Autor Wątek: Co wybrać TIAMO MINI SLIM czy STARY MŁYNEK?  (Przeczytany 3635 razy)

Offline pawelk

Co wybrać TIAMO MINI SLIM czy STARY MŁYNEK?
« dnia: 06 Lipiec 2016, 14:56:29 »
Witam,
Chciałbym zacząć swoją przygodę z aeropresem i poszukuję w miarę taniego ręcznego młynka (brak miejsca na elektryczny). Fajnie by było jakby czasem dało się zmielić kawę do ekspresu ciśnieniowego  :) Zastanawiam się nad:

TIAMO MINI SLIM

lub tym:

Widziałem że ranGo podobne młynki ściągał z Serbi  :D Co o tym myślicie? Może macie jakieś inne propozycje?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Co wybrać TIAMO MINI SLIM czy STARY MŁYNEK?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipiec 2016, 15:50:01 »
Do ciśnienia ręcznie nie będzie tanio. Do AP coś znajdziesz - Tiamo, Hario, Porlex, Rhinowares - w granicach 200 PLN.
LMWDP #469

Offline pawelk

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipiec 2016, 16:32:08 »
Dzięki :) Czytając to forum ludzie narzekali właśnie na te nowe młynki (Tiamo, Hario, Porlex, Rhinowares). Znalazłem jeszcze stary młynek Zassenhaus. Napisałem do sprzedawcy o stan żaren.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipiec 2016, 17:19:00 »
Jeśli żarna są sprawne, to zdecydowanie bierz tego staruszka Zassenhausa. Mam podobne cuda w domu i żaden Hario slim czy inne mu podobne nawet się nie zbliżają do tego młynka pod kątem jakości i wygody mielenia:-)

Offline pawelk

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipiec 2016, 17:59:12 »
Dostałem zdjęcia, nie znam się za bardzo na tym więc jeśli ktoś mógłby na to spojrzeć byłbym wdzięczny :)

« Ostatnia zmiana: 06 Lipiec 2016, 18:01:27 wysłana przez pawelk »

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lipiec 2016, 18:21:18 »
Kwestia ceny i twoich chęci do odnowienia części metalowych.  Żarna pewnie wystarczyło by szczotką drucianą przelecieć. Od spodu może trochę papieru ściennego i będzie hulał. Jak mu jeszcze w ośkę tuleje slizgową na żywice wkleić to będzie super młyn.
Góra to już tylko kwestia estetyki.  50pln jest ok,  więcej niż 80pln bym nie dał. Za 80-120 trafisz sztukę gdzie remontu nie trzeba robić - ewentualnie tuleje stabilizującą wkleić.
LMWDP #469

Offline pawelk

« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lipiec 2016, 18:38:00 »
60 zł więc chyba biorę :) możesz powiedzieć coś więcej o tej tulei albo najlepiej jakieś zdjęcia przykładowe podesłać?:)

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lipiec 2016, 18:43:11 »
Z telefonu to ci linku nie podam,  ale użyj forumowej wyszukiwarki to hasło tuleja lub tulejka powinno się pojawić.
Ten jest chyba w lepszym stanie
http://allegro.pl/stary-unikatowy-mlynek-do-kawy-zassenhaus-mokka-i6316360802.html
LMWDP #469

Offline pawelk

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lipiec 2016, 23:29:15 »
Za ten młynek sprzedawca chce 120 zł więc nie wiem czy warto?

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Lipiec 2016, 07:31:20 »
Ja osobiście nie jestem zwolennikiem tych starych młynków - jak dla mnie korzystanie z nich jest szalenie niewygodne (ciężko znaleźć wygodny chwyt tych dużych drewnianych pudeł, a trzymanie "od góry" często kończy się zadrapaniami na wierzchu ręki od korbki). Do tego zarówno z mojege Dienesa jak i PeDe jakość przemiału niemal porównywalna z Tiamo. Co wcale nie znaczy, że z Tiamio i innych z "ceramiką" jest dobrze.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Lipiec 2016, 12:28:17 »
Najlepszy chwyt na te stare pudełka to usiąść na krześle i młynek między nogi. Wtedy jest super wygodne mielenie i wymaga włożenia wyraźnie mniejszej siły niż np.w pozycji stojącej:-) Co do jakości mielenia to musiałeś Spinacz trafić na młynki z dość mocno zużytymi żarnami, bo moje mlynki (każdy jeden z sześciu posiadanych) miele lepiej (mniej pyłu oraz lepszy, wyraźniejszy smak) nawet od Eureki Mignon, której zwykle używam do espresso:-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi