Witajcie.
Mam nielichy problem z wyborem ekspresu i bardzo liczę na Waszą pomoc. Ale po kolei.
Nadeszła wreszcie (odwlekana od jakiegoś czasu) chwila kupna nowego ekspresu. Ponieważ mam w tym roku dobrą okazję (wymówkę..?), postanowiłem kupić coś porządnego. Co prawda jestem kawoholikiem, ale niezbyt wtajemniczonym w arkana jej parzenia. Do niedawna byłem przekonany, że istnieje prosta zależność: im lepszy (droższy) ekspres, tym lepszą robi kawę. A potem trafiłem na wszystkookawie.pl
Po dłuższej selekcji wybór padł na Ascaso Dream. Potem stwierdziłem, że jednak Steel Uno. Następnie podbiłem do Nuova Simoncelli Oscar II, ale za moment pomyślałem, że jednak lepiej wybrać NS Musica

W międzyczasie oczywiście żmudnie studiowałem informacje z naszego forum. I oczywiście im więcej czytałem, tym mniej wiedziałem i większy miałem mętlik w głowie

Po tych wszystkich uniesieniach i zwątpieniach pomyślałem, że trzeba być szczerym wobec siebie. I efekt jest taki:
1. do niedawna nie miałem pojęcia, co to jest PID, OPV, kanałowanie itp.itd.
2. nie jestem poszukiwaczem kawowego "Świętego Graala", kawa albo mi smakuje, albo nie i raczej nie będę spędzał popołudnia dobierając odpowiednie ustawienia PID'a, itp.

3. moją ulubioną kawą jest espresso lungo, kawę pijam w proporcjach 70% lungo, 20% espresso, 10% cappuccino
4. zazwyczaj przygotowuję 2-3 kawy popołudniu, w weekendy 3 x dziennie po 2 kawy, czasem (goście) 5-6 kaw pod rząd
5. NAJWAŻNIEJSZE: najbardziej zależy mi na tym, żeby przy minimum moich umiejętności ekspres robił dobrą kawę o powtarzalnym smaku.
I do takich warunków muszę dopasować ekspres. Tutaj prośba do Was o porady: czy dobry ekspres z termoblokiem spełni moje wymagania? czy jednak konieczny jest ekspres z bojlerem? czym będą różniły się w codziennej eksploatacji (najważniejsze różnice)? no i wreszcie: co polecacie?
No to jak? Pomożecie?