Autor Wątek: Saeco vs delonghi  (Przeczytany 31532 razy)

Offline tipmaniak

Saeco vs delonghi
« dnia: 27 Czerwiec 2016, 21:19:07 »
Witam, jestem nowy i totalnym laikiem. Przymierzam się do kupna ekspresu do kawy ( pierwszego w zyciu). Ilosc kaw to 5 na dzień. Szukam ekspresu w pełni automatycznego. Tak zwnay kawa na jeden guzik  W oko wpadl mi model saeco hd8297/09. Ale w tej cenie można tez kupic delonghi autentica cappuccino etam 29.660.sb. Nie wiem na jaki się zdecydować. Może cos doradzicie, albo wogole polecicie jakis inny ekspres. Kawy typu latte itp. Z mlekiem też będą robione 

Mój budżet to 3000 zł.  Proszę nie pisać " bierz jura". Bo mnie nie stać na taki ekspres :)

Za wszelkie sugestie dziękuję i serdecznie Pozdrawiam :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Saeco vs delonghi
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Czerwiec 2016, 21:34:10 »
ja Ci mogę polecić czytanie forum, bo takie tematy(pytania o ekspres z podobnymi założeniami) się przewijają regularnie. i jeśli mnie pamięć nie myli, to ani o saeco, ani o delonghi mowy tam nie ma...

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwiec 2016, 21:47:00 »
Kolego myślę, że delonghi robi lepsze ekspresy po tym ja saeco połączyło sie philipsem. Czy autentica?? Raczej nie myśle ze cena nie jest do końca adekwatna do ogółu. Jeśli potrzebujesz do czarnej kawy obejrzyj najprostszy model nie różniący się wiele od wybranej przez Ciebie Autentici czyli ECAM22.110. Jeśli chciałbyś ze spieniaczem automatycznym to najważniejsze żebyś wiedział jakie są skutki uboczne jak to się konserwuje i ile kosztuje naprawa :), choć poprawione spieniacze delonghi dają rade i psują się dużo rzadziej niż wcześniejsze modele (np.ECAM23.460). W razie pytań bardzo proszę :)
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline tipmaniak

« Odpowiedź #3 dnia: 28 Czerwiec 2016, 06:58:00 »
Siewcy, czytalem inne podobne tematy, masz racje nigdzie nie pisano o saeco i delonghi dlatego zalozylem nowy temat. Jak sa do du*y to proszę zaproponuj jakiś inny dobry :)

MichalCz możesz rozwinąć temat koszty eksploatacji i szkody tego mleka może być na pw albo jakiś link ☺ Dziękuję!

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Czerwiec 2016, 08:08:11 »
tipmaniak zastanawiałeś się nad Nivoną? Model 757 mieści się w Twoim budżecie, jest w pełni automatyczny (posiada funkcję one touch) i moim zdaniem to półka wyżej aniżeli Saeco czy Delonghi.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline tipmaniak

« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2016, 08:50:14 »
Powiem tak, bylem w paru sklepach rtv i każdy mowil ze saeco delonghi najlepiej się sprzedaja i sa dobre ☺ To nie bralem pod uwagę innych marek ☺ Po pracy go przejrzę ☺  budżet może się zwiększyć do maks 3500 jeżeli ekspres jest tego warty :)

Offline roger

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2016, 09:17:22 »
Gdybym miał wybierać marki to moja kolejność byłaby następująca:
1. Nivona
2. Saeco
3. Delonghi
www.akcesoriabaristy.pl
kawa / herbata / ekspresy / młynki / akcesoria
Rabat forumowy wynosi -10% / kod rabatowy: WOK10

ROCKET ESPRESSO - Autoryzowany dystrybutor w PL

Offline tipmaniak

« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwiec 2016, 10:43:27 »
Widzę ze większość wybiera firmę nivona tylko teraz mam dwa pytania :)
Wybrać model 757 czy doplacic do droższego modelu ale czy warto?
2. MichalCz pisal na temat konserwacji i czyszczenia ekspresów  z mlekiem czy to takie uciążliwe i takie awaryjne ?

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwiec 2016, 12:08:57 »
konserwacja systemów mlecznych w ekspresach jest jak mycie garnków po gotowaniu - nie musisz jak lubisz syf
ale przy dłuższym zaniedbaniu faktycznie mogą się pojawić problemy z drożnością i działaniem systemu dlatego warto o to dbać na bieżąco nie jest to wcale kłopotliwe
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline tipmaniak

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwiec 2016, 12:36:22 »
Jak byś jeszcze mogl napisać, bo do końca nie jest to dla mnie jasne :) Po każdym użyciu mleka do kawy czy latte ? Czy np po 5 kawach umyć dopiero ? I takie expresy nie maja automatycznego czyszczenia ?

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:21:46 »
O takie ekspresy powinieneś pytać na kafeteriach i innych kobiecych forach.
Nie czyszcząc układu szybciej ci się zapaskudzi.
Płuczę swój ekspres po każdorazowym użyciu, chyba że w przeciągu pół godziny będę robił kolejną kawę.
Pomimo tego, co jakiś czas i tak muszę rozebrać i gruntownie przeczyścić.
Mleko w ekspresie to jest takie paskudztwo, że lepiej pić espresso ;)

Offline tipmaniak

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Czerwiec 2016, 14:26:29 »
Ja myslalem ze system samoczyszcacy, czyści wszytsko :D

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwiec 2016, 18:37:38 »
Kolego nic się samo nie wyczyści nic się samo nie odkamieni :) Systemy mleczne tym bardziej w takie pogody potrafią bardzo szybko pleśnieć i śmierdzieć. Czyścić trzeba za każdym razem!! i tu nie ma odstępstwa czy nivona, delonghi czy jeszcze coś innego. Jak znajomii upierają się przy spieniaczach to jest moim zdaniem jedyne mądre rozwiązanie. Kupić ekspres do dobrej czarnej a do tego osobno spieniacz mleka np Krups xl2000 ale tutaj pełna dowolność( teścią kupiliśmy firmy jakiejś tam za 100zł i spienia super, służy 3 rok)
pozdrawiam
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline tipmaniak

« Odpowiedź #13 dnia: 28 Czerwiec 2016, 18:47:27 »
A jest gdzieś jakiś filmik albo ktoś może napisać co trzeba dokladnie wyczyścić po użyciu mleka ?

Panowie/Panie nie dało mi to spokoju że trzeba ekspres czyscic po kazdym mleku i w tym saeco 8927/09 jest taka funkcja "automatyczny program czyszczenia i odkamieniania" Mam rozumiec ze czyścić tez po kazdym uzyciu mleka ?
« Ostatnia zmiana: 28 Czerwiec 2016, 20:31:09 wysłana przez tipmaniak »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Czerwiec 2016, 20:50:58 »
A talerze myjesz po jedzeniu czy raz na tydzień? Producent co wszystko obieca byleś kupił.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi