Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 392957 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #1140 dnia: 10 Luty 2026, 12:40:36 »
Zrobiłem sobie dziś znowu mini testowanie setek, o których tu już wspomniałem. Sprawdziłem obie setki Jordis (Top i Ekwador), Krakakoa, A. Morin (WKS i Peru), Menakao z nibsami. Percepcja na pstrym koniu jeździ. Tabliczki z Jordis fajne i podobne do siebie, Ekwador fajniejszy ;). Krakakoa wciąż niezmiennie zachwyca konsystencją i krystalicznością. A. Morin WKS tym razem przywołuje we mnie wrażenia kokosa a nie ziemi ;). Bardzo mi smakowała tym razem. Peru jaśnieje jak poprzednio dużą kwaskowatością ale znowu mi to smakuje. Wreszcie Menakao, też fajna aczkolwiek wszystko po pewnym czasie się zlewa w sensorycznej bez-pamięci. Potem licho mnie namówiło i wziąłem do ust tabliczkę Willie's Las Trincheras Gold 72% Wenezuela. Czar prysł. Od razu ta odrobina cukru zniszczyła całe dobre wrażenie po setkach... Zdecydowanie wolę już mleczne tabliczki, byle nie miały w sobie połowy masy z cukru.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
« Odpowiedź #1141 dnia: 10 Luty 2026, 13:55:05 »
A to setki z Williego zabrakło zamiast tej ciemnej :) Podobno konszuje się ją trzy tygodnie.  Zamiast Wenezueli jest teraz bodajże Kolumbia.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1142 dnia: 10 Luty 2026, 18:26:05 »
No tak, nie ta kategoria. Czasami sięgam po takie ciemne czekolady i zawsze przeżywam jakiś zawód. Pewnie jest to bardzo indywidualne: uwielbiam setki, ale ciemne czekolady przegrywają z mlecznymi ;). W tych ostatnich chyba dzięki obecności mleka, cukier jest mniej namacalny, mniej nachalny.

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1143 dnia: 11 Luty 2026, 10:23:10 »
Mam nadzieję, że będzie się pojawiać coraz więcej dark milków. Już ich trochę mam, ale miło wspominam np. 65-procentowe tłuste Bonnaty. Beskid też niezły jest w te klocki :)

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1144 dnia: 29 Kwiecień 2026, 15:27:03 »
Wieści z frontu - na SklepCzekolada.pl w końcu dorobiłem się podziału na białe/mleczne/deserowe/gorzkie/setki/wegańskie od razu z górnego menu plus można sobie odfiltrować czekolady według kraju pochodzenia kakao lub produkcji. W mojej kolekcji czekolad jest ponad 250 tabliczek, a na dniach dojdzie jeszcze kilka.

Dotarł Pralus Le 100% Criollo. Porządnie uzupełniłem zapasy Menakao i Domori. Z dziwności jest teraz czekolada z cytrynową oliwą z oliwek (Ocelot Lemon Olive Oil) czy japońską ryżową herbatą genmaicha (Ocelot Matcha Crunch). Jest Ajala z torfową whisky Laphroaig, wróciło Auro z rumem Don Papa i tym podobne radości. Sporo różnych czekolad od A.Morin, zwłaszcza dla fanów czekolad bez dodatków.

Jutro powinny być już na stronie nowa setka z Ugandy, czekolada z rumem z Jamajki, zestaw filipińskich tabliczek Theo & Philo z egzotycznymi dodatkami i chyba dwa nowe darkmilki od Georgia Ramon.

Nadal działa kod rabatowy SEKRETY.

Offline roman66

« Odpowiedź #1145 dnia: 01 Maj 2026, 16:03:28 »
A jest szansa, że zaczniesz robić tabliczki o klasycznej gramaturze sto gram a nie batonikowe sześćdziesiąt?  :D

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1146 dnia: 01 Maj 2026, 16:14:34 »
Jedyna komercyjna tabliczka którą ja zrobiłem to kooperacja Beskid Chocolate i Sekretów Czekolady czyli Peru Piura Blanco Secret Roast, za którą dostaliśmy brązową nagrodę Academy of Chocolate. A tabliczki w sklepie to wielu producentów i gramatur. 100g nie jest standardem w czekoladowym krafcie, w zasadzie tylko we Francji się jeszcze zdarza u takich marek które długo już robią czekoladę, Bonnat, Pralus czy A.Morin. Takie np. Domori długo miało 25g jako normalny format dla najlepszych tabliczek, więc tam 50g jest sporym postępem :D

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi