Autor Wątek: Cykliczne spotkania w Łodzi  (Przeczytany 32302 razy)

Offline vini Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, Aeropress,
  • Młynek: Comandante
Odp: Cykliczne spotkania w Łodzi
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Kwiecień 2016, 15:59:11 »
Będę z poslizgiem

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Kwiecień 2016, 20:10:23 »
Jak było? Opowiadajcie!

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Kwiecień 2016, 21:33:31 »
Muszę przyznać ze wstydem, że gospodarz, czyli ja, się spóźnił  :picardpalm: i nie było wszystko przygotowane jak być powinno. Jednak nie przeszkodziło to w spędzeniu czasu w przyjemnej atmosferze. Te trzy godziny zleciały szybko, przynajmniej mi, ale strasznie się zestresowałem swoją wpadką, więc nie mogę być obiektywny. No ale cóż pierwsze koty za płoty jak to mówią, następnym razem będzie lepiej. Nudno myślę że nie było w czym bardzo pomógł Goran, będący skarbnicą wiedzy i pomocy sprzętowej. Udostępnił też do testów świeże kawki z Euro Cafe za co serdecznie dziękuję.  Pomimo że w kameralnym gronie, to zaparzyliśmy sporo kawy. Na tapecie była jasno palona Etiopia Harrar z naturalnej obróbki.  Eksperymentowaliśmy z różnymi urządzeniami i przepisami, od chemexa po phina z różnymi rezultatami. Myślę że każdy miał swojego faworyta w kwestii naparu. Mi chyba najbardziej odpowiadał drugi chemex. Cóż trudno mi się jakoś dokładniej wypowiadać bo jestem z siebie niezadowolony, ale może uczestnicy, którym dziękuję za przybycie, będą chcieli się podzielić wrażeniami.

Tworzę już listę rzeczy do przygotować na następny raz, dziękuję przybyłym i zapraszam na kolejne spotkania :)

« Ostatnia zmiana: 16 Kwiecień 2016, 21:36:18 wysłana przez krystians »

Offline vini Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, Aeropress,
  • Młynek: Comandante
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Kwiecień 2016, 01:05:21 »

Ja dziękuję serdecznie za spotkanie i możliwość poznania Was. Chciałbym napisać coś mądrego, siedzę już nad tym postem ze 30 minut, ale ostatecznie ograniczę się do tego, że to była dla mnie bardzo ciekawa lekcja przelewowa   :D
Moje espressowe horyzonty zostały poszerzone  :)
Liczę, że będę mógł Was spotkać ponownie.
Aha, i dodam, że ciasto było bardzo, ale to bardzo smaczne! Dzięki jeszcze raz!

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Kwiecień 2016, 01:39:47 »
dzięki vini mam nadzieję że jeszcze nie raz się spotkamy, a za każdym razem będzie co raz ciekawiej. My nie za bardzo jesteśmy zadowoleni z tego bio wegańśkiego ciasta, ale pierwszy raz robiliśmy z tego przepisu, bo Dorota jest na mocno ograniczonej diecie, więc sałatki np. nie mogła, a chciałem żeby było też coś dla niej. Za to sałatka (wegetariańska) którą zrobiłem bez przepisu, wydaje mi się że dużo lepiej wyszła, ale nikt poza mną chyba nie spróbował. W sumie nie mam żalu, bo więcej zostało a Dorota nie może, więc sam muszę sobie poradzić z tym kłopotem ;)

Offline Marciano

• Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Kwiecień 2016, 12:17:55 »
Dzięki serdeczne za organizację, spóźnieniem się nie przejmuj, 5 minut nie przekracza istotności statystycznej ;)
Jak wspomniał krystians, spotkanie miało kameralną atmosferę co pozwoliło na otwartą wymianę doświadczeń. Udało nam się zaparzyć sporo kawy różnymi metodami, popróbować, potestować oraz razem ocenić efekty naszego przelewania. Najlepszy sposób aby się rozwijać w temacie kawy. Dużo nowego się dzięki Wam nauczyłem. Pierwszy raz miałem też okazję do konfrontacji wrażeń smakowych z refraktometrem.
Miejsce jest przytulne i mam nadzieję, że w przyszłości uda się jeszcze nie raz uda się zorganizować wspólne, kawowe spotkania. Ja do tego czasu muszę z powrotem zająć się swoim Chemexem, żebym mógł przy następnej okazji również czymś zabłysnąć :)
Wielkie dzięki raz jeszcze!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Kwiecień 2016, 14:32:13 »
To że było kameralnie, jest tak na prawdę zaletą w takich spotkaniach. Podziękowania dla Krystiana za zorganizowanie spotkania bo trzeba przyznać że wiele osób mając dzidziusia by odpuściło od takiej organizacji. Mielenie, polewanie, siorbanie jednak nie przeszkodziło aby córeczka Krystiana spokojnie spała przez cały czas spotkania. A rodzice obok swojej pracy, znaleźli czas i na przygotowanie ciasta wegańskiego i sałatki. Vini okazał się jako otwarty na wszystkie dla niego nowe metody parzenia, próbował, sam zaparzał a Marciano stwierdził jakie zakupu jako must have go czekają, ale już po zmianie miejsca zamieszkania. Fajnie są takie spotkania, jednak jeżeli maja być cykliczne i takie trzygodzinne, to każde spotkanie powinno mieć jeden temat przewodni aby go ogarnąć porządnie.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Kwiecień 2016, 14:58:11 »
Fakt, mógłbym podać wiele wymówek, ale nie o to chodzi, bo dla mnie to i tak wstyd że ktoś na mnie czeka, a szczególnie gdy jestem gospodarzem.

Tak, myślałem nad przygotowaniem pewnych określonych ram, i myślę nad tym żeby dokonywać zapisu eksperymentów i rezultatów, którymi można dzielić się z forumowiczami. W ten sposób więcej osób może skorzystać z tego, że się spotykamy. Tworzę już listę pomysłów którą będę konsultować. :)

Offline Marciano

• Ekspres: Bezzera Giulia S, Aeropres, V60
  • Młynek: Mazzer Mini E, Comandante Wenge
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Kwiecień 2016, 00:09:11 »
Fajnie są takie spotkania, jednak jeżeli maja być cykliczne i takie trzygodzinne, to każde spotkanie powinno mieć jeden temat przewodni aby go ogarnąć porządnie.

To fakt, że w ramach jednego spotkania najlepiej byłoby się skupić na eksploracji jednej zmiennej, jednego aspektu procesu parzenia przy zachowaniu pozostałych bez zmian (np. różne rodzaje wody w jednej metodzie; woda o różnej temperaturze w jednej metodzie itd., etc.).
Pomocne byłoby również wstępne ustawienie młynka pod daną kawkę i metodę.
Looking forward for the next time! :D

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #39 dnia: 23 Maj 2016, 23:00:53 »
Data kolejnego spotkania to 18.06.2016, Mam nadzieję że jak największej ilości zainteresowanych będzie pasować.

Mam kilka propozycji tematu na spotkanie:
a) proste badanie wody łatwo dostępnymi metodami. Próba wytworzenia optymalnej wody do kawy w domowych warunkach bez zaawansowanych urządzeń filtrujących. Na koniec cupping wody wytworzonej, bazowej (z kranu) i mineralnej. Przy okazji sprawdzimy co zmienia się w wodzie po przepuszczeniu przez filtr dzbankowy.
b) test powtarzalności przemiału młynków.
c) test różnych filtrów do V60.  Czy zmieniają się z powodu filtra ekstrakcja i smak naparu.

Skąd się biorą te tematy? Są to po prostu pytania, które ostatnio mi się przewinęły przez głowę i nie wyparowały od razu. Więc na pewno ktoś może mieć ciekawsze. Dlatego jestem otwarty na Wasze propozycje, dajcie znać co by was ciekawiło. Jeśli tylko się da taki pomysł zrealizować, to droga wolna. Prosiłbym o propozycje do 5 czerwca. Tak żebyśmy mogli do 11 czerwca mieć sprawę ustaloną.

Tak jak wspominałem wcześniej chciałbym robić dokumentację z naszych wspólnych działań i wrzucać potem na forum. Jestem też ciekaw co myślicie o takiej eksperymentalnej formule ?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #40 dnia: 23 Maj 2016, 23:11:11 »
Ja osobiście chętnie zaznajomił bym się z dźwignią  może jakaś peppina lub pavoni ?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #41 dnia: 23 Maj 2016, 23:17:58 »
Już wszystkie dźwignie sprzedałem, chyba że któryś z kupujących przyjedzie na spotkanie ;)

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100
« Odpowiedź #42 dnia: 25 Maj 2016, 08:27:44 »
krystians woda - http://kafo.info/akvo/ wiem ,że mają patent na wodę :) warto pogadać..

Offline KAKR Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Aurduino
  • Młynek: Pk100

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #44 dnia: 25 Maj 2016, 14:22:57 »
Dzięki za info :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi