Autor Wątek: Bezzera Magica S PID czy Rocket V3 PID ?  (Przeczytany 10453 razy)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
Odp: Bezzera Magica S PID czy Rocket V3 PID ?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lipiec 2016, 20:51:48 »
I od 2 tygodni Bezzera pracuje na całego. Super sprzęcik. W domu przepiliśmy już 1 kg mieszanki1 od Sawary, 1 kg Czekoladej Fali od Mastro Antonio, 250 gr gratisu przy zakupie, 100 gr. gratisu od Sawary i teraz rozpoczynamy kolejny 1 kg od Sawary. Przerób super w domu przez 3 osoby.

Offline Tomek_Tomek

• Ekspres: Bezzera Magica PID
  • Młynek: Fiorenzato F4E nano
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Sierpień 2016, 20:48:19 »
Witam,

Miałem taki sam dylemat i stanąłem przed wyborem pomiędzy Rocketem Cellini (Giotto) V3 PID a ekspresem Bezzera Magica PID.
Powoli i stopniowo wkręcałem się w zakup ekspresu kolbowego w konfiguracji z HX-em i PID-em. Na początku pomyślałem o zakupie budżetowym – Rancillo Silvia, potem praktycznie byłem pewien, że Bezzera Unica PID to wybór idealny. Lektura kolejnych wątków spowodowała, że coraz poważniej myślałem o ekspresie z HX.

I stopniowo od Rocketa Appartamento doszedłem do finalnej decyzji: kupuję jednobojlerowca z HX-em i PID-em. Na końcu drogi zakupowej stanęły dwa Rockety i jedna Bezzera – reszta albo przekraczała budżet, albo po prostu była niewystarczająco ładna.

Poświęciłem dzień i wybrałem się w miejsce gdzie wszystkie trzy ekspresy można obejrzeć – pewnie wszyscy wiecie, że takie miejsce jest w Nadarzynie.

Jechałem praktycznie przekonany do Celliniego, ewentualnie Giotto i na końcu w moim rankingu była Bezzera. Na miejscu klasyfikacja się odwróciła i do domu wróciłem z Bezzerą.

Co zdecydowało:
- względy estetyczne – Bezzera (według mnie) jest najładniejsza – ma zdecydowanie ładniejszą kolbę, pokrętła od pary i gorącej wody w Rocketach nie przypadły mi do gustu
- nieznacznie dokładniejsze wykonanie Bezzery – moim zdaniem elementy są lepiej dopasowane, dźwignia do uruchomienia ekstrakcji porusza się płynniej i bez niemiłych zgrzytów

Po dwóch próbach i skalibrowaniu młynka uzyskałem w pełni zadowalające efekty. Potwierdziły się opinie z forum – dobry ekspres oszczędza rozczarowań, stresu i nerwów na początku użytkowania.

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Sierpień 2016, 00:42:08 »
 :brawa: Gratulacje
najważniejsze, to świadomy wybór ;)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Sierpień 2016, 09:18:05 »
Stopkę zmień  ;)

Offline ZaZ Mężczyzna

• Ekspres: ECM, La Pavoni
  • Młynek: A-i3....F4E
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Sierpień 2016, 15:16:54 »
Zbadanie i porównanie  na żywo sprzętu, a potem właściwy wybór to początek i same  przyjemności z jego użytkowania.
Gratuluję udanego zakupu  :brawa:
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpień 2016, 15:48:07 wysłana przez ZaZ »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Sierpień 2016, 22:54:35 »
dobry ekspres oszczędza rozczarowań, stresu i nerwów na początku użytkowania.

A mi się wydawało, że to młynek robi robotę a nie ekspres. Ale cóż wiecznie się człowiek uczy.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sierpień 2016, 23:17:44 »
Młynek to jedno, a ekspres to drugie. Jednak dobry ekspres, to półka wyżej przy espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi