Autor Wątek: Fiorenzato E64Evo - powtarzalność namielania  (Przeczytany 21239 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Fiorenzato E64Evo - powtarzalność namielania
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Maj 2016, 21:22:23 »
Jest odwrotnie przecież. Maciej ceni Fiorenzato. A moim zdaniem, każdy młynek tego typu jest ok. Odpowiednikiem F64 jest Super Jolly, ale na tych dwóch maszynach młynkowe doświadczenia się nie kończą.
« Ostatnia zmiana: 21 Maj 2016, 22:19:07 wysłana przez Antonio »

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #46 dnia: 21 Maj 2016, 21:40:59 »
Tak, zapomniałem dodać że na korzyść F.
W młynie: ziarna

Offline wojko

• Ekspres: Bialetti Dama 6 cup
  • Młynek: Graef CM80
« Odpowiedź #47 dnia: 21 Maj 2016, 23:52:21 »
Czekaj, czekaj... co na korzyść Fiorenzato, bo nie jarzę o tej porze? :)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Maj 2016, 06:36:24 »
No że lepszy jest od Mazzera.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #49 dnia: 22 Maj 2016, 07:04:23 »
Zależy od którego ;).

Dla porównania, Mazzer z wagą:

Czy dobrze widzę, że ta waga jest dyskretnie w korpus młynka wbudowana, nie straszy, nie zajmuje miejsca?

qba

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 22 Maj 2016, 10:56:56 »
Można też poczekać na Baratze Sette 270W z czujnikiem Acaia. Pierwsze testy i opinie dla tego młynka są bardzo ok a cenowo pewnie będzie konkurencyjny do F64. Dodatkowy plus to 'domowy' wygląd i rozmiar

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk

Offline MrZiarenko

« Odpowiedź #51 dnia: 08 Wrzesień 2016, 22:11:45 »
Macie rację - odpuszczam i przestaję doszukiwać się dziury w całym. Gdzieś już też kiedyś czytałem, że w słonecznej Italii nie bardzo się bawią w celebrowanie, odmierzanie, odczynianie uroków, a kawa i tak niebo w gębie.

Trochę po czasie... ale porównując Chorwację i północ Italii, to niestety ta druga wypada blado. W miejscowościach turystycznych to jest całkowity dramat, pomimo że starałem się korzystać z miejsc, gdzie siedzieli "lokalsi". Raz dostaliśmy wrzące capu zaprawiane czekoladą albo kakao... masssssakra!!!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Wrzesień 2016, 12:07:31 »
To pewnie dlatego, że nie było Fiorków na barze... ;)

Offline seraphine

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Fiorenzato F5
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Wrzesień 2016, 13:58:20 »
Trochę po czasie... ale porównując Chorwację i północ Italii, to niestety ta druga wypada blado. W miejscowościach turystycznych to jest całkowity dramat, pomimo że starałem się korzystać z miejsc, gdzie siedzieli "lokalsi". Raz dostaliśmy wrzące capu zaprawiane czekoladą albo kakao... masssssakra!!!

Witam! Z uwagi na kłopoty z rejestracją musiałem tymczasowo wystąpić pod w/w nickiem (administracja już sprawnie załatwiła temat).

Raczej z uwagi na melepetyzm i niechlujstwo "baristuf"  :Bicz: Niestety nie cała Italia dobrą kawą płynie... W ciągu prawie 2 tygodni codziennie lądowaliśmy gdzieś na kawie i tylko w 2 miejscach było fajnie. Nie chwaląc się - capu coś na moim poziomie (patrząc na przepaść sprzętową aż puchłem z dumy). Espresso nie próbowałem i nie porównywałem, bo przyznaję, że to co bardzo pasuje mi z mlekiem, nie do końca pasuje mi "na czysto" i odwrotnie.

Wracając do tematu młynków... do jednej z sprawdzonych kawiarni/barów z racji naszego ulokowania byliśmy w stanie zajrzeć chyba ze 4 razy. Używali tam manualnego grzmota z dozownikiem. Podpatrywałem dziewczynę... dwa klaki - jak jej się nie podobała młynkowa dystrybucja, to otwierała wieczko i wsypywała przemiał ponownie do dozownika, potem znowu klak-klak. Powtarzała to kilka razy - do skutku. Taki sposób na walkę ze zbrylaniem. Używali właśnie nowego Fiorka... Co do samej powtarzalności dozy, to zaobserwowałem że bardziej należałoby się skupić na objętości niż wadze. Jasno-palone mieszanki są cięższe niż te upalone na ciemno. W zależności od stopnia upalenia mieszanki jestem mniej-więcej utrafić z wagą dozy. Przy okazji używając plastikowej miarki, którą dostałem z Silvią, zauważyłem że to właśnie są około 2 płaskie miarki. Niestety tylko klasyczny karuzelowy dozownik mierzy za pomocą objętości. Jak uprawia free-dosing, to zamiast wagi może używać kieliszka/sitka o specyficznej objętości zamiast wagi. Niestety nie po to kupuje się młynek z dozownikiem elektronicznym, żeby bawić się we free-dosing.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #54 dnia: 09 Wrzesień 2016, 14:10:36 »
Wydaje mi się, że młynek elektroniczny będzie dozował właśnie objętościowo. Inna sprawa że ta doza zmieni się po zmianie grubości, co nie występuje w karuzeli.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #55 dnia: 09 Wrzesień 2016, 14:19:54 »
Eetam, nie potrzebuję żadnych miarek ani dozownika, by ocenić objętość kawy w sitku. Równie dobrze pracuje mi się z młynkiem wyposażonym w zwykły dozownik, z młynkiem mielącym prosto do sitka i/lub wyposażonym w timer.

Offline seraphine

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Fiorenzato F5
« Odpowiedź #56 dnia: 12 Wrzesień 2016, 10:20:23 »
Wydaje mi się, że młynek elektroniczny będzie dozował właśnie objętościowo. Inna sprawa że ta doza zmieni się po zmianie grubości, co nie występuje w karuzeli.
No właśnie z tym elektronicznym dozowaniem to jeżeli jest to timer, to sterownik nie dozuje ani przez objętość ani przez wagę. Ilość zmielonego ziarna w jednostce czasu zależy od jego twardości, upalenia, jego ilości w kloszu, wilgotności powietrza, żaren i pewnie jeszcze kilku czynników. Co do zmiany doza/grubość to masz rację... Objętość ustawiana w karuzeli to raczej ukłon w stronę celowania w objętość sitka. W warunkach domowych, kiedy masz czas się ze wszystkim bawić, te wszystkie aspekty mają drugorzędne znaczenie. ...ech te ceny Versalaba :/

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Wrzesień 2016, 15:51:07 »
Manualny dozownik jest najlepszy pod względem tego, jak wykonuje swoją pracę. Właśnie dlatego że mierzy objętość, nie wagę i nie czas.
Używam obecnie elektronicznego i oczywiście jest wygodniejszy ale trafiła mi się bardzo jasno palona kawa i jest zong.
Zamiast 4.8 sek potrzeba mielic 7.5sek Bardzo bardzo duża różnica.
Sprawę rozwiązałem tak, że mielę dwa razy. Podwójna 5sek plus pojedyncza 2.5sek.
Dobrze, że tylko pół kilo mam tej jasnej.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Styczeń 2017, 19:17:59 »
Dziś miałem okazję pracować z tytułowym młynkiem. Nie rozumiem jednak skąd wzięła się jego popularność. Nie miałem żadnych kłopotów, kawy były świetne i słodkie, ale... Korzystałem tylko z trybu manualnego, czyli musiałem trzymać "łapkę" na "łapce" dotykowego panelu. Ten panel ma pewną bezwładność, szybsze są bezpośrednie, mechaniczne przyciski. W ogóle ten wyświetlacz do niczego nie był mi  potrzebny. Sposób regulacji stopnia mielenia jest dość ciężki, niestety stopniowy, trudno zmienić położenie śruby, brak jakiejkolwiek wskazówki... To chyba największa wada. Wentylator o dziwo mi nie przeszkadzał w pracy :).
Poza tym szybko i sprawnie :).
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2017, 19:30:03 wysłana przez Antonio »

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Styczeń 2017, 19:51:21 »
Fiorenzato wypuściło wersję Evo GT z tytanowymi żarnami, "red burrs". Sprawdzaliście jaka jest retencja F64?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi