Autor Wątek: Smak kawy..  (Przeczytany 7586 razy)

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Smak kawy..
« dnia: 04 Lipiec 2016, 15:47:44 »
Witam

Nie wiem czy gdzieś był podobny temat, jak coś proszę o przekierowanie. Jak koledzy w temacie odczuwacie te wszystkie smaki kawy, owoce, orzechy, czekolada itp?

Jak pije kawę np, dzisiaj specjalnie poszedłem do kawiarenki poprosiłem espresso. Dostałem małe espresso i wodę. Najpierw wypiłem wodę potem popijalem espresso. Próbowałem doszukać się jakiś smaków ale nici z tego.. ja zawsze kawę odbieram jako np dobra mało gorzka, mało kwaśna, mocno kwaśna ) mocno gorzka i tyle, a tak to smak kawy kawy i jeszcze raz kawy. Może tego trzeba się nauczyć? W domu zainwestowalem w alternatywne metody parzenia, drip aeropress oraz kawiarka (na kawiarke czekam zamówiona). Młynek mam porlexa ale myślę nad comandante tylko nie wiem czy to jest sens skoro nie czuje tych wszystkich smaków. Jak tego się uczyć?

Wysłane z mojego Passport za pomocą Tapatalk 2

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Smak kawy..
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lipiec 2016, 16:28:57 »
2 sprawy:

1. To bardzo indywidualny temat, niektórzy czują "wszystko" od razu, inni po miesiącu, roku, jeszcze inni nigdy.
2. Kluczem jest dobra, prawidłowo zaparzona kawa. W jakiej "kawiarence" piłeś espresso, z jakich ziaren? Jakich ziaren używasz w domu?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lipiec 2016, 16:30:02 »
Po pierwsze smaki czujesz, bo je dokładnie opisałeś. Nie ma smaku orzechowego (a przynajmniej w języku polskim jest takie małe z tym zagadnienie, bo smaki odczuwamy tylko językiem, tylko te cztery, pięć: słodki, słony, kwaśny, gorzki i ponoć umami). Aromaty, to to co odczuwamy nosem. A te wszystkie wrażenia orzechowe czy czekoladowe, to dłuższa historia, która pokrótce powstaje w wyniku połączenia wrażeń aromatycznych (również tych od drugiej strony nosa) ze smakowymi przemnożonych przez nasze wspomnienia w tym zakresie.

Oczywiście, że trzeba się tego (na nowo) nauczyć. Dzieci najczęściej nie mają z tym problemu. Trzeba po prostu zacząć zwracać uwagę na to co jak pachnie i spróbować to zapamiętam -- teraz wszystko pachnie dookoła, topole, poziomki, agrest, powietrze po burzy, wszystko.
Wtedy, gdy następnym razem natrafimy na podobne molekuły aromatyczne w kawie, to z łatwością je przypiszemy do naszych doświadczeń/skojarzeń.

Ano właśnie, kolejna rzecz, musimy na nie natrafić. Czyli podstawowe pytanie brzmi: co to za kawa była?

PS
Co to jest aromat/smak kawy? ;)

« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipiec 2016, 16:42:14 »
Generalnie, ostatnio wróciłem do kawy (miałem dłuższą przerwę). Od około 2 tygodni ćwiczę z alternatywnym metodami. Teraz to kawa "treningowa" z lidla jasno palona. Zamówiłem już świeża Kenya AA Plus Nguvu do kafeterki oraz Papua Washed Arabica AA Kimel Plantation do dripa. No i wracam do zabawy, ciekawe co z tego wyniknie. Wiem, że młynek jest ważny dlatego też myślę nad wspomnianym wcześniej mlynkiem.
 Dzięki za odpowiedzi.

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipiec 2016, 16:48:03 »
Aa jeszcze pytanie, kawę pić chlodniejsza, czy od razu po zaparzeniu? Mieszać kawę w filiżance czy nie mieszać? Oczywiście kawę pije bez mleka i dodatków

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lipiec 2016, 16:53:22 »
Zamów kawę z dobrym opisem sensorycznym. Zakup występujące tam w aromacie składniki (np. porzeczki jeśli jest szansa je tam odnaleźć) i spróbuj z sugestią je odnaleźć. Następnym razem będzie łatwiej. Trening sensoryczny, to zawsze aromaty. Można przy okazji, można specjalnie sobie przygotować próbki, poprosić kogoś o pomoc i próbować rozpoznać po samym aromacie co to jest.

Zerknij też na koło smaków, zobacz jak to działa od środka, najpierw spróbuj wyodrębnić aromat, potem spróbuj nazwać jego kolor, a na szczegóły przyjdzie czas. Twoje truskawki mogą być moimi malinami, ale to nadal będzie czerwony aromat owoców.

Najprościej to wszystko zobaczyć na żywo na cuppingu.

Jeśli chodzi o stany skupienia, to wszystkie ;)
Aromat suchy (mielone ziarenka), aromat mokry (czyli po zalaniu), aromaty zaraz, na ciepło są intensywniejsze, ale smaki łatwiej po lekkim przestygnięciu. No i trzeba uważać aby się nie poparzyć, bo wtedy na tydzień z głowy.  A wszystko się rozwija w czasie i coś co jest tuż po pierwszym łyku, może zniknąć już przy trzecim. Zatem nie ograniczaj się, sprawdzaj na każdym etapie.

« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipiec 2016, 17:16:06 »
Odnośnie smaku/aromatu zastanawia mnie jeszcze metoda zaparzenia. Załóżmy, że mamy super jakości kawę z opisem -  wyczuwalne truskawki. Zaparzamy ją w tym samym czasie w  maszynie HX jako espresso oraz w dripie jako przelewka. Wiem, że moc będzie różna, lecz czy aromaty te same? Walory smakowe itp.?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipiec 2016, 17:25:27 »
Jak próbujesz różnych smaków, to spróbuj zlokalizować to doznanie, w której części języka ono występuje, jakie przywodzi skojarzenia itd. Co do samego próbowania kawy, dobrze jest gdy płyn w ustach jest napowietrzany, wtedy docierają łatwiej aromaty z ust do nosa.  Dlatego przy cuppingu siorbie się kawę. Możesz też spróbować ruszając językiem, bądź lekko wciągając powietrze gdy masz kawę w ustach. Tak jak napisał donkiszot pomaga gdy masz przed oczami koło aromatów, wtedy łatwiej te połączenia znaleźć.
https://kawopijcy.wordpress.com/kola-smakow-i-aromatow/

Co do parzenia różnymi metodami i zmianą aromatów, to nawet w tej samej metodzie mogą być inne aromaty wyczuwalne, to zależy od całej receptury. Przemiału, dozy, temperatury, składu wody, sposobu polewania (w dripie), czasu.  Może też zależeć od tego co wcześniej spożywałeś, stopnia zmęczenia itd. Możliwości jest wiele..

EDIT:
W miarę uniwersalną metodą próbowania kawy jest cupping. Czyli zalewasz w filiżance 8.3g dość grubo zmielonej  kawy 150g wody, najlepiej w miarę miękkiej, np z filtra dzbankowego, ponoć primavera też się sprawdza. Po 4 minutach przełamujesz kożuch, zbierasz piankę, mieszasz i próbujesz.  Jak to dokładniej przeprowadzić pisał m.in. Poe na swoim blogu popular coffee.

« Ostatnia zmiana: 04 Lipiec 2016, 17:41:21 wysłana przez krystians »

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipiec 2016, 17:29:58 »
Ok, dziękuję za sugestie na co zwrócić uwagę. Będę starał się edukować w tym temacie :)

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lipiec 2016, 18:03:31 »
Cupping będzie dobrym pomysłem by doszukać się w kawie (-ach) rożnych aromatów. Jeśli np. w domu zrobisz sobie cupping 2 kaw z 2 rożnych regionów, to dołóż jeszcze do nich jakąś sklepową mielonkę, np. zielonego Jacobsa który zajeżdża zgniłą trawą i spróchniałym drzewem.

Pomijając to, jeżeli do tej pory kawy słodziłeś lub piłeś z mlekiem, to na początku możesz mieć trudności z wyczuciem wszystkich smaków/aromatów.

Odnośnie pytania o mieszanie - to generalnie kawy zaparzanie alternatywnymi metodami powinieneś zamieszać przed rozlaniem do kubków, gdyż kawa czy to z kawiarki, czy z metod przelewowych zaparza się warstwowo.
Temperatura parzenia też będzie miała wpływ na charakterystykę naparu - mając aeropress możesz szybko zaparzyć 2 kawy - te same ziarna, ta sama doza i grubość mielenia. Z tą różnicą, że jedną zaparz w 95°C a drugą w 85°( jeśli jest jasno palona) bądź 80°C (jeśli jest średnio/ciemno palona). Od razu dostrzeżesz różnicę w charakterystyce naparu.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lipiec 2016, 18:39:27 »
Odnośnie smaku/aromatu zastanawia mnie jeszcze metoda zaparzenia. Załóżmy, że mamy super jakości kawę z opisem -  wyczuwalne truskawki. Zaparzamy ją w tym samym czasie w  maszynie HX jako espresso oraz w dripie jako przelewka. Wiem, że moc będzie różna, lecz czy aromaty te same? Walory smakowe itp.?
Po pierwsze jest niewiele kaw (tylko te najfajniejsze), które jednocześnie smakują tej samej osobie w radykalnie różnych metodach jak espresso i przelewki. Po drugie, wszystko się zmienia, ale nie powinno być tak, że zmienia się bez sensu. Truskawki mogą stać się dżemem truskawkowym, albo jagodowym, ale nie powinny stać się paloną gumą. Może być tak, że lekko wyczuwalna melasa w dripie jest przysłonięta truskawkami, a w esrpesso będzie to melasa z majaczącą truskawką. Raczej nie spotkasz kawy, która po zalaniu w cuppingu pachnie spleśniałym drewnem i spalonymi butami, a w espresso jest słodka, czekoladowa i marcepanowa.

Inna sprawa, że cupping kaw do espresso, to wyższa szkoła jazdy (albo jazda na wstecznym), te do filtra spoko. Niektórzy w cuppingu sprawdzają tylko kawy z samplera, w espresso te do espresso, a w drippie te do drippa.

Jeszcze inna, że to kawa i tu nie ma niepodważalnych przykładów.

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lipiec 2016, 20:15:07 »
Cupping to jest to! Dobry sposób na naukę :) dzięki jeszcze raz. Jeszcze kwestia wprawy nauki dripowania i można porównywać kawy :) w sklepach internetowych są często podane profile smakowe kawy więc to będzie punkt odniesienia. W najbliższym czasie zestawię trzy kawy Kenya, Papua i Lidlowską Cremę . Zrobię trzy filiżanki, 2 x drip ( Kenya i Lidl) oraz Mokę: Papua. Pomieszam filiżanki i będę próbował. Ciekawe.. Co wyjdzie:)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipiec 2016, 20:19:32 »
Tak troche ot.
Czy możecie powyłączać te podpisy z informacjami, z czego jest wysłane?
To do dyskusji nic nie wnosi, a mnie nie chce się kasować.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lipiec 2016, 20:37:41 »
Ok. Chyba wyłączone

« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipiec 2016, 20:38:58 »
No tak, fakt może być denerwujące