Autor Wątek: Młynek do espresso do 2000zł  (Przeczytany 73240 razy)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
Odp: Młynek do espresso do 2000zł
« Odpowiedź #165 dnia: 07 Marzec 2017, 08:43:35 »
Za szybkość przemiału - obroty i moc silnika.

Też nie trafione, np.  Mazzer mini z tarczami od Super Jolly, mieli szybciej  a obroty i moc ta sama.

Żarna bardziej wydajne od poprzednich.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Marzec 2017, 11:36:56 »
No popatrz, a przed chwilą pisałeś, że za szybkość odpowiada silnik, nie żarna. Dlatego mówię, że upraszczasz.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #167 dnia: 07 Marzec 2017, 11:45:45 »
@Tedi
Jak masz możliwość  to porównaj Macap MXD (75 mm)  z  Mahlkonigiem K30/ KE 640 Vario (65 mm).
Spróbuj ocenić wielkość drobin , szybkość mielenia  i  kilka razy pozmieniać ustawienia grubości przemiału i wrócić do tych z początku zabawy.
Zobaczysz dlaczego barisci tak pragną mieć u siebie K 30/KE 640 i dlaczego aż tyle kosztuje ( zrozumiesz, że nie samą srednicą żaren człowiek żyje  ;)

ps oczywiście nie są to młynki do 2 tys, ale porównując ww, sam przekroczyłeś ten budżet  :)
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2017, 12:02:54 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #168 dnia: 07 Marzec 2017, 12:22:51 »
No popatrz, a przed chwilą pisałeś, że za szybkość odpowiada silnik, nie żarna. Dlatego mówię, że upraszczasz.

Nie wiem. Żartujesz czy mówisz poważnie.  :mhh:
Zmniejsz obroty silnika a później je zwiększ. Dwa wyniki porównaj. Co wyjdzie ?

@Tedi
Jak masz możliwość  to porównaj Macap 75 mm  z  Mahlkonigiem K30/ KE 640 Vario (65 mm).

Takiej możliwości nie mam.

Spróbuj ocenić wielkość drobin , szybkość mielenia  i  kilka razy pozmieniać ustawienia grubości przemiału i wrócić do tych z początku zabawy.

Evo 64, nie ma z tym problemu. Jest powtarzalny.  Macap MXD 75, za krótko go mam żeby to wiedzieć.

Zobaczysz dlaczego barisci tak pragną mieć u siebie K 30/KE 640 i dlaczego aż tyle kosztuje 

Nie miałem tego młynka. Wiec o nim nie mogę wypowiadać się.

zrozumiesz, że nie samą srednicą żaren człowiek żyje 

Tak, to prawda. Mimo to, i tak lepiej mi się żyje jak wypiję dobrą kawę.   :) A do tego dobry i duży młyn jest potrzebny.  :)

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #169 dnia: 07 Marzec 2017, 12:31:04 »
Tak, to prawda. Mimo to, i tak lepiej mi się żyje jak wypiję dobrą kawę.    A do tego dobry i duży młyn jest potrzebny. 

A ja jednak stoję na stanowisku że do tego potrzebna jest dobra kawa....

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #170 dnia: 07 Marzec 2017, 12:37:07 »
Panowie (@Tedi, @Piskoor)
i dobra  kawa potrzebna  i  dobry młyn potrzebny ...
i głowa, bo dobrą ekstrakcje robi się z głową  :)

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #171 dnia: 10 Marzec 2017, 22:20:32 »
Nie wiem czy to odpowiedni wątek ale nie chcę specjalnie zakładać nowego. Mój aktualny młynek to Iberital Challenge, czyli te same stożkowe żarna co i-2 mini. Ekspres- Gaggia Classic.
Czy z Waszego doświadczenia różnica w jakości/smaku espresso po przesiadce na np. Eureke Mignon/Mahlkonig Vario z większymi, płaskimi żarnami będzie znacząca?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #172 dnia: 10 Marzec 2017, 22:25:47 »
Przy tym ekspresie zależy to od rozmiaru i koloru ziarenek. Małe stożki do ciemniejszych paleń są ok. Ale mają problem z mieleniem dużych ziarenek, zwłaszcza jaśniejszych. 
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2017, 22:27:56 wysłana przez WS »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #173 dnia: 10 Marzec 2017, 22:49:00 »
Czy z Waszego doświadczenia różnica w jakości/smaku espresso po przesiadce na np. Eureke Mignon/Mahlkonig Vario z większymi, płaskimi żarnami będzie znacząca?
kawa będzie równiej zmielona przez co łatwiej będzie uzyskać równomierny przepływ wody a napar stanie się bardziej jednolity w smaku, bo cząsteczki kawy zaparzą się w bardziej jednakowy sposób. Ale czy sprzęt ma takie kolosalne znaczenie?
Z mojego doświadczenia największą poprawę smaku daje samo ziarno, co niestety często wiąże się z jego ceną. Powiem tak - zdecydowanie wolę kawę za 160zł przygotowaną na tańszym sprzęcie, niż taką za 80zł przygotowaną na droższym sprzęcie. Ta pierwsza wyjdzie lepsza. Maszyna ma znacznie, ale wnosi do całości mniej niż surowiec.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #174 dnia: 10 Marzec 2017, 22:59:33 »
Z moich zabaw wynika tyle, że subiektywnie lepsza kawa wychodzi mi po mieleniu w Mazzerze SJ niż w Graefie CM702 - choć to lekko dziwne porównanie, ze względu na rozstrzał cenowy między jednym a drugim... To samo ziarno, ten sam ekspres, ta sama doza(16 gram). No i w Graefie ciężej było trafić w odpowiedni przemiał, żeby ratio było względnie blisko 2:1 w 25 sekund - no ale to też nie jest wyznacznik smaku kawy, bo to akurat kwestia gustu.

Offline Domes Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Classic, V60, Phin, Aeropress
  • Młynek: Kinu M47, Iberital Challenge
« Odpowiedź #175 dnia: 11 Marzec 2017, 00:12:22 »
Ok, dzięki wszystkim za garść informacji. Temat rozwojowy, będę myślał ;)

Offline Tedi Mężczyzna

« Odpowiedź #176 dnia: 11 Marzec 2017, 21:25:53 »
kawa będzie równiej zmielona przez co łatwiej będzie uzyskać równomierny przepływ wody a napar stanie się bardziej jednolity w smaku, bo cząsteczki kawy zaparzą się w bardziej jednakowy sposób. Ale czy sprzęt ma takie kolosalne znaczenie?
Z mojego doświadczenia największą poprawę smaku daje samo ziarno, co niestety często wiąże się z jego ceną. Powiem tak - zdecydowanie wolę kawę za 160zł przygotowaną na tańszym sprzęcie, niż taką za 80zł przygotowaną na droższym sprzęcie. Ta pierwsza wyjdzie lepsza. Maszyna ma znacznie, ale wnosi do całości mniej niż surowiec.

A jak smakuje ta sama kawa gdy przemiał nastąpi z gorszego młynka a jak z tego  lepszego ?
Cena kawy nie ważna, byle byłaby taka sama.

Z moich zabaw wynika tyle, że subiektywnie lepsza kawa wychodzi mi po mieleniu w Mazzerze SJ niż w Graefie CM702 - choć to lekko dziwne porównanie, ze względu na rozstrzał cenowy między jednym a drugim... To samo ziarno, ten sam ekspres, ta sama doza(16 gram).

Jest to dobre porównanie. Cena młynka nie jest ważna.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #177 dnia: 12 Marzec 2017, 11:43:06 »
ta sama kawa zaparzy się lepiej gdy będzie równiej zmielona, to chyba oczywiste.
Mi chodziło tylko o zwrócenie uwagi przede wzystkim na surowiec, a nie na sprzęt. Lepsza kawa nawet jak będzie nieco gorzej zmielona to i tak ostatecznie wyjdzie smaczniejsza niż kawa gorszej jakości zmielona na super młynku.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2017, 11:45:28 wysłana przez grex »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #178 dnia: 12 Marzec 2017, 12:02:45 »
Z kawą gorszej jakości próbowałem na początku. Bellaroma z Lidla, za cholerę nie udało się zbliżyć w żaden sposób do ratio 2:1 w 25 s - minimalnie przestawiony przemiał i z lury robiło się coś, z czego leciało z 10 gram kawy w 25 sekund...

« Odpowiedź #179 dnia: 12 Marzec 2017, 12:37:51 »
Aż tak źle było ? ;)
Ja jakieś 2 tyg temu też kupiłem Bellrom Espresso w Lidlu ( bordowe opakowanie)  celem przetarcia żaren nowego młynka. Data ważności kawy 02.2018 czyli  palona pewnie była w lutym/marcu 2016r. W smaku była kiepska, ale czasy ekstrakcji raczej stopniowo się wydłużały, zgodnie ze zmianą na młynie .
ps. W mojej ocenie kawa zbyt mocno wypalona, za bardzo wysuszona.
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2017, 12:40:05 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi