Autor Wątek: LaCimbali Cadet - akcja: reaktywacja  (Przeczytany 30063 razy)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
Odp: LaCimbali Cadet - akcja: reaktywacja
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Czerwiec 2013, 16:35:04 »
W gardzieli młyna zostaje około 0.2g kawy, więc jest lepiej niż dobrze
Przy jakim przemiale?

Offline Geralt0073 Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
  • Młynek: Fiorenzato F83 E, LaCimbali Cadet, Mahlkonig EK 1 BF, Tiamo M. S. H.
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Czerwiec 2013, 16:36:30 »
Przy przemiale do dripa.
Za dwie godziny, jak będę mielił, to zrobię zdjęcie.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Czerwiec 2013, 16:43:56 »
Przy dripie to normalne, przy dobrym młynku nie ma co czyścić. Spróbuj mielić na espresso, będziesz miał co ważyć ;).
Dozownik można regulować, najczęściej w zakresie 5 - 12 g, ale i tak w nim trochę zostaje. Kiedyś miałem Mazzera z dozownikiem, używałem go do metod alternatywnych. Ale tak mnie dozownik wkurzał, że go sprzedałem i kupiłem sklepowy młynek Fiorenzato.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
  • Ekspres: Fracino Cherub, Syfon Hario, Drippery Hario i Tiamo, Phin, Chemex, Tygielek, AeroPress;
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Czerwiec 2013, 16:56:35 »

Nie będę nawet próbował mielić na espresso, bo nie po to mi ten młynek i nie chcę psuć sobie o nim zdania ::)
W Mazzerze na dripowym przemiale, to tej kawy więcej zostawało w środku.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #64 dnia: 12 Czerwiec 2013, 18:52:26 »
Obiecane zdjęcie: http://img829.imageshack.us/img829/979/201306121837401.jpg

Zmielona kawa to Kenia Gatomboya AB od Andrzeja
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwiec 2013, 18:55:02 wysłana przez Geralt0073 »

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #65 dnia: 17 Czerwiec 2013, 19:35:39 »
Do dozownika jeszcze się nie dotykałem, ale myślę nad nim i aktualnie chcę do ramion tego, co się kręci dokleić jakieś pędzle.
Te rozwiązania, co widziałem w internecie, czyli doklejone paski gumy nie będą się nadawać, ponieważ spód mojego dozownika jest chropowaty i guma raczej nie da rady.

Na razie rozwiązałem problem ziaren kawy zostających na górnym ziarnie.
Wkleiłem kubek po jogurcie:

http://imageshack.us/a/img541/1724/fo6y.jpg
LaCimbali Cadet - akcja: reaktywacja

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #66 dnia: 17 Czerwiec 2013, 20:05:38 »
ramion tego, co się kręci
To, co się kręci w dozowniku, ma nazwę adekwatną do wykonywanych ruchów - karuzela.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #67 dnia: 17 Czerwiec 2013, 20:18:49 »
Dzięki, nie miałem pojęcia, że to karuzela i raczej bym się takiej nazwy nie spodziewał.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Marzec 2015, 21:12:00 »
Od kilku dni walczę przebudową przodu. Na razie zdjęć wstawiać nie będę, bo mi wstyd za nie  ::)
A wszystko to, by Cadet był głównym młynem. Tak sobie ostatnio spróbowałem przygotować kawę z użyciem tego młyna i:
- brak grudek,
- równiejszy przemiał
- espresso bardziej kwaskowe, co mi w przypadku niektórych mieszanek odpowiada (wychodziłoby na to, że młyn daje mniej pyłu od Mazzera),
- pełniejsze i gęstsze espresso,
- bardziej równomierna ekstrakcja.

Niestety kawa jest dość znacznie naelektryzowana i plastikowy lej nie spełnił swego zadania. Czekam na metalowy, ale muszę czekać ze dwa tygodnie. Najgorsza w tym jest przednia ściana, która na pewno nie pomaga w estetyce, niemniej nie poddam się.

Dla niedoświadczonych, którzy nie wiedzą ile ten młyn potrafi krwi napsuć.

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Marzec 2015, 18:50:36 »
Pospieszyłem z tak złą oceną Mazzera. Powtórzyłem dziś testy, ale najpierw wyczyściłem dokładnie ekspres i młynki. Różnica jest kolosalna. Mazzerem byłem w stanie osiągnąć efekt podobny, co La Cimbali. Jednakże za każdym razem kawa z La Cimbali była bardziej kwaskowa. Tym razem różnice były minimalne, ale tu by się jednak przydały ślepe testy.
Nie zmieniło się natomiast to, że La Cimbali nie produkuje grudek, ale to pewnie przez większą prędkość przemiału.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #70 dnia: 15 Marzec 2015, 19:50:22 »
A co tam z twoim piecykiem do kawy?

• Ojciec Założyciel
    • wszystkookawie.pl
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Marzec 2015, 20:05:06 »
Niezmiennie pali kawę z moją lekką pomocą, ale po wizycie u ranGo myślę nad bardziej zaawansowanym projektem. A niedługo czteromiesięczne wakacje, więc może coś z tego będzie.
Niestety nie mam co się porównywać ze ,,Świerzo" Wypalaną. Mnie wychodzi tak równomiernie wypalona kawa, niestety :smiech:

Setny wypał trafi na akcję konkursową, ale to jeszcze trochę zajmie, zanim osiągnę tę liczbę. ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi