Autor Wątek: Wymiana ASCASO Arc na ?  (Przeczytany 8959 razy)

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
Odp: Wymiana ASCASO Arc na ?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Grudzień 2016, 01:59:57 »
A czy ktoś się orientuje jaka jest pojemność termobloka w ARC/Dream ? Tzn. jaka ilość wody jest w stanie przepłynąć (wody o stałej temperaturze) zanim pojawi się wahniecie temperatury ?

A co do i-mini, jest jakaś rada na to zbrylanie urobku ? Dlaczego w innych młynkach nie ma z tym problemu, a tu jest ? Czego jest to kwestia ?
Mam i-1 mini czyli płaskie żarna...

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Grudzień 2016, 11:09:16 »
A czy ktoś się orientuje jaka jest pojemność termobloka w ARC/Dream ?
Janusz kiedyś to podawał, dokładnie nie pamiętam ale trzebaby przyjąć, że cały układ jednorazowo mieści przynajmniej te 15ml.
Wahnięcia temp. o kilkanaście stopni ?? No chyba, że ktoś za "nagrzanie" ekspresu przed użyciem uważa odczekanie 1 min. aż zgaśnie lampka... W tym czasie ciepło z termobloku nie przejdzie na grupę o kolbie nawet nie wspominając. Przy prawidłowym nagrzaniu układu przez min. 15 min nie ma mowy o takich skokach temp. Zresztą był test w którym badano stabilność tego układu po jego prawidłowym nagrzaniu:

co do i-mini, jest jakaś rada na to zbrylanie urobku ? Dlaczego w innych młynkach nie ma z tym problemu, a tu jest ?
a gdzie wyczytałeś że w innych nie ma tego zjawiska? U mnie co prawda problem jest marginalny, jakaś tam grudka wypadnie ale rzadko i zaraz się rozpada sama, jednak inni posiadacze młynków macap, rancilio, eureka i innych młynków pisali nawet na tym forum, że przy ustawieniu na najdrobniejszy przemiał też mają z tym  do czynienia. Zobacz np. ten film, dotyczący macapa m4d https://youtu.be/Dc3z3lTCSIs?t=12s Przy nieco grubszym przemiale (np. pod pod kawiarkę) już tego nie ma.
Jaka rada? - można mielić do kubeczka, zamieszać przemiał i dopiero przesypać do kolby. Ten sposób idealnie sprawdza się przy odważonych dozach kawy, wtedy nawet nie trzeba używać hoppera bo sypiesz do młyna tylko tyle ile potrzebujesz. No i masz 100% pewności że żadna grudka się nie ostanie.
Mieląc do kolby można zrobić sobie narzędzie do rozbijania grudek, ale w kubeczku jednak łatwiej operować niż w wypełnionej bo brzegi kolbie.
« Ostatnia zmiana: 21 Grudzień 2016, 11:43:14 wysłana przez grex »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Grudzień 2016, 18:39:54 »
Wahnięcia temp. o kilkanaście stopni
Przy prawidłowym nagrzaniu układu przez min. 15 min nie ma mowy o takich skokach temp
Zdecydowanie mylisz pojęcia. Czym innym jest pojemność wody w termobloku, a czym innym pojemność cieplna. Zapewniam Cię (a jak będę koło ekspresu, to to sprawdzę), że przepuszczenie 50 ml zimnej wody przez termoblok spowoduje spadek jego temperatury z 95 do 80 (a może mniej) stopni. Test na Youtube pokazuje działanie regulatora, który podgrzewa termoblok. Tylko regulator elektroniczny może utrzymać tę temperaturę w ryzach.
można mielić do kubeczka, zamieszać przemiał i dopiero przesypać do kolby
Wystarczy podziubać małym widelczykiem w sitku i grudki znikną.
ale w kubeczku jednak łatwiej operować niż w wypełnionej bo brzegi kolbie
Widziałem taki patent z obciętym kubeczkiem po jogurcie nałożonym na koszyk - wtedy można dziubać do woli, a kawa się nie wysypie.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Grudzień 2016, 00:54:59 »
Sprawdziłem. Przepuszczenie 50 ml wody o temperaturze pokojowej przez termoblok nagrzany do 98 stopni (bez dodatkowego nagrzewania) powoduje spadek temperatury tegoż do 76 stopni. Zatem, bez nagrzewania i sprytnego regulatora (w domyśle PID z dodatkowymi modyfikacjami) nie ma mowy o stabilności temperatury.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Grudzień 2016, 10:01:01 »
Tak nie można ;) te 50ml w jakim czasie przepuściłeś? Ktoś podawał pojemność rurek w termobloku - wychodziło chyba kilkanaście mililitrów. Czym innym będzie wiec puszczenie zimnej wody przez 25 sekund (gdzie kawa stawia opór) a czym innym puszczenie wody bez oporu. Woda przechodząc przez termoblok musi mieć czas się nagrzać, jej duża ilość w krótkim czasie zabiera więcej ciepła niż ta sama ilość ale w długim czasie. Taki sam - podobny - rezultat miałem w bojlerku gdzie wlanie 50 ml zimnej wody w 5 sekund wychładzało bojler bardziej niż wlewanie tych 50ml przez 25-30 sekund.

Podobny przypadek masz w pompie ciepła - akurat na tapecie mam - gdzie glikol szybko płynący przez grunt nie ma czasu się zagrzać i wraca zimny do pompy dodatkowo powodując wychłodzenie gruntu. A pompa dodatkowo za każdym cyklem go jeszcze schładza. Spowolnienie pompy skutkuje tym że grunt nie wychładza się - zakumulowana energia gruntu nadąża z ogrzewaniem - i glikol wraca ciepły.

Fajnie że możesz pomiary porobić. :ok: ale tak naprawdę to najbardziej miarodajne będzie mierzenie temperatury wody wypływającej z termobloku - może dasz radę to zmierzyć tuż przed wejściem do grupy?
LMWDP #469

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Grudzień 2016, 10:20:31 »
dokładnie jak drUsagi napisał. Co innego jak 50ml wody leci 3 sekundy a co innego jak 30sek. Taki pomiar możnaby zrobić umieszczając czujkę na ciastku kawowym podczas normalnej ekstrakcji, tylko wtedy woda będzie lecieć odpowiednio wolno i dzięki temu będzie mieć czas aby się nagrzać.

Próba wykonana na zimnym ekspresie nie ma żadnej wartości bo tak się go nie używa. Twoje wpisy wskazują, że za nagrzanie ekspresu przed użyciem uważasz odczekanie 1 minuty do zgaśnięcia kontrolki.
Żaden ekspres nie jest gotowy do pracy po minucie grzania, trzeba min. 15 minut poczekać zanim się rozgrzeje. Posiadacze dużych modeli grzeją je nawet 30-40 min przed użyciem. W tym układzie główną rolę odgrywa  ciepło już zgromadzone w metalowych 3 elementach tworzących zestaw termoblok-grupa-kolba, dogrzewanie TB w trakcie pracy to tylko środek wspomagający. Dlatego długie nagrzewanie ekspresu i rozgrzanie wszystkich 3 elementów a nie samego tylko TB to podstawa jak chcesz utrzymać temperaturę. Nie tylko w tym modelu zresztą - każdy ekspres musisz nagrzać znacznie dłużej niż 1 min. I nie jest to żadne "dodatkowe dogrzewanie", jak to ująłeś, tylko podstawowa zasada użytkowania kolbowca. Każdego.
Jeszcze kolejną sprawą jest stopień zakamienienia - im więcej kamienia w układzie tym mniejsza skuteczność grzania. O tym kiedy odkamieniałeś i jakiej wody używasz też nic nie piszesz.
« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 10:34:00 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Grudzień 2016, 10:32:50 »
Posiadacze dużych modeli grzeją je nawet 30-40 min przed użyciem.
Ja tyle swojego Basica grzeje, bo jak się kolba i grupa nie nagrzeją odpowiednio to kawa wychodzi zimna w filiżance...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Grudzień 2016, 10:43:35 »
Tak nie można
Czemu? Właśnie tak należy - wiem co robię.

jakim czasie przepuściłeś
Uczciwie, 25 sekund (tak na prawdę prawie 30).

Woda przechodząc przez termoblok musi mieć czas się nagrzać
Podawałem temperaturę termobloku, nie wody.

ale tak naprawdę to najbardziej miarodajne będzie mierzenie temperatury wody wypływającej z termobloku
Święta prawda.

może dasz radę to zmierzyć tuż przed wejściem do grupy
Tego zrobić nie umiem (bo nie bardzo wiem jak wdłubać się w termoblok), ale robiłem pomiary na wyjściu prysznica (choć to akurat dość trudne, bo z prysznica wypływają trzy nieregularne strumyczki) albo za koszykiem portafiltra. Ku mojemu zdumieniu temperatura wody jest nieznacznie (1 - 3 stopnie) niższa, niż temperatura termobloku. Muszę wymyślić coś sprytnego (jakiś rodzaj lejka, najlepiej z plastiku, żeby miał małą pojemność cieplną) co mi zbierze całą wodę w jeden strumień, wtedy tam wsadzę termoparę.

Cel całego ćwiczenia jest taki (pomijając, że celem nadrzędnym jest otrzymanie perfekcyjnego espresso), żeby zacząć stabilizować temperaturę termobloku w czasie ekstrakcji (coś jak elektroniczny regulator w Dreamie - o tym, że Ascaso coś takiego zrobiło dowiedziałem się już po rozpoczęciu swojego projektu), bo rozwiązanie z bimetalem dopuszcza spore skoki temperatury.

Próba wykonana na zimnym ekspresie nie ma żadnej wartości bo tak się go nie używa.
Nie do końca. Temperatura wody wypływającej z termobloku zależy tylko od temperatury termobloku (i prędkości przepływu, oczywiście). Woda się może chłodzić na zimnym portafiltrze.

« Ostatnia zmiana: 22 Grudzień 2016, 10:53:25 wysłana przez Krakus »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:00:29 »
Ja tyle swojego Basica grzeje, bo jak się kolba i grupa nie nagrzeją odpowiednio to kawa wychodzi zimna w filiżance...

Ale w Basicu nie ma co grzać, nie ma takiej potrzeby. Mała grupa, mały bojler i raptem kilka kilogramów wagi.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:05:43 »
mały bojler
Nie zapomianj, że są Ascaso z bojlerem (bojlerkiem raczej) i z termoblokiem.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:18:23 »
Nie zapominam :), pisałem o ekspresie, który ma @Siewcu.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:29:04 »
Niby nie ma co, ale zanim grupa się nagrzeje mija jednak dłuższa chwila, kolba to samo - a efektem jest zimny napój w filiżance. Sprawdziłem i tak to u mnie wygląda - chyba że coś dalej nie działa jak powinno...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:36:39 »
ale zanim grupa się nagrzeje
Ja, żebv się portafilter szybciej nagrzał, puszczam wodę.
Swoją drogą, przyszłą mi do głowy jedna rzecz - skoro masz bojler, to co Ci grzeje grupę? W moim ekspresie grupa jest wprost przykręcona do termobloku i to właśnie on ją grzeje. Nie wiem, jak to jest w modelach z bojlerem.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #28 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:37:11 »
W moim też tak to działało. Przy krótkim grzaniu crema blada.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Grudzień 2016, 11:38:55 »
ale zanim grupa się nagrzeje
Ja, żebv się portafilter szybciej nagrzał, puszczam wodę.
Swoją drogą, przyszłą mi do głowy jedna rzecz - skoro masz bojler, to co Ci grzeje grupę? W moim ekspresie grupa jest wprost przykręcona do termobloku i to właśnie on ją grzeje. Nie wiem, jak to jest w modelach z bojlerem.
Tam jest grupobojler, z ekspresu wyciąga się bojler skręcony razem z grupą ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi