Autor Wątek: niełatwy wybór  (Przeczytany 2335 razy)

Offline pawelg

• Ekspres: jeszcze nie mam
  • Młynek: jeszcze nie mam
niełatwy wybór
« dnia: 07 Maj 2016, 09:45:32 »
Cześć,
Udało mi się już znacznie zawężyć krąg poszukiwań. Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru. Biorąc pod uwagę "amatorski" budżet swój wybór zawężyłem do 3 typów.
1) Catler CATLER ES 8010 ekspres kolbowy + CG 8030 młynek - za jakieś 2500
2) Zestaw Ascaso Dream RED T+ młynek i2 RED za niecałe 2800
3) Zestaw Ascaso Arc  za 1470 PLN +  Ascaso i2 mini 720 czyli w sumie jakieś 2190

Generalnie nie zależy mi wcale żeby wydać 2800 skoro podobne możliwości/funkcjonalność  mogę uzyskać za 2190. Ważna jest dla mnie również gwarancja, możliwości serwisowe, dostępność części zamiennych, niezawodność i łatwość obsługi.
Co byście wybrali?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: niełatwy wybór
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maj 2016, 10:06:49 »
Arc - te same bebechy co Dream. Jeśli nie masz ciśnienia na design to bym nie dopłacał. Już raczej wolałbym młynek na jakiegoś MACAPa wymienić.
LMWDP #469

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: niełatwy wybór
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maj 2016, 11:34:01 »
podobnie jak poprzednik ja bym brał opcję 3 z tym że młynek nie i-2 ale jeśli już to i-1, wymaga niedużej dopłaty a jest solidniej zbudowany http://www.ascaso.com/img-div-cafe/grupos-molinos2.jpg i ma większe, płaskie żarna (tak jak droższe konstrukcje), montuje się go też w obudowach "mini" więc zabiera tyle samo miejsca. A jeśli fundusze pozwalają to wygodniej korzystałoby się z eureki lub macapa, bo w młynkach ascaso zmielenie porcji pod inne metody niż ekspres i powrót do ustawień pod ekspres może być kłopotliwy.
« Ostatnia zmiana: 07 Maj 2016, 11:44:04 wysłana przez grex »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi