;

Autor Wątek: Prawdziwa czekolada  (Przeczytany 166472 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #675 dnia: 09 Luty 2018, 10:53:03 »
Czekolada od dużych producentów, takich jak Wedel czy Wawel zdaje się, że w ogóle nie ma żadnych pozytywnych wartości (może oprócz cukru), nie ma smaku, nie ma aromatu. Wszystko wydaje się "jałowe" i gorzkie, mdłe...

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 93
  • Pomógł: 0
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #676 dnia: 24 Kwiecień 2018, 11:00:27 »
W ostatnich tygodniach (a wcześniej kilka miesięcy temu) media trąbiły o wielkim jakoby osiągnięciu - stworzeniu "czwartego rodzaju czekolady", po gorzkiej, mlecznej i białej przyszła rubinowa. Po premierze w Szanghaju czekolada trafiła w postaci różowego KitKata (Nestle) do polskich Żabek.

Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mąka pszenna, pełne mleko w proszku, tłuszcz palmowy, miazga kakaowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator (lecytyny), aromaty, kwas (kwas cytrynowy), tłuszcz mleczny, preparat serwatkowy w proszku, sól, substancja spulchniająca (węglany sodu).

Callebautowi udało się stworzyć czekoladę bez smaku, bo w tym kitkacie czuje się głównie cukier i kwasowość z kwasku cytrynowego. Kakao to prawdopodobnie CCN-51 czyli plenna  hybryda, nie żadne "Ruby cacao beans". Sądząc po patentach Callebauta w nowym produkcie chodzi o to, że pominięto normalną fermentację żeby zachować kolor ziaren i w jakiś sposób je zakwaszono (niektórzy plantatorzy przy fermentacji dodają soków owocowych - tutaj to pewnie jakiś podobny proces).

Ech, gdyby w takiej skali media chciały mówić o prawdziwej czekoladzie ;-)

Offline tom517

  • Wiadomości: 695
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #677 dnia: 24 Kwiecień 2018, 13:16:12 »
Co sądzicie o czekoladzie Valrhona ? Taka w 3kg opakowaniach, pierwsze opakowanie skończone, nie wiem czy ponowić zamówienie sprawdzonej, czy inny kierunek obrać :)

Offline PiotrCzekoladowy Mężczyzna

  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 93
  • Pomógł: 0
    • Sekrety Czekolady
  • Ekspres: Gaggia Cubika Plus, AeroPress, tygielek, moka
  • Młynek: Hario Slim
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #678 dnia: 24 Kwiecień 2018, 14:06:40 »
Valrhona to solidna, sprawdzona, powtarzalna marka czekolady do pitnej i deserów. Dobre kakao w proszku. Długa tradycja i zaufanie u klientów, sensowny wybór produktów od kuwertur po foremki, rękawiczki i pokruszone kakao. Jedyny minus z mojej perspektywy - polski dystrybutor prowadzi dość dziwną politykę sprzedając tabliczki w detalu chyba najtaniej na świecie jakby im się rubryczka w Excelu (np. netto z brutto) pomyliła ;)

Na szczęście dziś przyjechała paczka z Hradec Kralove, wkrótce będzie w naszym sklepie. Na razie spróbowałem Surykatki

Pozwolę sobie odgrzebać wcześniejszą dyskusję :) A próbowaliście białej tabliczki z nibsami od Jordi's? Ściągam je sobie z ... Holandii przy okazji innych zakupów, połączenie pokruszonego kakao w bardzo dużej dozie i białej czekolady jest tam bardzo ciekawe, smakuje jak niezła mleczna.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwiecień 2018, 14:19:31 wysłana przez PiotrCzekoladowy »

Offline tom517

  • Wiadomości: 695
  • Pomógł: 10
  • Ekspres: Izzo Alex MKII <- (Ascaso Basic Termoblok, Gaggia Classic)
  • Młynek: Eureka Zenith 65E < - Fiorenzato F4E nano <- Ascaso i2-mini; Myy47 GS1 Timemore Chestnut <- Porlex Tall
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #679 dnia: 24 Kwiecień 2018, 14:21:02 »
I fajny skład kakao, cukier i koniec :)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #680 dnia: 11 Maj 2018, 14:39:06 »
Jedno słowo przychodzi mi do głowy ;). Pewnie wiecie jakie... :evil: :wow2:. Nie sądziłem, że denną czekoladą handluje się na taką ogromną skalę, rozwożąc ją cysternami po parędziesiąt ton. Czy ktoś z was się orientuje skąd/dokąd ta ciężarówka jechała?


« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2018, 15:53:58 wysłana przez Antonio »

Offline Maciek

  • Administrator
  • Wiadomości: 1522
  • Pomógł: 28
  • Ekspres: Caravel, CKE, Junior, alternatywa
  • Młynek: Aergrind
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #681 dnia: 11 Maj 2018, 15:34:50 »
Ja nie sądziłem, że czekoladę wozi się w tym stanie skupienia :lol2:

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 722
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: i-2 mini, Tiamo Slim, PeDe, Comandante MK3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #682 dnia: 11 Maj 2018, 15:59:23 »
Ale to chyba jest surowiec coś jak masa jajeczna a nie na tabliczki

Offline korea83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 247
  • Pomógł: 3
  • Ekspres: Bezzera Mitica Top, Kalita 185, Hario V60/01, Aeropress, Chemex 3-cups, Syfon Hario TCA-3, Gabi Master
  • Młynek: Eureka Olympus 75E, Kinu M47
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #683 dnia: 11 Maj 2018, 17:03:14 »
Czy ktoś z was się orientuje skąd/dokąd ta ciężarówka jechała?

Bardzo możliwie, że jechał z/do Jankowic pod Poznaniem. Jak w pracy patrzę przez okno to widzę zakład produkcyjny Mondelez. Takie cysterny pokazują się tam raz za razem ;)

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #684 dnia: 11 Maj 2018, 19:19:51 »
Przelewają i przetapiają krocie takiego cukrowego tworzywa...

Akademia Czekolady ogłosiła wyniki swojego tastingu w tym roku. Jest chyba brązowy medal dla Chocolate Story (Manufaktura Czekolady) i tyle polskich akcentów. Może jeszcze Jacqueline Jacek? Nazwisko, jakby nie było, polskie :).

Jest też jakiś medal dla Jordi's z Czechii ;).

http://www.academyofchocolate.org.uk/awards/
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2018, 19:24:36 wysłana przez Antonio »

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 722
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: i-2 mini, Tiamo Slim, PeDe, Comandante MK3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #685 dnia: 11 Maj 2018, 19:49:58 »
Przelewają i przetapiają krocie takiego cukrowego tworzywa...
Bo nie każdego stać na czekoladę w cenie 400zł/kg. Zresztą tak jest ze wszystkim: kawą, herbatą, wędlinami.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #686 dnia: 11 Maj 2018, 19:54:12 »
Myślę, że nikogo nie stać na trucie się tym "wszystkim"... Tanią "Milkę" lepiej już zrobić samemu w domu z wiadomych składników niż kupić za parę złotych w markecie.

Offline GrizzzLee Mężczyzna

  • Wiadomości: 631
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: V60, Kalita Wave, Chemex, Aeropress + Prismo, FrenchPress, Kubek :P
  • Młynek: C40 NitroBlade
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #687 dnia: 11 Maj 2018, 20:00:44 »
Myślę, że nikogo nie stać na trucie się tym "wszystkim"... Tanią "Milkę" lepiej już zrobić samemu w domu z wiadomych składników niż kupić za parę złotych w markecie.
Lub z czystego lenistwa nie jeść jej wgl [emoji14] Chociaż życie jest zbyt szare, by nie kolorować go kawałkiem czekolady.

Offline ziarenko

  • Wiadomości: 722
  • Pomógł: 5
  • Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: i-2 mini, Tiamo Slim, PeDe, Comandante MK3
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #688 dnia: 11 Maj 2018, 20:09:51 »
Myślę, że nikogo nie stać na trucie się tym "wszystkim"... Tanią "Milkę" lepiej już zrobić samemu w domu z wiadomych składników niż kupić za parę złotych w markecie.
Tak i jeszcze codziennie samemu piec chleb na zakwasie ( broń Boże w automacie), robić masło, wytwarzać wędliny, zrobić ogródek na parapecie oraz przestać pracować lub spać, żeby mieć czas na to wszystko :lol2:

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5569
  • Pomógł: 52
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Prawdziwa czekolada
« Odpowiedź #689 dnia: 11 Maj 2018, 20:14:13 »
Nie wiem czy akurat to wszystko trzeba robić... Niektóre rzeczy są ok nawet w supermarkecie :).

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything