Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 392983 razy)

Offline wujek_p

• Ekspres: La Pavoni Pro, Ascaso Arc Steel, Jura E8 EB, Aero Press, drip, kawiarka
  • Młynek: DF54, Timemore Chestnut CS3 Pro
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #1125 dnia: 08 Listopad 2025, 10:51:10 »
Hej, czekoladowe ludziki! ;) Nie samą kawą człowiek żyje. Zaczynam przygodę z czekoladami powyżej 85% zaw. kakao. Na razie z marketów. Pasował mi bardzo Lidt 85, wszedłem na poziom wyżej, ale niestety tylko Wedel 95% (taki wpadł mi w ręce) i teraz poszedłem na grubo na 100% - też Wedel kupiony gdzieś online. Między 95 a 100 jest przepaść. 95 mi bardzo leży, a setka to jakiś czad.  :wow2: Nie chcę się zniechęcić kończąc na Wedlu. Polecicie jakieś marki? Coś ciekawego w przedziale 95 do 100. I miejsce zakupu też by się przypadło. Fajnie gdyby można było zamówić jakieś zestawy z małymi ilościami - próbkami.

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
« Odpowiedź #1126 dnia: 08 Listopad 2025, 20:20:14 »
Przemysłowe czekolady 100% mają nierzadko dodatek kakao w proszku, wtedy konsystencja jest dosyć dziwna. Spróbuj wysokoprocentowych czekolad Domori w SklepCzekolada.pl - w stosunkowo niedrogiej serii Antologia masz m.in. 85/90/100% kakao, 10% rabatu z kodem SEKRETY. Setek mam w kolekcji sporo, ale większość będzie już trochę droższa.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1127 dnia: 09 Listopad 2025, 08:47:35 »
mają nierzadko dodatek kakao w proszku
Takich rzeczy lepiej chyba unikać. Jakiś czas temu w supermarketach spotykałem Wawel 100% z czystym składem. Chyba zostały te tabliczki wyparte przez ich 90 lub 95% (nie pamiętam) z proszkiem w składzie. Różnica jest kolosalna na niekorzyść tej drugiej wersji. Zastanawiam się, skąd pochodzą komponenty do takich tabliczek: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, miazga kakaowa, masło kakaowe? Ciekawe jest też, że takie kompozycje powstają: nie wprost z kakaowego ziarna lecz z komponentów wyciągniętych z ziaren i przetworzonych. Czy w ogóle na małą skalę da się takie operacje zrobić: wytłoczyć z ziaren tłuszcz kakaowy a resztę przetworzyć na "kakao o obniżonej zawartości tłuszczu"? Trzeba by użyć do tego jakiejś prasy, żeby wycisnąć tłuszcz, a resztę trzeba jakoś rozdrobnić na taki pył, jaki spotykamy na sklepowych półkach...

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1128 dnia: 09 Listopad 2025, 09:20:23 »
Janek w Beskid Chocolate ma prasę do tłoczenia masła kakaowego. Byłem przy pierwszym odpaleniu, bo akurat pracowaliśmy wtedy nad kooperacyjną tabliczką czekolady. Otrzymujesz płynny tłuszcz kakaowy i krążek kuchu kakaowego, który po zmieleniu daje kakao w proszku. Takie 20-22% tłuszczu. Pewnie jeszcze sporo większe ciśnienie byłoby potrzebne żeby zrobić z tego odtłuszczone kakao spotykane w tych wysokoprocentowych tabliczkach

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1129 dnia: 09 Listopad 2025, 20:44:24 »
Jak się mają czekolady Anthology do droższych czekolad Domori? Czy zwykli niewtajemniczeni amatorzy czekolady dostrzegą różnicę? Zamówiłem na próbę kilka tabliczek Anthology.

U nas czekolada mleczna Callebaut ORIGIN Ecuador 39%  przegrała z Barry Venezuela 72%.
Czy możesz Piotrze polecić coś z ciemnych pastylek z waszej oferty? Zamówiłem Domori, a w waszym sklepie króluje Callebaut.
Jak wygląda Callebaut vs Valhorna pod względem jakości?

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1130 dnia: 09 Listopad 2025, 23:25:43 »
Callebaut ma kilka marek kuwertur. Najbardziej Valrhonę będą przypominać czekolady sprzedawane pod marką Cacao Barry.

Z Domori oprócz blendów warto spróbować też np. Chuao, Guasare czy Porcelany. To są tabliczki z jednej konkretnej plantacji kakao, Hacienda San Jose w Wenezueli. Rzadkie podtypy ziaren Criollo, ratowane przez Domori (i rodzinę Franceschi) przed wyginięciem. Nie trzeba mieć doktoratu z czekolady żeby je docenić, ale przydaje się trochę czasu i mindfulness :)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #1131 dnia: 15 Listopad 2025, 20:03:46 »
Jesteśmy po degustacji Anthology 70%, a dziś Anthology 85%.
Zachęcony pozytywnymi opiniami na temat ciemnych czekolad marketowych pojechałem i nic ciekawego nie znalazłem. Na półkach towar świąteczny, a zamiast J.D. Gross leży "roszen" więc skończyło się na Lindt 70% i 90% w cenie po 15,99zł.
Niestety obie Lindt mają się do Anthology tak jak piwo sesyjne Ipa z Żywca do prawdziwego rzemieślniczego Ipa.
W Domori łatwo wyczuć nuty owocowe, zupełnie inne doznania, niż Lindt, różnica cenowa niewielka. Widziałem czekolady Heidi z obniżoną wagą, chyba chcą w ten sposób przyciągnąć uwagę.
Przy takiej jednej tabliczce na 2 osoby czuję niedosyt tych 25g. Przy kuwerturze nie patrzę ile wziąłem :)
Anthology jest super na początek drogi, ale czym wyżej tym tabliczki mniejsze :(

Valhorna nie będziecie mieć w ofercie?

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1132 dnia: 15 Listopad 2025, 22:10:32 »
Będzie i Valrhona do kompletu. Trochę innych niespodzianek już w drodze, na pewno hity z czasów Sekretów.

Co do gramatur, Domori to się akurat poprawiło bo sporo tabliczek mieli 25g kiedyś :)
« Ostatnia zmiana: 15 Listopad 2025, 22:12:46 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline roman66

« Odpowiedź #1133 dnia: 16 Listopad 2025, 22:22:10 »
Co do gramatur, Domori to się akurat poprawiło bo sporo tabliczek mieli 25g kiedyś :)

25 gram to prędzej klasyfikuje się na batonika a nie tabliczkę... :lol2:

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #1134 dnia: 06 Grudzień 2025, 12:31:29 »
Panowie, poszukuję gorzkiej tabliczki czekolady na prezent pod choinkę dla żony, ale możliwe, że kupię kilka sztuk dla rodziny. Najchętniej nie za miliony monet (ale to wiadomo, każdy tak ma :P ). Kompletnie nie znam się na czekoladach. Mogę przeczytać wątek i pewnie znajdę odpowiedź i w 95% tak robię, ale tym razem wyjątkowo mi się nie chce. Na co zwrócić szczególnie uwagę? Jakie produkty polecacie w szczególności?

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1135 dnia: 06 Grudzień 2025, 12:42:02 »
Może coś ciemnego bez dodatków od Auro? Nietypowy kraj pochodzenia kakao i produkcji czekolady - Filipiny. Pierwszy kraj poza Amerykami gdzie posadzono wysokiej jakości kakaowce. Na opakowaniach informacja co rosło na tych samych plantacjach - i moim zdaniem czuć to w smaku czekolady :) Nadal 10% rabatu z kodem SEKRETY.

Gdybym miał wybrać jedną - pewnie Paquibato.
https://sklepczekolada.pl/marka/auro-chocolate/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #1136 dnia: 06 Grudzień 2025, 13:24:28 »
Oj pamiętam te czekolady od Auro, świetne są.

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #1137 dnia: 06 Grudzień 2025, 13:58:46 »
@PiotrCzekoladowy - masz sporą ofertę, więc muszę przepatrzyć, bo myślę o 4-5 tabliczkach na prezenty. Najchętniej różnych czekolad (może ktoś się podzieli i da spróbować, haha :)))) ). Jeszcze pytanie - żona często robi ciastka owsiane, czy tam ogólnie jakieś ziarniste z dodatkiem czekolady właśnie. Zazwyczaj kupuję jej Wedel lub Terravitę w tabliczkach i ona sobie to roztapia. Rozumiem, że są takie czekolady w proszku, bardziej przemysłowe do takich produktów. Co mógłbyś polecić?

• Użytkownik komercyjny
    • Sekrety Czekolady
« Odpowiedź #1138 dnia: 06 Grudzień 2025, 15:03:53 »
Te w proszku są do picia, do pieczenia i gotowania to raczej te czekolady w pastylkach wybierz. Pod marką Felini masz czekolady w pastylkach w mniejszych opakowaniach. Ewentualnie kilogramowe Domori ale to dla świrów takich jak ja :D

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #1139 dnia: 18 Styczeń 2026, 19:52:51 »
Ta tabliczka, czekolada 100% z ziaren z Ekwadoru -->> https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=408.msg317955#msg317955
zdobyła ostatnio srebrny chyba medal Academy of Chocolate Awards w kategorii Plain Dark Chocolate Bar. Ktoś tutaj spróbował? ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi