893 dnia: 15 Lipiec 2025, 21:46:54 »
Witam
Cześć, moja "przygoda" z kawą trwa 12 lat, tj odkąd na prezent ślubny otrzymaliśmy ekspres Saeco Xsmall HD8745 (swoją drogą ultra niezawodny sprzęt, choć jak już wyczytałem na forum - nie ma dobrej opinii ogólnie). "Przygoda" w cudzysłowie, gdyż nigdy nie przywiązywałem specjalnej uwagi do smaku kawy. Kupowałem za każdym razem inną kawę i jedne mi smakowały bardziej, a inne mniej. Ot tyle.

Ostatnio zachciało mi się coś zmienić, zacząłem czytać o ekspresach kolbowych, oglądać jakieś filmiki. Szukałem czegoś w miarę taniego, ale czytając o ekspresach za 500-600zł dochodziłem do wniosku, że chcę chyba jednak coś lepszego i trafiałem na półkę powiedzmy 1500-2500zł. Umysł trzeźwiał i wracałem do tych tańszych. Ostatecznie trafiłem na świetny post jednego z waszych użytkowników, który napisał komuś początkującemu, jak ja aby przestać czytać o ekspresach i po prostu kupić AVX EM3202. Tak też zrobiłem, zamówiłem ekspres i jutro ma do mnie przyjść. Do tego zamówiłem od majfriendów młynek Timemore C3ESP Pro oraz jakieś akcesoria.

Zobaczymy, czy się wkręcę, czy nie będę za bardzo testował. Póki co podoba mi się to testowanie i zabawy z kawą na filmikach i na forum, ale zobaczymy co będzie ze mną.

W ogóle dzisiaj znowu czytałem na forum coś więcej i do mojego stylu życia i picia kawy (piję może z 3-4 kawy w domu tygodniowo, do tego jest to kawa z mlekiem słodzona delikatnie miodem, żona przestała pić kawę z rok temu) w zasadzie wystarczyłby jakiś phin + młynek + spieniacz mleka, ale skoro już zamówiłem ekspres to nie będę go zwracał. Do całego rytuału parzenia kawy chętnie przeznaczę z 5-10 minut, nie jest to problemem dla mnie.

Być może jest to pierwszy i ostatni post na forum, a być może nie. W każdym razie jestem raczej typem czytacza po cichutku niż pytacza, bo wszystko jest napisane na forum, tylko trzeba poszukać :)
« Ostatnia zmiana: 16 Lipiec 2025, 07:17:22 wysłana przez Fux »

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #3894 dnia: 16 Lipiec 2025, 14:54:26 »
do tego jest to kawa z mlekiem słodzona delikatnie miodem

Nie namawiam, ale jako pierwszy krok proponuję rezygnację ze słodzenia. Spienione mleko jest wystarczająco słodkie, a nie zabije całkiem smaku kawy.

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #3895 dnia: 16 Lipiec 2025, 17:56:34 »
do tego jest to kawa z mlekiem słodzona delikatnie miodem

Nie namawiam, ale jako pierwszy krok proponuję rezygnację ze słodzenia. Spienione mleko jest wystarczająco słodkie, a nie zabije całkiem smaku kawy.

Zrobiłem pierwszą kawę dzisiaj w AVXie, nie miałem wcześniej nigdy okazji używać ekspresu kolbowego. Nie mam jeszcze młynka, tj jedynie taki bardzo stary, drewniany, służący za ozdobę kuchni, więc mielenie mi trochę zajęło, tj musiałem mielić na kilka razy i jeszcze przesiać przez sitko. Do tego zmielilem może połowę pojemnika w kolbie na podwójnego shota wciskając przycisk single shot. Do kawy dolałem zimnego mleka (nie slodzilem) i taka kawa naprawdę mi smakowała mimo totalnego nieogarstwa:). Wyszła lepsza niż z automatu, wydaje mi się że z automatu wychodziła bardziej gorzka. Ty wystarczyło samo mleko aby kawa była ok.

Nie mogę doczekać się kiedy przyjdzie młynek.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #3896 dnia: 17 Lipiec 2025, 10:17:48 »
Zapraszam do wątku o AVX - https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14248.msg314976#msg314976
Chętnie posłucham przygód innych użytkowników i podzielę się swoją, wątpliwej jakości, wiedzą :)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #3897 dnia: 17 Lipiec 2025, 14:56:19 »
Proszę z dyskusją przenieść się w stosowne wątki.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline toomann

• Ekspres: DeLonghi EC850.M
  • Młynek: Zwykły Lidlowy
« Odpowiedź #3898 dnia: 18 Lipiec 2025, 21:22:09 »
Witam :)
 :nienie:
z południa Polski, prawie z Czech, najbliższe duże miasto to Ostrava. Kawa to moja miłosć od najmłodszych lat - dziadek nawet po kryjomu prze rodzicami dosypywał mi trochę kawy do mojej "kawuni" (zyli INKA z mlekiem) :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipiec 2025, 23:09:57 wysłana przez Fux »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3899 dnia: 19 Lipiec 2025, 12:09:14 »
z południa Polski, prawie z Czech
Śląsk Cieszyński? Piękne strony, ale bardzo też przemysłowe?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi