Autor Wątek: Kolba z manometrem.  (Przeczytany 3720 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Kolba z manometrem.
« dnia: 07 Maj 2016, 12:31:42 »
Hej

Mam problem z moim ekspresem, zawsze gdy kończę ekstrakcę ciastko przylepie się do prysznica ( zawór trójdrożny odsysa wodę) zastanawiam się czy nie jest to poblem z źle ustawionym OPV. Może ciśnienie jest za duże co sprawia że moc odsysania też jest za duża. Mam też problem z równa ekstrakcją w NPF, moze tu też jest kwestia za dużego ciśnienia. Szukam kogoś z okolic Sosnowca, Katowic, dysponuje kolbą z manometrem. Mógłbym do niego podjechać po kolbę albo z ekspresem i pobawilibyśmy się w serwis :)

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
Odp: Kolba z manometrem.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2016, 14:21:36 »
Z tego co pamiętam to Antonio pisał, że to nie jest wcale zły objaw ale może lepiej jak on sie wypowie bo może mnie pamięć myli
pozdrawiam
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2016, 15:19:46 »
Tak jak pisałem obok stawiał bym na ilość kawy w siku.  Daj gram mniej i sprawdź jak będzie działać.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maj 2016, 15:45:34 »
Kupiłem vst15 bo PODOBNO można było używać w nim 15-17g kawy. Nie chcę sypać do niego 14 :( A przy 15 już w 70% przypadków zasysa.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maj 2016, 15:50:50 »
Nie mowie ze tak masz całe życie pić.  Po prostu sprawdź.  Bo jak wina będzie tego to nic nie poradzisz. Ew jaśniejsza kawa drobniej zmielona. A że podobno 15-17. To wcale nie musi być nieprawda ale zależy to tez od ekspresu i kawy.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maj 2016, 16:05:17 »
Kawa zwiększa swoją objętość przy ekstrakcji. Może to być kwestia wypalenia tych ziaren, które akurat używasz.
Po co się upierasz przy tych 15 g?
Sprawdzałeś na innej kawie?
Robi się tak samo?

http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=86.msg72811;topicseen#new

Zdecyduj się, w którym wątku chcesz o tym dyskutować... :nienie:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Maj 2016, 16:38:09 »
Tu jest o kolbie z manometrem, sprawdzałem na 2 kawach, za każdym dla 15g w 70% przysysało.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Maj 2016, 21:37:01 »
Wątek zamykam.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi