Autor Wątek: Pierwszy ekspres do kawy plus młynek dla początkującego.  (Przeczytany 8594 razy)

Offline loku1985

Pierwszy ekspres do kawy plus młynek dla początkującego.
« dnia: 17 Czerwiec 2016, 11:44:36 »
Witam miłośników kawy,

Po kwietniowym pobycie w Rzymie i zasmakowaniu w espresso przymierzam się do kupna własnego ekspresu gdyż te kawy które podają w kawiarniach nie umywają się do włoskich. Jak każdy początkujący nie mam budżetu z gumy i tak go rozciągnałem do granic czyli za komplet max 2500 zł.
Pierwszy strzał to nowy sprzęt ascaso ale w tym budżecie to tylko Basic i i2 lub i1 mini.
Im więcej czytam to zastanawiam się bardziej nad używanym najlepiej przez forum bo raczej najpewniejsze będzie. Obecnie na forum są 2 młynki compak k6 w dobrej cenie. Wypadają one chyba znacznie lepiej od ascaso, przynajmniej według mojej słabej wiedzy. Więc może od niego zacząć.
Ekspers o ile dalej aktualny to ascaso still pid lub popolarny pingwinek pavoni cellini? Na allegro jest też zestaw prawie nie używany ascaso dream plus i2 m60 sprzed 2 lat za niecałe 2 tyś.  Może ktoś coś doradzić?
Aha oboje z żoną nie pijemy mleka więc bajery pod capu latte raczej mnie nie bawią, chyba że da się je zrobić z np. mleka kokosowego. Ja pijam espresso a żona woli na razie  [emoji38] americano ale takie aromatyczne, więc pewnie na espresso lungo się przestawi. Z góry dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2016, 11:49:36 wysłana przez loku1985 »

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Pierwszy ekspres do kawy plus młynek dla początkującego.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwiec 2016, 11:51:02 »
Zastanawia mnie dlaczego Twoim zdaniem kawy podawane w kawiarniach nie umywają się do włoskich
Próbowałeś espresso w którymś z lokali polecanych na forum?
Czy może przeszkadza Ci to, że są to kawy tz trzeciej fali ?
Espresso to nie taka łatwa sprawa, trzeba zmarnować masę kawy, zanim zrobi się je dobrze

Moim zdaniem, przed kupnem ekspresu powinieneś pójść do jakiejś dobrej kawiarni, porozmawiać z baristą (powiedzieć czego oczekujesz) i wtedy dopiero zdecydować czy na pewno chcesz kupić ekspres :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwiec 2016, 12:02:36 »
Espresso to nie taka łatwa sprawa, trzeba zmarnować masę kawy, zanim zrobi się je dobrze

Nie zgodzę się z tym. Mnóstwo osób przekonało się już że to nie aż taka trudność. Szczególnie jeśli przejdzie się przy zakupie sprzętu małe przeszkolenie. A w obecnej promocji zestaw DREAM z młynkiem możesz mieć za 2618 zł.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwiec 2016, 12:14:44 »
Ja również uważam, że kawiarnie to nie to samo, no chyba że się ma pod nosem jakiś fajny lokal który jest otwarty na uwagi i niepozbawiony chęci eksperymentowania. No bo jak inaczej można się rozwijać, uczyć, próbować różne ziarenka ? W kawiarni gdzie zapodają to co akurat jest w młynie i to co akurat udało się barmanowi utoczyć z ekspresu? 

Offline loku1985

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwiec 2016, 12:43:54 »
Zastanawia mnie dlaczego Twoim zdaniem kawy podawane w kawiarniach nie umywają się do włoskich
Próbowałeś espresso w którymś z lokali polecanych na forum?

Wiesz mój problem polega na tym że jestem z małej Jeleniej Góry i ogólnie ciężko tu o dobrą kawiarnie. Poza tym dobrze jest móc zrobić sobie u siebie dobrą kawę ;) tak czytając to forum rozumiem że łatwo nie będzie na początku, ale im więcej czytam tym bardziej myślę o kursie ;p Więc proszę o pomoc czy kupno używanego sprzętu będzie dla mnie dobre czy raczej nastawić się nowe że słabszymi parametrami? Jak wygląda też np porównanie compak k6 używanego z nowym i1 lub i2?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:08:22 »
Kukutu odwiedź ;). K6 górą nawet bardzo używany.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:17:13 »
z nowych młynków to eureka Mignon 1200zł , Demoka m-203 900zł. Gorzej będzie moim zdaniem z ekspresem, przy kwocie 1500Zł ciężko będzie coś wybrać. Jakbyś trafił starą Gaggię Classic, tzn. starą, ale nową :) to byłoby super. Niby kwota nie mała, ale dysponując takim budżetem chyba bym kupił młynek i kawiarkę. Ceny kompaktowych ekspresów Ascaso, Rancilio, Bezzera itp są moim zdaniem zbyt wysokie. Jakby Ci się udało gdzieś znaleźć starego plasticzanego Oscara od Nuova Simonelli (około) 2.5 tyś to byłoby optymalnie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:27:15 »
Ja bym radził nie słuchać tych rad. Młynek K6 do wymienianych ekspresów pasować będzie jak pięść do oka. Różnicy w wykonywanym espresso na wymienianych ekspresach nie odczujesz. Wszystko jedno czy będzie to młynek K6 czy Eureka czy Demoka czy ASCASO i-1 mini. Moja rada - dobierać sprzęt do potrzeb i możliwości, pasujący do siebie. Kuchnia to nie graciarnia. I nie piszę to po to abyś brał ode mnie DREAM z młynkiem. Możesz wziąć np. zestaw LaPavoni z młynkiem i-1 mini lub i-1 steel. Lub z młynkiem Mignon. Zdanie moje jest nieodmienne - młynek gastronomiczny do ekspresu domowego użytku jest bez sensu jeśli można uzyskać ten sam efekt z młynka mniejszych rozmiarów. I w mniejszej cenie. A przekonać się o tym możesz w bardzo prosty sposób - degustując tę samą kawę wykonywaną jednocześnie na tym samym ekspresie przy użyciu dwóch różnych młynków.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwiec 2016, 13:51:56 »
Janusz dobrz prawi. Duży pro młyn do słabego ekspresu bez sensu jest, chociaż zaraz się pewnie podniosą głosy, ze młyn najważniejszy. Chyba, ze tak jak pisałem, dobry młyn i kawiarka , pózniej dozbieranie  pieniążków na ekspres. Musisz się dobrze zastanowić czego oczekujesz od sprzętu do robienia kawy żeby na jakiś czas wystarczył, bo do celowy to nigdy pewnie nie będzie :) , szkoda pózniej tracić pieniądze przy zmianie sprzętu i sprzedaży. Jak masz blisko to możesz uda Ci się umówić na jakąś prezentację sprzętu, mógłbyś wtedy najlepiej ocenić czy smakuje Ci kawa ze sprzętu w Twoim budżecie.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:17:09 »
Ja bym radził nie słuchać tych rad
A ja bym radził nie słuchać rad o nie słuchaniu rad ;)

Pozwólmy wyciągać każdemu swoje wnioski. Czy ja czuję różnice i na jakiej kawie, i czy to pięść czy oko, to moja rzecz i ciężko komuś sądy na ten temat głosić.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:17:56 »
@essewissa

jeżeli dobry młyn (używany, ale sprawny) kosztuje deko mniej niż nowy ale mały - to gdzie widzisz ów bezsens??
Jedynie negatywne podejście do używanego sprzętu oraz design może być blokujące przed takim rozwiązaniem.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:23:15 »
Pozwólmy wyciągać każdemu swoje wnioski. Czy ja czuję różnice i na jakiej kawie, i czy to pięść czy oko, to moja rzecz i ciężko komuś sądy na ten temat głosić.
Dokładnie to samo napisałem. Najlepiej samemu się przekonać. I to organoleptycznie.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:38:08 »
@essewissa

jeżeli dobry młyn (używany, ale sprawny) kosztuje deko mniej niż nowy ale mały - to gdzie widzisz ów bezsens??
Jedynie negatywne podejście do używanego sprzętu oraz design może być blokujące przed takim rozwiązaniem.

Ano w proporcjach. Jak to mości Zagłoba powiadał - znaj proporcjum Mocium Panie. Nie tylko chodzi o proporcje cenowe. Choć te też są ważne. Także wielkościowe. Design i dopasowanie do ekspresu jak i wyglądu kuchni też ma swoje znaczenie. No i proporcje jakościowe - jak wcześniej napisałem: jeśli espresso wychodzi z tego sprzętu takie samo to po co pchać się w młynek gastronomiczny ? No i na koniec dla wyznawców młynków gastronomicznych - bierz taki jeśli kupujesz ekspres jako sprzęt przejściowy. Z myślą o tym, że za jakiś czas zmienisz na coś z HX czy 2B. Ale większość (nie licząc szacownego grona forumowiczów) używa raz kupionego sprzętu za ok. 2000 zł przez wiele, wiele lat.

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:44:23 »
HI, Hi, młynek gastro pro barista wbc metr sześcienny na blat plus gastro pro ekspres 30kg z czasem zapłonu 24h przed jednym espresso na dobę.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Czerwiec 2016, 14:49:20 »
Tacy miłośnicy kawy też są. Sam mam kilku takich klientów. Jeden to nawet do domu zamówił SYNCHRO 2GR. Jak żona zobaczyła co stoi w kuchni to na drugi dzień musieliśmy jechać 200 km w jedną stronę i wymieniać na SYNCHRO 1GR. A i ten waży więcej niż 30 kg.... ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi