Autor Wątek: Faema due - pełna renowacja.  (Przeczytany 3269 razy)

Offline Pdi90

• Ekspres: Faema Due, Salda Napoletana, Gaggia Titanium, French press, Hario V60, ColdDrip
  • Młynek: Astoria Brevetto, Mazzer
Faema due - pełna renowacja.
« dnia: 18 Czerwiec 2016, 19:56:40 »
W ubiegłym roku nabyłem Faeme due smart (1 grupa). Jak się okazało można ją podłączyć pod 230v a ja zdążyłem się wkręcić w picie dobrej kawy. Tak czy inaczej całość została przeze mnie rozebrana, każda rurka odkamieniona, rama została odda a do malowania proszkowego - słowem trochę zabawy z nią już było. Mam z nią jednak pewien problem: 1. Bojler napełnia się ponad maksimum (bez włączonej pompy, ciśnienie idzie z samego przyłącza).
2. Z grupy nie chce lecieć woda mimo ciśnienia  (widoczne na filmie yt ).
W Internecie każdy może stać się kimkolwiek zechce... To smutne i zarazem zastanawiające, że tak wielu ludzi wybiera bycie głupimi...
Zapraszam do odwiedzenia niezależnego  forum audio !

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Faema due - pełna renowacja.
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Czerwiec 2016, 21:14:39 »
1. uszkodzona/brudna sonda poziomu wody.
2. zapchana dysza/giggler/kryza w grupie ale nie wiem gdzie dokładnie ona jest w faemie.

Offline Pdi90

• Ekspres: Faema Due, Salda Napoletana, Gaggia Titanium, French press, Hario V60, ColdDrip
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Czerwiec 2016, 14:19:27 »
Dziękuję za odpowiedź.
Czy mógłbym prosić o więcej informacji - tzn. jak wyglądają te cześci/gdzie się dokladnie znajdują?
Wskaźnik wody z "kulką" był wymieniany, a kabelek zostal dolutowany. Może powinien być bez "lutu"?
W Internecie każdy może stać się kimkolwiek zechce... To smutne i zarazem zastanawiające, że tak wielu ludzi wybiera bycie głupimi...

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwiec 2016, 14:44:29 »
Nie wiem jak u Ciebie, w astorii mam na górze grupy dużą śrubę, pod nią (po odkręceniu) jest mniejsza, w której jest otworek na wylot - właśnie ten otworek się zatyka.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Czerwiec 2016, 15:58:54 »
Poszukaj sobie w Google dokładnych schematów tej maszyny. Sprawdź jak to wygląda u Ciebie, rozłóż odpowiednie części, wyczyść, zastosuj kwas cytrynowy do odkamieniania...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Czerwiec 2016, 21:30:31 »
Straszny jest ten warkot pompy. W moim Ambassadorze był taki sam klekot.

Może to zawór 3-drożny źle działa? Czy wszystkie części układu hydraulicznego rozebrałeś i wyczyściłeś? Najwyraźniej woda nie może się dostać do prysznica. Droga do niego jest więc zamknięta. Po drodze masz zawór 3-drożny i grupę z jej kanałami, komorami i szczelinami...

Offline Pdi90

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Czerwiec 2016, 22:27:15 »
Dzięki za zainteresowanie tematem :).

Ekspres był rozebrany co do rurki. Samą grupę również odkamieniłem i "przedmuchałem" by sprawdzić czy powietrze przechodzi - nie ma z tym problemu. Zawór przy grupie "pstyka" więc chyba jest sprawny.
Zakupiłem 25 kg kwasku cytrynowego i sody oczyszczonej z allegro, tak by stworzyć roztwór i odkamienić wszystkie swoje maszyny działające "na wodę". Może kanały w grupie są zasyfione. W tygodniu postaram się wygospodarować trochę czasu i na spokojnie te elementy rozebrać i przeczyścić.

« Ostatnia zmiana: 19 Czerwiec 2016, 22:29:58 wysłana przez Pdi90 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi