Autor Wątek: amatorka  (Przeczytany 8681 razy)

Offline cheekyc

• Ekspres: Ascaso Basic
  • Młynek: Hario Slim, Ascaso i2 mini
amatorka
« dnia: 10 Kwiecień 2016, 14:13:34 »
Witam,
od kilku dni śledzę wątki na niniejszym forum i głowa mnie już boli :) Posiadam ekspres ciśnieniowy Saeco Poemia i młynek Hario slim, ale myślę o zakupie lepszego sprzętu (takiego, żebym nie musiała wymieniać co dwa lata). W domu tylko ja pijam kawę (niewielkie ilości) i jest to kawa z mlekiem. Jaki młynek żarnowy będzie najlepszy? Myślałam o Macap m2m (to jest max co mogę wydać), jego wymiary są dość kompaktowe. Czy tańsze ascaso też będą dobre??? A gdybym chciała też wymienić kiedyś ekspres, to jaki polecicie? Ciśnieniowy, kolbowy, kompaktowy do ok 2k. Aha, jakosć spieniacza do mleka w ekspresie nieistotna, jako że mleko spieniam w ręcznym spieniaczu. Dziękuję za sugestie.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: amatorka
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Kwiecień 2016, 14:38:22 »
O rany a może kup se automat z młynkiem. Dobra ile masz kasy na młynek i ekspres. Acha młynek jest najważniejszy

Offline cheekyc

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Kwiecień 2016, 14:42:35 »
Nie chcę automata, napisałam, że na ekspres 2k a na młynek mniej więcej 1,5k (w tych okolicach da radę znaleźć macap m2m).

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień 2016, 14:59:54 »
a czy w tym saeco masz już sita bez zaworka?
zdaje się, że można dokupić do niego samą kolbę

Za 2k można nabyć cały zestaw ascaso. Jest kilka modeli do wyboru, co kto lubi. Z młynków ascaso płaskie żarna i lepsze opinie ma i-1, montowany w 3 różnych obudowach i paru kolorach.
Jeśli liczy się kompaktowy wymiar zerknij również na młynek eureka, żarna jak w macapie a mniejszy i ma płynną regulację.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2016, 15:16:39 wysłana przez grex »

Offline cheekyc

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Kwiecień 2016, 15:13:39 »
Mam dokładnie to, co na filmiku. Co do eureki, to czytałam i niej i Macapie i zdaje się, że ostatecznie większość poleca raczej ten drugi sprzęt (ale zawsze mogę się mylić).

Offline cheekyc

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Kwiecień 2016, 15:21:00 »
miałam na myśli film z pierwszego linka

Offline grex

« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwiecień 2016, 15:40:01 »
co do młynków to różnica jest taka, że i-1 i eureka mają płynną regulację, a m2m stopniową. Stopnie są wygodniejsze gdy ciągle skacze się pomiędzy różnymi metodami parzenia, raz drobno pod ekspres a raz grubiej np. drip. Z kolei płynna regulacja jest znacznie dokładniejsza, przy espresso różnice pomiędzy nastawami są minimalne, nierzadko mniejsze niż fabryczne stopnie. Tak więc zależy do czego kto potrzebuje. Moim zdaniem każdy z tych młynków spełni swoje zadanie a wybór to już kwestia wygody użytkowania i wyglądu.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2016, 15:42:57 wysłana przez grex »

Offline cheekyc

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwiecień 2016, 15:46:10 »
ok, kumam.
Co do kolby w saeco...otóż zgodnie z instrukcją na filmie, zdemontowałam ją i wyjęłam zaworek, kawa jest w smaku nieco mocniejsza, ale nie ma cremy :(
Ale wracając do sedna sprawy...czy macap/eureka będzie dużo lepszy niż ascaso i1/i2 ?

Offline grex

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:07:21 »
i-2 ma zupełnie inne żarna niż pozostała trójka. i-1 ma podobne co te droższe modele. Głównym minusem jest chyba to, że pokrętło ascaso nie jest w żaden sposób oznaczone i nie wiadomo w jakim ustawieniu się aktualnie jest, ewentuanie jak powrócić do poprzedniego nastawu, dodatkowo zmiana wymaga większej ilości kręcenia co jeszcze utrudnia orientację.

Nie wiem jakiej kawy używasz, ale nawet najlepszy sprzęt sam z siebie nic nie da. Na tanim sprzęcie też da się zrobić kawę z cremą:

Offline cheekyc

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:11:39 »
Dzięki za wskazówkę dot. ascaso, to chyba je eliminuje z listy zakupów :) Kawa? Eksperymentuję z różnymi: Magarogype, Marfisa, New York, w kolejce czeka Bazzara i Pellini Superiore. Szukam swojego smaku :)
Czy moja zdemontowana kolba będzie spełniać swoją funkcję ? Bo brakuje mi tej cremy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:16:11 »
Młynek i-1 ma żarna 54 mm. Macap M2M ma 50 mm, EUREKA też ma 50 mm. A więc nie są one podobne. Przy młynkach gastronomicznych MACAP za system stepless (regulacja mikrometryczna) jest dopłata. I też nie ma żadnych oznaczeń położenia - specyfika śruby mikrometrycznej.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline grex

« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:31:15 »
zamiast starych włoskich i często przepalonych kaw z marketu spróbuj świeżych ziaren z renomowanej polskiej palarni. I nie żadnych tam mieszanek wszyskiego ze wszystkim ale zieren jednorodnych o konkretnym smaku.

W przypadku młynka fajną cechą jest też możliwość wsypania i zmielenia odważonej, pojedynczej porcji kawy, zasobnik na ziarna staje się wówczas zbędny. Można zmieniać sobie ziarenka wedle upodobania. np. raz zaserwować sobie owocową Kenię a innym czekoladową Brazylię albo miodowy Salvador, albo skomponować sobie jakiś własny mix pod swoje upodobania.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2016, 16:40:30 wysłana przez grex »

Offline cheekyc

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:39:34 »
Zdarza mi się kupować kawę w sklepie Pożegnanie z Afryką. W marketach raczej nie kupuję. Ziaren nie mielę na zapas (z hario slim byłoby nawet trudno), wsypuję tylko i wyłącznie tyle, ile za chwilę wypiję (czyli ilość na 1 filiżankę). Zaraz się okaże, ze wcale nie potrzebuję nowego młynka na moje potrzeby :)

Offline cheekyc

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:40:29 »
A co z ascaso i mini?

Offline grex

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwiecień 2016, 16:41:36 »
i-mini to tylko rodzaj obudowy. W tej obudowie występują oba rodzaje młynków od ascaso.

Pożegnanie z afryką to NIE jest renomowana polska palarnia kawy.... :) Na forum jest parę sprawdzonych firm tego typu. Lepsze ziarna single origin nie są tanie, ale jak ktoś nie pije kawy bardzo dużo to w sumie nie wychodzi aż tak drogo.

Inwestycja w sprzęt ma trochę sensu bo mając bardzo dobrą kawę jesteśmy w stanie wycisnąć z niej więcej smaku. A to są naprawdę ciekawe smaki, właśnie dlatego wiele osób z czasem porzuca kawy mleczne i przechodzi na espresso. Za 2k kupisz zupełnie przyzwoity sprzęt, ale na ziarna też trzeba swoje wydać żeby był efekt.
« Ostatnia zmiana: 10 Kwiecień 2016, 17:05:37 wysłana przez grex »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi