Autor Wątek: Mielenie a warunki - drip  (Przeczytany 14863 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Mielenie a warunki - drip
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Lipiec 2016, 15:17:15 »
emp. wody po ok. 7 minutach czyli pewnie granice 85*
Spadek temperatury zależy od wielu zmiennych, czajnika, ilości wody w nim, temperatury otoczenia.. Prościej i taniej, licząc straty w ziarnach, wyjdzie Ci kupić termometr w granicach 40zł z wysyłką się zmieścisz.
Co do smaku kawy, każdy ma inaczej więc najprościej idź do dobrej kawiarni i spróbuj u nich dripa. Taki napar może po prostu Ci nie pasować. Nie każdy musi się zachwycać kawą z przelewu.

Co robię źle?!
Trudno powiedzieć, musiałbyś nagrać filmik albo na żywo komuś pokazać, to może byłby w stanie stwierdzić.
« Ostatnia zmiana: 08 Lipiec 2016, 15:19:24 wysłana przez krystians »

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #16 dnia: 08 Lipiec 2016, 16:24:25 »
Za zimna woda, czemu tylko 85? Spróbuj 90, 95.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #17 dnia: 08 Lipiec 2016, 18:05:07 »
teoretycznie po 2-3 minutach od zagotowania powinna mieć ponad 90 stopni, ale nie wiadomo czy jeszcze woda nie była do czegoś przelewana. Trzeba by znać cały proces żeby coś stwierdzić.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #18 dnia: 08 Lipiec 2016, 18:30:54 »
Ja wymiennie żywiec, primavera i filtrowana dzbankiem.
Ja nie wymiennie z Kuźnic. Od 4 lat brak kamienia na czajniku. Ale do ekspresu i tak leci przez britte.

Offline dopeman

« Odpowiedź #19 dnia: 08 Lipiec 2016, 20:00:04 »

macie pomysł?

Siano i trawiasto to ewidentnie niedoparzone. Akurat kawy od MA (oznaczone synestezja) są mało podatne na generowanie goryczy. Można spokojnie zalewać 97'C co czasem robię - więc nie bój się.
Zmiel drobnej, bloom 30s. potem polej spokojnie w 2-3 porcjach, tak aby przelew zmieścił się w 3 minutach.

Zobacz też na ten wykres. Bardzo pomocny. Zobacz gdzie jesteś i spójrz co zmienić by być tam gdzie chcesz :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Lipiec 2016, 20:32:06 »
No tak, niedoparzona kawa smakuje jak jakieś pomyje i papier... Za krótko zaparzasz, może woda przelewa się przez filtr a nie przez kawę?

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Lipiec 2016, 22:04:31 »
dopeman, po boomie mieszasz jeszcze? Częściej dzielisz na porcje czy zalewasz całość?  Pytam bo gdzieś pisałeś, że przy młynku rhinowares zalewałeś całość powoli. 

Offline dopeman

« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lipiec 2016, 07:40:02 »
Nie mieszam. Przy rhinowares jeden spokojny ciągły strumień był optymalny. Teraz (inny młynek) znacznie lepiej smakuje jeśli polewam w 2-3 porcjach.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lipiec 2016, 08:23:22 »
Boom to boom, a tu może być jedynie coffee blooming ;). Ważne, żeby kawa była zmielona odpowiednio; czas zaparzania powinien wynosić 2-3 minuty. Polecam Ci zacząć od 20g na 330ml; temperatura 94 stopnie. Potem dużo zależy od tego, co zrobisz ze strumieniem wody, od tego jak wodę dozujesz. Zwykle zaczynamy od "preinfuzji", czyli od zwilżenia kawy małą ilością wody. Jeśli użyłeś 20g, to dolej do tego 40ml wody i poczekaj 15-20 sekund zanim dolejesz resztę wody.

Offline pali112 Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Gaggia Classic, Brasilia Lady, alternatywy
  • Młynek: MSJ, Mahlkonig Vario, Ascaso i-1 mini, Lido2, MYM54
Mielenie a warunki - drip
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Lipiec 2016, 21:17:34 »
Hehe a no bloom i jest boom dobrej kawy :) dopeman a powiedz mi jeszcze proszę bo widzę, że teraz masz commandante. Warto inwestować w ten młynek do alternatyw? Ciekawe dlaczego tak jest że musisz zastosować całkowicie inną metodę przy tym młynku, zapewne jest to jakoś związane z pyłem..

A na smak czy jest różnica porównując między młynkami?.

Ja mam porlexa i kupię albo Quito albo właśnie Commandante.
« Ostatnia zmiana: 09 Lipiec 2016, 21:19:47 wysłana przez pali112 »

Offline Kerm

• Ekspres: Hario V60
  • Młynek: Hario Mini
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Lipiec 2016, 10:14:00 »
Dziękuję za rady, może rzeczywiście kawa z alternatyw nie jest dla mnie. Ale jeszcze popróbuję, a nuż nastąpi jakiś przełom.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Lipiec 2016, 10:34:23 »
Może weź te kawy i zrób z nich zalewajkę. 9g/150ml, kawa grubo zmielona, 4 minuty. Spróbuj i oceń taki napar. Jeśli to Ci nie smakuje, to nie dla Ciebie te alternatywy... ;) Z metodami przelewowymi można wciąż robić jakieś błędy, a w zalewajce w zasadzie nie ma jak -- ta metoda prawdę Ci powie.

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Lipiec 2016, 12:45:07 »
Dziękuję za rady, może rzeczywiście kawa z alternatyw nie jest dla mnie. Ale jeszcze popróbuję, a nuż nastąpi jakiś przełom.

Nie wiem skąd jesteś, ale dobrym pomysłem będzie odwiedzenie jednej z polecanych kawiarni, gdzie serwują alternatywy i porównanie swoich doznań. Jeśli po początkowych niepowodzeniach nie straciłeś zapału do picia dobrej kawy, to wypróbuj Aeropress - trzymając się podstawowych zasad na prawdę trudno wycisnąć z niego słabą kawę ;)
Widzę z opisu, że posiadasz V60. To mój ulubiony dripper, ale na kawowe początki lepiej wybrać kalitę wave.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Kerm

• Ekspres: Hario V60
  • Młynek: Hario Mini
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Lipiec 2016, 13:31:57 »
Może weź te kawy i zrób z nich zalewajkę. 9g/150ml, kawa grubo zmielona, 4 minuty. Spróbuj i oceń taki napar. Jeśli to Ci nie smakuje, to nie dla Ciebie te alternatywy... ;) Z metodami przelewowymi można wciąż robić jakieś błędy, a w zalewajce w zasadzie nie ma jak -- ta metoda prawdę Ci powie.

Racja, tej metody nie sposób chyba zepsuć. Spróbuję. ;)

Zastanawiam się nad kawiarką. Ja chyba potrzebuję kawowej kawy.

Nie wiem skąd jesteś, ale dobrym pomysłem będzie odwiedzenie jednej z polecanych kawiarni, gdzie serwują alternatywy i porównanie swoich doznań. Jeśli po początkowych niepowodzeniach nie straciłeś zapału do picia dobrej kawy, to wypróbuj Aeropress - trzymając się podstawowych zasad na prawdę trudno wycisnąć z niego słabą kawę ;)
Widzę z opisu, że posiadasz V60. To mój ulubiony dripper, ale na kawowe początki lepiej wybrać kalitę wave.

Chodzi o to, że próbowałem kawy z dripa i.. smakowała mi. Zacząłem czytać forum. I wtedy zakupiłem swoje graty. Iii.. stopniowo to zauroczenie znikło. Ostatnio nastąpiło jakieś apogeum irytacji i dlatego napisałem posta. ;) Aeropress może kiedyś, teraz czaję się na kawiarkę, jw.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Lipiec 2016, 14:29:22 »
Jeśli rzeczywiście zasmakowałeś w przelewach, kawy masz dobre, w cuppingu (zalewajce) też będzie podobnie, to pozostaje woda.

Jakiej wody używasz?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi