Autor Wątek: Wymiana ASCASO Arc na ?  (Przeczytany 8942 razy)

Offline mk

• Ekspres: Rocket Giotto evo V2
  • Młynek: i-mini
Wymiana ASCASO Arc na ?
« dnia: 13 Czerwiec 2016, 14:45:27 »
Witam
Planuję wymianę wysłużonego (9lat) Ascaso Arc na coś lepszego.
Zastanawiam się nad:
- BEZZERA MITICA TOP
- ROCKET Giotto EVO v2
Oba nówki a cena w zasadzie zliżona. Bezzera delikatnie drożej wychodzi.
Biorę też pod uwagę używki
-  ALEX DUETTO II
-  Bezzera Magica S
Co z tego będzie najlepszym rozwiązaniem ?

Offline mk

Odp: Wymiana ASCASO Arc na ?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwiec 2016, 20:19:23 »
Wybór padł na ROCKET Giotto EVO v2. Ekspres już w drodze mam nadzieję że jutro kurier zapuka z paczką :)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec 2016, 20:54:08 »
Fajny wybór!

Offline mk

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Czerwiec 2016, 22:31:39 »
Ekspres dotarł :)
Jestem naprawdę zadowolony. Wygląd i solidność i masa robi wrażenie.
Na razie działa na zbiorniku wody z którym miałem problem z wyciągnięciem ;) za ciasno siedział i miałem obawy czy wyciągać na siłę czy jest jakaś blokada ale telefon do akcesoriabaristy.pl (tam gdzie go kupiłem) rozwiał wątpliwości.
Na ascaso arc przez blisko 9 lat wyciskałem espresso i wychodziło ono w zasadzie dość zmiennie. Od rewelacyjnych strzałów po totalne klapy. Na rocket pierwszy strzał i Ariadna od Antonia dała ładnego tygryska :) drugi strzał i też "miodek" w filiżance.
Sama praca rocketa to taka majestatyczna w porównaniu do mojego wcześniejszego ekspresu. Widać że ekspres się nie męczy tylko z radośnie i spokojnie wyciska z siebie espresso :)
Muszę jedynie opanować spienianie mleka ale tego nigdy nie robiłem więc tutaj temat będę odkrywać od zera.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwiec 2016, 23:16:06 »
Mam za sobą podobną przesiadkę (z basica na evo) i podobne wrażenia. Stabilność efektów. Zbiornik wyciąga się naprawdę ciężko, wyjmuję go tylko do mycia. Dolewam przyrządem* bo stoi pod szafkami i musiałbym chyba pół godziny wachlować dzbanuszkiem.

*butelka PET z otworem z boku przy podstawie -- napełniam, zakręcam, nad zbiornikiem odwracam do dołu i luzuję zakrętkę.

Offline wushu81

• Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Grudzień 2016, 09:41:32 »
Witam. Z czego wynika ta zmienność efektów robienia espresso na sprzęcie typu Arc? Przyznam, że myślę nad kupnem kolby i celuje właśnie w taką półkę cenową. Ale chciałbym mieć udane próby a nie raz dobra raz zła :/ Jeśli kawa jest ta sama, ustawienie młynka też bez zmian, to kawa i tak może raz wyjść a raz nie? :(

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Grudzień 2016, 10:07:14 »
Też przesiadałem się z ARC + i-mini na EVO + MSJ. Zmienność efektów na ARC (itp) wynika pewnie z problemem utrzymania podobnej temperatury pomiędzy kolejnymi zaparzeniami, aczkolwiek przed każdym zaparzeniem zawsze spuszczałem wodę do zapalenia się kontrolki (o konieczności dogrzania), czekałem aż zgaśnie i zaparzałem - zaparzenia były mniej więcej na podobnym jakościowo poziomie. Więc moim skromnym zdaniem jako-taką powtarzalność można osiągnąć.

Co do EVO, to mimo wszystko zbierałbym na jeszcze ciekawszy młynek, np MSJ. Gdybym teraz miał kupować jakiś ekspres, przy ograniczonym budżecie, to wybrałbym właśnie super młynek, a ekspres z niższej półki.

I jeszcze uwaga eksploatacyjna odnośnie EVO, może tylko mój typ tak ma, ale... Teoretycznie wypada myć zbiornik codziennie, praktycznie pewnie co kilka dni. Przy ponownym wkładaniu pozostałość wody ucieka przez pionową rurkę (obok zbiornika), jeśli było tam trochę wody i zrobi się to dość szybko, to niestety woda potrafi zachlapać przewody i jest problem (który w ostateczności skutkuje wymianą podzespołów elektronicznych). Teraz moje czyszczenie wygląda tak, że i) 'wyciągam' resztki wody z uchwytu na pojemnik (nie wiem jak to się nazywa) ręcznikiem papierowym, ii) w międzyczasie myję zbiornik, iii) bardzo powoli go wciskam (po wyjęciu ręcznika oczywiście ;) ). Asekuracyjnie zmodyfikowałem też ww. rurkę tak, aby nadmiar wody spływał na ściankę ekspresu, a nie rozbryzgiwał się dookoła.

Offline wushu81

• Ekspres: Steel Uno Prof Pid, Mocamaster KBG 741, Bialetti Venus,
  • Młynek: Eureka Mignon, Concept 5120
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Grudzień 2016, 10:52:20 »
No młynek to planuje baratza precisio, bo ma b.dobre opinie w tym przedziale cenowym. Przy moim piciu kawy, max 2 dziennie wystarczy. Jest też dobry do alternatyw w razie potrzeby. Może w Arc'ach problem był większy jak były na bojlerze? Może teraz z termoblokiem jest lepiej??

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Grudzień 2016, 12:33:40 »
To już nie podpowiem, ja miałem wersję z 2010r.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Grudzień 2016, 13:53:39 »
O co chodzi z tym pojemnikiem ? Tyle kasy i jakiś problem z wyciągnięciem toż to się do gazet nadaje.

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Grudzień 2016, 19:26:56 »
a jakie widzicie minusy młynka i-mini ?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Grudzień 2016, 19:46:20 »
To już nie podpowiem, ja miałem wersję z 2010r.

Czyli z bojlerem. I m.in. z tego powodu wprowadzono termobloki - znacznie stabilniejsze temperaturowo.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 19 Grudzień 2016, 19:52:15 »
Organoleptycznie - z MSJ na ascaso miałem lepsze rezultaty niż z imini. Praktycznie brak zbrylania, większe żarna szybciej zmielą kawę, solidna konstrukcja, bardziej przyszłościowy (fenomenalna dla mnie regulacja grubości przemiału). Z imini tak łatwo nie przejdzie się z espresso na drip (chyba z juz nie ma śrub mikrometrycznych?), ale wciąż jest to dobry młynek.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Grudzień 2016, 19:58:40 »
a jakie widzicie minusy młynka i-mini ?

Ma problem z mieleniem dużych ziaren, takich jak Pacamara i Maragogype. Także kłopotliwa regulacja grubości mielenia. Można się przyzwyczaić, ale są znacznie wygodniejsze rozwiązania. No i wyje jak upiór.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Grudzień 2016, 20:59:15 »
Zmienność efektów na ARC (itp) wynika pewnie z problemem utrzymania podobnej temperatury pomiędzy kolejnymi zaparzeniami
Ascaso cierpi na dwie przypadłości - bardzo niejednorodny wypływ wody z prysznica (trzy strumyczki robiące trzy dziury w ciastku znakomicie ułatwiające kanałowanie) i małą stabilność temperaturową (jak wszystkie zresztą ekspresy z bimetalicznym regulatorem temperatury).

I m.in. z tego powodu wprowadzono termobloki - znacznie stabilniejsze temperaturowo.
Nie przesadzałbym z tą stabilnością. Myślę, że dopiero elektroniczna stabilizacja temperatury coś dała. Wersja z bimetalem ma duże skoki temperatury (nawet kilkanaście stopni) w trakcie ekstrakcji.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi