Autor Wątek: V FESTIWAL KAWY w Łodzi 14 - 15 maja 2016 r  (Przeczytany 23731 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: V FESTIWAL KAWY w Łodzi 14 - 15 maja 2016 r
« Odpowiedź #45 dnia: 15 Maj 2016, 21:03:37 »
Świetnie było Was spotkać. Gratulacje dla organizatorów i wystawców, za ciepłą atmosferę, ciekawe warsztaty i zawody. Na przyszłość chętnie bym widział jakieś zawody/prezentacje/warsztaty odnośnie alternatywy kawowej. W strefie odpoczynkowej brakowało jakiegoś brew baru, żeby np. były wszystkie kawy wystawców z możliwością zakupienia sobie wybranej kawki z przelewu.

• Global Moderator
    • Lens tru3

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #47 dnia: 16 Maj 2016, 11:19:04 »
Byłem na festiwalu w sobotę i mam mieszane uczucia co do niego. Co prawda fajna była atmosfera podczas tej imprezy, ale stanowczo za mało było wystawców stricte kawowych. Jak dla mnie stoiska warte uwagi można było policzyć na palcach jednej ręki. Zdecydowana większość wystawców byłą nastawiona na komercyjnych odbiorców niż na domowych pasjonatów. Wystarczyło jedynie pół godzinki aby obejść wszystkie stoiska. Jeśli idzie o szkolenia z soboty to jedynie szkolenie odnośnie ekspresu ciśnieniowego, prowadzone przez Primulator było ciekawe. Możliwe, że szkolenia niedzielne były dużo lepsze, choć tego nie wiem na pewno.
Planowałem być w  sobotę i niedzielę na festiwalu, ale po tym co zobaczyłem w sobotę, zdecydowałem się odpuścić niedzielę. Jak dla mnie zdecydowanie za mało atrakcji oraz wartościowych kawowych wystawców.
Mam porównanie do festiwalów kawy sprzed 3-4 lat i wtedy było znacznie ciekawiej niż w tym roku.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #48 dnia: 16 Maj 2016, 11:31:32 »
Możesz być pewien, że zaproszenia do udziału były wysyłane do wszystkich firm kawowych w Polsce. Na to że nie wszyscy chcą w czymś takim (niekomercyjnym, nastawionym poszerzanie wiedzy, zabawę z kawą) jak Festiwal Kawy brać udział niewiele poradzimy. Nie po raz pierwszy apelowałem do wielu liczących się firm ze sprzętem do kawy o udział. Mimo, że często są to firmy konkurencyjne. Uważam, że po to są takie imprezy aby potencjalny klient mógł na miejscu sprawdzić i porównać różne oferty. Sam jestem ciekaw czemu nie chcą w tym wziąć udziału importerzy LaPavoni, Rocket, Bezzera itd...Chętnie usłyszałbym ich argumentację.
A z drugiej strony nie kojarzę aby 3 - 4 lata temu było tych wystawców więcej...Więcej było warsztatów, pokazów i zawodów (Puchar Polski Latte Art) ale chyba nie wystawców.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #49 dnia: 16 Maj 2016, 13:27:52 »
To prawda Picasso83, że nie było może nic porywającego, ale na tydzień po Brewers nie spodziewałem się cudów, wiadomo było, że na organizowany tam festiwal pojedzie większość ciekawych wystawców.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Maj 2016, 13:34:40 »
Na festiwalu w Kołobrzegu też nie było nic nadzwyczajnego poza Coffee Deskiem. Raptem parę stoisk paru palarni... Nie wiem czy komukolwiek takie imprezy się opłacają?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Maj 2016, 13:47:59 »
Jakbyśmy my w Łodzi mieli patrzeć na opłacalność to żaden Festiwal by się nie odbył. A już szczególnie nie jest to opłacalne dla takich firm jak PRIMULATOR czy QUBA CAFE SERWIS. A te dwie firmy plus nasza były od początku w 2011 r organizatorami Festiwali Kawy. To nie dla nich klientela. A jednak biorą udział, pomagają i wspomagają jak mogą. Festiwal Kawy z założenia bowiem nigdy przez nas nie był traktowany jako przedsięwzięcie biznesowe, mające się choćby zwrócić w kosztach. Założeniem było szerzenie wiedzy na temat kawy, jej uprawy, jej sposobów palenia, sposobów zaparzania itd. Budzenie świadomości wśród klientów indywidualnych z nadzieją, że będzie to kiedyś miało przeniesienie na wyższą jakość podawanych napojów kawowych w gastronomii.

Offline Cielak Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione V2
  • Młynek: Macap M4D
« Odpowiedź #52 dnia: 16 Maj 2016, 15:03:29 »
Jakbyśmy my w Łodzi mieli patrzeć na opłacalność to żaden Festiwal by się nie odbył. A już szczególnie nie jest to opłacalne dla takich firm jak PRIMULATOR czy QUBA CAFE SERWIS. A te dwie firmy plus nasza były od początku w 2011 r organizatorami Festiwali Kawy. To nie dla nich klientela. A jednak biorą udział, pomagają i wspomagają jak mogą. Festiwal Kawy z założenia bowiem nigdy przez nas nie był traktowany jako przedsięwzięcie biznesowe, mające się choćby zwrócić w kosztach. Założeniem było szerzenie wiedzy na temat kawy, jej uprawy, jej sposobów palenia, sposobów zaparzania itd. Budzenie świadomości wśród klientów indywidualnych z nadzieją, że będzie to kiedyś miało przeniesienie na wyższą jakość podawanych napojów kawowych w gastronomii.

i dlatego chwała wam za to!! AVE!!  :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon: :poklon:

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #53 dnia: 16 Maj 2016, 15:37:31 »
Budzenie świadomości wśród klientów indywidualnych z nadzieją
O to to to! W tym roku zdaję maturę to do środy jestem uziemiony ale za rok chętnie sobie podniosę.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #54 dnia: 16 Maj 2016, 17:33:22 »
Na festiwalu w Kołobrzegu też nie było nic nadzwyczajnego
Nie byłem więc mogę się mylić, ale z tego co czytałem w zapowiedziach, to miało być na brewers sporo palarni kawy, cuppingi kaw itd. Dla was Antonio jak znacie tą branżę i sami się tym zajmujecie to pewnie nic specjalnego, ale dla mnie zwykłego zjadacz chleba jest interesujące.

Offline jakubst

« Odpowiedź #55 dnia: 16 Maj 2016, 21:37:05 »
To ja może coś od siebie.
Na początek chciałbym się przywitać bo jest to mój pierwszy post na forum.

Jako, że dopiero zaczynam przygodę z kawą była to pierwsza tego typu impreza dla mnie. I powiem Wam, że REWELACJA! W ciągu tych dwóch dni poznałem masę otwartych, super zakręconych na punkcie kawy ludzi. Dowiedziałem się bardzo dużo, a nawet jako zaczynający wielbiciel mocnej kawy (uznawałem tylko espresso oraz mocną, małą czarną z domowej kawiarki) dałem się namówić do alternatywy. Może wyjadacze mogą narzekać na niedużą ilość konkretnych stoisk, ale dla amatora niczego więcej nie potrzeba.
Serdecznie gratuluję organizatorom jak dla mnie super imprezy i już nie mogę się doczekać kolejnej!

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #56 dnia: 17 Maj 2016, 14:55:14 »
Jakubst to jest ważna opinia. Przede wszystkim ta impreza była po to właśnie żeby poszerzać odwiedzającym horyzonty.  Bardzo dobrze, że dla trochę mniej obeznanych w temacie było to interesujące. Nawet dla starych wyjadaczy, taka impreza jest świetną okazją do spotkania znajomych i poznawania nowych ludzi. Cieszę się że organizatorzy festiwalu angażują się w taką formę promocji rynku kawowego. Moje uwagi są jedynie sugestiami co można dodać na następny raz, co nie znaczy że mi się nie podobało ;) .

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #57 dnia: 17 Maj 2016, 15:02:41 »
Zróbcie proszę VI Festiwal w kwietniu albo czerwcu, kiedy nie ma Komunii. Więcej osób będzie mogło przyjechać  :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Maj 2016, 15:06:58 »
W kwietniu jest EUROGASTRO i na pewno sporo firm by z tego powodu odpadło. W czerwcu jest w Łodzi mnóstwo imprez i ludziska mieliby dylemat gdzie iść. Przerabialiśmy już te terminy i maj jest najlepszy.

Offline altharr Mężczyzna

• Ekspres: Kazak Rota, Aeropress, V60-02
  • Młynek: Eureka Mignon Turbo, Fiorenzato F4 Filter, Comandante C40 IH
« Odpowiedź #59 dnia: 17 Maj 2016, 17:17:03 »
Dla mnie też był to pierwszy festiwal a w związku z rodzinną pierwszą komunią mogłem festiwal oglądać tylko w sobotę. Udało mi się obejrzeć prezentację Basic Barista i Tajemnice ekspresu ciśnieniowego. Spróbować kilku wyśmienitych przelewów i zakochać się w smaku Rwandy Muhondo. Serdecznie dziękuję Panu Januszowi za organizację i miłą rozmowę, Panu Goranowi za poświęcony czas i cierpliwość we wdrażaniu nowicjusza we wspaniały świat kawowych sekretów, w zasadzie to dzięki niemu znalazłem się na forum i festiwalu. Dzięki przemiłej obsłudze stoiska SwieżoPalona udało się zachęcić koleżankę do poznania zalet posiadania własnego młynka i samodzielnego mielenia dobrych ziarenek. Kolejny nawrócony na czarną stronę mocy:)
Dzięki wszystkim organizatorom, niecierpliwie czekam na kolejną edycję.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi