Autor Wątek: Bezzera BZ16 R DE  (Przeczytany 3791 razy)

Lobo_M

• Gość
Bezzera BZ16 R DE
« dnia: 26 Czerwiec 2016, 22:31:23 »
Dobrego złe początki, tak mógłbym zacząć ten temat, którego opis ze względu na ciągły brak czasu rozłożyłem na kilka dni, a teraz dodaje do forum.

Wybór był trudny, bo coraz to dochodziły nowe wymagania stawiane nowemu sprzętowi i poprzeczka pięła się w górę, a cena niestety wraz z nią.
Na początku szukałem sprzętu używanego, ale z pewnego źródła. Kilka razy podchodziłem do rozmów i negocjacji takich ekspresów jak Rocket Cellini V2, jeden z moich okolic sprzątneli mi sprzed nosa. Już prawie kupiłem też forumowego Lelita bo w tamtym czasie idealnie spełniał moje wymogi, dobra cena za sprzęt praktycznie nowy, a co ważne nie za duży i minimalistyczny wygląd. Zakup zbiegł się ze świętami, przez co finalizacja transakcji odłożyła się w czasie. W święta Żona dała zielone światło na zakupy za większą sumę, tyle że sprzęt miał być już docelowy. Skoro tak, stwierdziłem że musi mieć pompę rotacyjną, doprowadzenie wody bieżącej i odpływ z tacki ociekowej. Tym samym Lelit odpadł z gry.
Na celowniku zostały Rocket'y i Bezzery. Pierwszy znam, bo sąsiad ma Cellini V2, tyle że w między czasie pokazałem Żonie kilka Bezzer no i jak zobaczyła, że wizualnie są bardziej minimalistyczne, a jeszcze jest opcja wersji z "guziczkami":-) to już nie miałem dużo do gadania i nawet cena podchodząca pod 7kPLN, nie miała dla Niej znaczenia. Chcąc niechcąc wybór padł na BZ16, pompa rotacyjna wolumetryczna, dopływy/odpływy, totalny minimalizm wizualny i grupa bezzery, do której miałem na początku obawy, ale mi przeszło;-) sama grupa wizualnie jest również bardziej minimalistyczna niż E61, ma też delikatne podświetlenie LED.
Klamka zapadła, mailE do dwóch sklepów, ceny prawie takie same, ale w jednym milsza a co ważne bardziej profesjonalna obsługa, bezroblemowe i fachowe odpowiedzi na wszystkie pytania, a trochę ich miałem. Zapowiadany czas realizacji 4-6 tygodni, niestety wydłużył się do 8 i to był minus choć podobno z winy italianoproducenta, w co jestem w stanie uwierzyć.
Ekspres dotarł w sobotę rano (sklep specjalnie zrobił wysyłkę na sobotę!) w dniu moich urodzin. Szybkie rozpakowanie, tymczasowe bańki z wodą i na ścieki, uruchomienie, kilka strzałów przed przybyciem gości. Pierwsze wrażenie MEGA WOW, wizualnie ideał, cicho bo to rota, smak kawy pomimo braku idealnej dozy i przemiału, o lepszy niż z RS (o RS też później napiszę, bo zasługuje on na kilka zdań po 1,5 roku wspólnej przygody). No ale niestety coś jest nie tak, dlaczego pompa co chwilę się włącza na standby, tak być niepowinno. Niestety jest sobota, zbyt późno na telefon do sklepu, no cóż trzeba poczekać do poniedziałku.
Nim przyszli goście aktywowałem pre-brewing i zaprogramowałem jeden przycisk po to aby robił 3 sekundowy flush grupy, kolejny ustawiłem na dozę dopio, bo u nas to 90% kaw.
Goście w domu, 10 dorosłych osób, kilka dopio i kilka mlecznych. Pomimo ułomności "baristy", współpraca ze sprzętem idzie całkiem sprawnie. Programowane przyciski okazują się strzałem w 10tkę, szczególnie jak trzeba zrobić kilka kaw, przygotować w między czasie mleko, pogadać z gośćmi itd. Totalnie nie przejmuję się tym czy już wyłączać czy jeszcze nie, jedyne co to dokonałem korekty na młynie, aby doza wychodziła w około 25-30s.
Co najważniejsze nie trzeba czekać na nagrzewanie i chłodzenie bojlera jak to w RS, pary jest nawet za dużo, bo pierwsze mleko prawie wykipiało;-). W tym nigdy nie byłem dobry, ale już widzę że to inna liga niż RS (cenowa również;-) ).
W poniedziałek telefon do sklepu, po opisaniu problemu, szybka decyzja, tak być nie może, bardzo przepraszamy, ale proszę spakować sprzęt. Dostałem też propozycję zwrotu pieniędzy, ale nie o to mi chodziło. Co ważne, sklep na czas naprawy przysłał mi ekspres zastępczy, Bezzera Galatea, parametry podobne, rota grupa E61, wizualnie nie mój klimat.
Tak też przez ostatnie dwa tygodnie używałem inny sprzęt, co też pozwoliło mi na porównianie z BZ16. Moim zdaniem porównanie na plus dla BZ16, wymienię w punktach co moim zdaniem jest w niej lepsze.
- grupa Bezzera faktycznie nagrzewa się dużo szybciej, wg producenta 10minut, faktycznie po tym czasie wszystko jest gorące, ale moim zdaniem 15min warto poczekać, dla pewności. E61 nagrzewa sie jednak wolniej, szczególnie portafilter. Grzałka robi kawał dobrej roboty w BZ16
- Ergonomia, w galatea zapinanie portafiltra to porażka, ciągle przeszkadzająca dysza pary
- Pompa wolumetryczna i programowalne przyciski, da się bez tego żyć, ale jak już ktoś raz spróbuje to gwarantuje, że z nich nie zrezygnuje, tymbardziej że przy cenie ekspresu dopłata do nich jest niewielka.
- Design, sprawa indywidualna, dla mnie minimalizm to podstawa, nie lubię stylu retro, krągłości itp. BZ16 jest bardzo skromna, prosta, w porównaniu do E61 mniejsza grupa.
- Spienianie mleka, jak już wspomniałem, nie jestem w tym dobry, ale to co przez dwa tygodnie z czterootworową dyszą Galatea mi sie nie udało, z BZ16 która ma dwa otwory wyszło od razu dużo lepiej, więc jak dla mnie dwa otwory są lepsze, ale może to wynika z braku umiejętności.
Na początek chyba wystarczy tego opisu:-)

Zdjecie dodam później

Lobo_M

• Gość
Odp: Bezzera BZ16 R DE
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Czerwiec 2016, 22:49:50 »

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Czerwiec 2016, 09:40:49 »
 :brawa: gratulacje z nowego nabytku !!!
LMWDP #469

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Czerwiec 2016, 10:03:14 »
Chętnie kiedyś "popróbowałbym" tej grupy ;-)

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Czerwiec 2016, 10:33:05 »
Są wakacje, zapraszam, może ktoś się wybiera do Ustki

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Czerwiec 2016, 02:50:44 »
My z żoną jedziemy do Ustki od 17 do 29 lipca i będziemy spać w Straży Pożarnej. Ja niedawno kupiłem Bezzerę Magica S PID.

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2016, 12:09:21 »
Zapraszam na kawe

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipiec 2016, 16:02:54 »
Gratuluje,  bardzo fajna maszynka... wiadomo co było nie tak ?(stawiam na jakies problemy wieku dzieciecego,  w koncu to nowy projekt).

Lobo_M

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipiec 2016, 21:42:07 »
Dokładnie który łączenie przepuszczało nie wiem, ale tak jak piszesz, problem wieku dziecięcego, bo elementu nie mieli na stanie, ponieważ starsze modele tego akurat nie miały, czy miały inny typ. No ale sprawa załatwiona.
Tak jak przy RS piliśmy praktycznie same espresso, tak teraz, kiedy robienie mlek to sama przyjemność i zawsze wychodzi, pijemy praktycznie same mleczne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi