Autor Wątek: Czy cokolwiek zmienię na lepsze przesiadając się na HX-a?  (Przeczytany 15698 razy)

Offline Biogon35

• Ekspres: Izzo Alex Duetto
  • Młynek: Mahlkönig K30
Czy cokolwiek zmienię na lepsze przesiadając się na HX-a?
« dnia: 28 Czerwiec 2016, 01:29:48 »
Czytając forum, od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać nad HX, 2B czy innym lśniącym żelastwem z piękną E61. FYI - nigdy nie miałem okazji używać takiego sprzętu. Kawę wyciskam na prostej dźwigni. Dawno temu ustawiłem optymalnie (pod siebie) presostat tak abym miał odpowiednią temperaturę na grupie. Tak mocno krytykowaną w tego typu urządzeniach stabilność temperaturową osiągam przez 30 min grzania i pojedynczy flush przed ekstrakcją. Powiedzmy, że rok zajęło mi zrozumienie dźwigni, po trzech zaczęliśmy się dogadywać. Teraz zaczynam wchodzić w niuanse. Patrząc na kolor cremy wylatującej z PF-a uczę sie zmieniać nacisk na dźwignię tak by w ten sposób moderować “smak” a nie wyciskać przepisowe 9 BAR. Mam codziennie fajną zabawę i dobrą kawę. Jednak czytając Wasze “achy i ochy” na temat Rocketów i innych Bezzer zacząłem Wam zazdrościć spokoju powtarzalności. Zastanawiam się która kawa jest wzorcowa i czy można ją sklasyfikować w ten sposób. Czy więcej zmiennych to fun czy błądzenie w ciemnościach? Oczywiście ktoś powie, że na koniec dnia i tak to wszystko jest nieważne tylko kawa ma smakować. No właśnie, to jak to z tym jest?  ;)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Czy cokolwiek zmienię na lepsze przesiadając się na HX-a?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwiec 2016, 07:05:15 »
Kawa ma być boska, dawać wiele przyjemności (aromaty/smaki), a jeśli samo przygotowywanie naparu daje jeszcze mnóstwo zabawy i radości?! To czego więcej chcieć?!
Zapewne piłeś kawy przygotowane przez zawodowców - są zdecydowanie lepsze? Jeśli nie, to po co kombinować?

ps. chyba że portfel swędzi ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwiec 2016, 12:45:06 »
Ja też bym nie zmieniał raczej.  Dogadałeś się,  poznałeś maszynę. E61 smak da inny.  A czy lepszy to już tylko twoje kubki smakowe wiedzą.
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2016, 12:47:58 »
Może po prostu zamień się z kimś na maszyny. Tak na 2-3 tygodnie żeby spróbować. Na pewno znajdziesz kogoś kto chciałby zobaczyć jak to jest z dźwignią.

Offline Biogon35

« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:31:56 »
Czy polscy dystrybutorzy high-endowych ekspresów na wzór firm handlujących sprzętem audio wypożyczają modele demo dla potencjalnych klientów? Tak byłoby najprościej. Powalczyć tydzień z demo HX-em i wtedy zdecydować.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:35:36 »
U mnie się to zdarza. Pod warunkiem, że mam akurat na stanie używany ekspres. Obecnie mam...nawet dwa.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Biogon35

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:52:56 »
Janusz, dziękuję za propozycję. Spróbuję najpierw wybadać dystrybutorów Rocketa i Bezzery ponnieważ, jak na razie te właśnie maszyny z grupami E61 najbardziej przypadły mi do gustu biorąc pod uwagę stosunek jakość/ficzersy/cena. Rozumiem, że Twoja oferta ekspresów z E61 to LA MACATEC oraz VIBIEMME?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:59:46 »
Nie tylko. Także MY WAY, ISOMAC. Będzie też niebawem nowość od naszego przyjaciela Matiza...- model ELBA 1 oraz ELBA 2. Jeśli jednak jest to tylko kwestia sprawdzenia jak się pracuje na ekspresie z HX i E61 to możesz to sprawdzić na każdym dostępnym. Zaznaczam jednak, że każdy z nich może nieco różnić się w działaniu (podobnie jak i w danych technicznych i wyposażeniu).

Offline Biogon35

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwiec 2016, 15:10:15 »
MY WAY jest poza budżetem, ISOMAC nie widziałem na Twojej www ale poczytam. Dziękuję za info.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwiec 2016, 15:13:23 »
Na stronie nie ma wszystkich sprzętów które sprowadzam i sprzedaję. Budujemy w tej chwili sklep internetowy - będzie lepiej. :)

Offline Biogon35

« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwiec 2016, 15:58:09 »
Zacząłem dzwonić. Piewszy dystrybutor, Rocket: coffeesite.pl - nie ma opcji wypożyczenia sprzętu  :NO:

Offline Biogon35

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwiec 2016, 16:02:01 »
Drugi dystrybutor, Rocket: akcesoriabaristy.pl - j.w. - nie ma opcji wypożyczenia sprzętu  :NO:

Offline Biogon35

« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwiec 2016, 16:24:05 »
Trzeci dystrybutor. cafesilesia.pl: Bezzera - nie mają modelu demo. Jednak miłe 10 minut rozmowy o HX-ach i ich możliwościach w stosunku do dźwigni, bezcenne  :ok:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwiec 2016, 16:37:25 »
Wypożyczanie sprzętu jest co najmniej karkołomne. Transport w tę i we w tę -- komu chciałoby się to organizować? Sprzęt audio można sobie testować i rok, tak by nic nie było po nim widać. W przypadku maszyny do espresso jest inaczej.

A o charakterystyce maszyn HX napisano już tomy. Mała dźwigienka raczej nie ma żadnego porównania, bo jest sprzętem domowym. Domowe maszyny HX mają zaś dużo więcej wspólnego z barowymi profesjonalnymi maszynami niż małe dźwigienki ze swoimi odpowiednikami profesjonalnymi :).

Offline Biogon35

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwiec 2016, 16:52:50 »
Wypożyczenie sprzętu jest bajecznie proste, ja płacę za transport w obie strony i wpłacam kaucję. Jeden przelew i odrobina chęci ze strony dystrybutora. Jeśli ktoś sprzedaje takie zabawki powinien mieć demo unit dla potencjalnego klienta. Ale jak sam powiedziałeś - "komu by chciało się to organizować?" Skomentowałeś to wprost idealnie  :brawa:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi