Autor Wątek: ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze  (Przeczytany 15894 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Marzec 2016, 16:58:38 »
Jednorożce są OK.
Prosze ich z kawą i ekspresem nie mieszać. :D
LMWDP #469

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Marzec 2016, 17:00:18 »
Tak wiec Coffeinka idź na forum motoryzacyjne i wciskaj wszystkim Dacie jako idealne auto. Bo po co dopłacać do innych, przecież też cie jakoś do celu dowiezie.

Posiadacze samochodów Dacia nie obraźcie się :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Marzec 2016, 17:02:52 »
Jednorożce są OK.
Prosze ich z kawą i ekspresem nie mieszać. :D
A można mieszać kawę rogiem jednorożca? :hihihi:

PS
I co masz do kotów?

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Marzec 2016, 17:09:03 »
Tak wiec Coffeinka idź na forum motoryzacyjne i wciskaj wszystkim Dacie jako idealne auto. Bo po co dopłacać do innych, przecież też cie jakoś do celu dowiezie. Posiadacze samochodów Dacia nie obraźcie się :)
Dacia nie jest 6x tańsza od najtańszego solidnego auta, co najwyżej 2x a może i nawet nie tyle. To byłoby motoryzacyjnie raczej coś na poziomie malucha marki TATA.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Marzec 2016, 17:10:07 »
jacol wyluzuj bracie   kawka czy kupisz za 200 czy 1200 to będzie zawsze ta sama klasa standard ekspresu,więc po co przepłacać.
No to pojechał :-)
Gołą dupą po desce, haha.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline jacol

« Odpowiedź #20 dnia: 13 Marzec 2016, 17:41:09 »
Ok Panowie i Panie.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi ale widzę, że się rozwinęła straszna ideologiczna dyskusja. Nie mam nic do jednorożców, jednak one nie mają nic do mojej wymarzonej kawy (chyba :) ).

Szanuję wszelkie opinie i Coffeinka ma również prawo się wypowiedzieć. Jednak byłoby lepiej gdyby Coffeinka podał(a) konkret. Dlaczego uważa, ze sprzęt za 200zł jest tej samej jakości, co ten za 1200.

Wracając do tematu. Janusz polecił ASCASO BASAIC + młynek i-2 mini. Czytam opinie i są dość dobre. Jednak nie chce mi się wierzyć, że to jedyny właściwy sprzęt w tym zakresie cenowym.

Na co zwrócić uwagę? Wiem już, że młynek powinien być żarnowy. Jednak z jakiego materiału? Na co zwracać uwagę?  Powiedzmy, że z pewnością nie chciałbym przekraczać 2000zł za komplet, ponieważ we wszystkim można znaleźć coś lepszego i nagle ktoś mi będzie zachwalał ekspres za 10k zł. Chciałbym tego uniknąć :)
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2016, 17:48:15 wysłana przez jacol »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Marzec 2016, 17:48:14 »
ja myślę, że Coffeinka to lepiej żeby swoich "mądrości" tu nie wypisywał, bo zaraz się okaże, że na gaggia filips za 200 zł to powinni najlepsi bariści parzyć, bo różnicy nie ma.

a co do ascaso - każdy sprzęt ma swój segment rynku, jeśli chodzi o tanie ekspresy robiące normalne espresso jest z tym problem...

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Marzec 2016, 17:51:40 »
No właśnie z nowych nie ma żadnej alternatywy. Ciężko powiedzieć na co zwracać uwagę, bo to co pisze w opisach trzeba dzielić przez 10. Są konkretne polecane modele, jednak w tym przedziale cenowym dla propozycji Janusza ciężko znaleźć jakąkolwiek konkurencję. Można polować na używana silvia i Młynek.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Marzec 2016, 17:56:55 »
Jak nie chcesz iść na rozsądny kompromis i kupić używki, to wybór ASCASO będzie dość dobry. Ja przy minimalnym budżecie kupilem właśnie sprzęt ASCASO. Powiem Ci tak - Mercedes to nie jest, ale na początek całkiem fajny sprzęt. Jeśli nie masz wygórowanych oczekiwań powinieneś być zadowolony.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Marzec 2016, 18:33:36 »
Co się z Wami dzieje :picardpalm: Czytajcie ze zrozumieniem
Cytuj (zaznaczone)
jacol wyluzuj bracie    czy kupisz za 200 czy 1200 to będzie zawsze ta sama klasa standard ekspresu,więc po co przepłacać.
Proszę mi wskazać znaczące różnice między ekspresami w tym przedziale cenowym a mianowicie 200-1200 zł , I proszę nie przywoływać tu sprzętu droższego.
Tak jak ktoś z Was napisał jest to wielkie.g.
Te moje G.za 230 zł (wartośc sklepowa 900 zł) Giaggia Cubika,proszę pokazać inny sprzęt do 1200 zł który bije na głowę ten ekspres(opieramy się na specyfikacji technicznej)!!!
Szwgier ma jakiegos Niemca za ponad 1000,znajomi również sprzęt domowy do 1000.wszystko jest porównywalne.
Jest to klasa standard w/g Was wielkie .g. ale  robiące przyzwoite espresso.
Ps.jacol Wcześniej maiłem Amice za 250 zł teraz mam Cubike za(230)w/s ok 900 zł.jakość espresso porównywalna ,więc czy wydasz 400 czy 600 czy może 1000 niewiele to zmieni.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2016, 18:40:38 wysłana przez Coffeinka »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Marzec 2016, 18:39:27 »
Podejrzewam ze jak  by dobrze ponegocjowac to Ascaso Basic da rade za 1200 wyrwać.

Offline jacol

« Odpowiedź #26 dnia: 13 Marzec 2016, 18:43:08 »
W jakiej cenie mozna dostac Silvia? Pod jakim względem jest lepsza os Ascaso Basic? Czy w ascaso mozna regulowac cisnienie pary? Czy jest to bardzo przydatna opcja przy spienianiu?

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Marzec 2016, 18:52:15 »
Cofeinka.
Trochę przesadziłeś z tą wartością sklepową, dokładnie o 33% przesadziłeś.
Kiedy ten model był w ofercie, to jego cena nie przekraczała 600zł.
Ty kupiłeś za mniej niż pół oryginalnej ceny, egzemplarz z puli wycofanych ze sprzedaży, dodatkowo, nie kompletny , bez sitka pojedynczego.
No, ok.
Twój wybór ale nie wciskaj go innym na forum.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2016, 18:55:54 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Marzec 2016, 18:52:52 »
Te moje G.za 230 zł (wartośc sklepowa 900 zł) Giaggia Cubika
http://allegro.pl/ekspres-do-kawy-saeco-gaggia-cubika-plus-stal-i6045681903.html dalej twierdzisz, że wartość sklepowa 900 zł? mozna to kupić NOWE za 250 zł z roczną gwarancją.

jacol - rancilio silvia to nie Twój budżet. na coffeesite jest za 2200 przeceniony z 2500, a gdzie do tego młynek...

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Marzec 2016, 18:54:45 »
(...)
Wszystko co piszesz ma odniesienie do ekspresów konkretnych producentów, takich jak Philips, Saeco (Saeco oraz tańsze Gaggia to defacto Philips'y) czy Delonghi.
Te ekspresy posiadają przeważnie te same wnętrza i tu masz rację. Nie ważne czy dasz 200 czy 1200 zwykle otrzymujesz tą samą mizerną jakość. Przykład to np Twoja Cubica która ma wnętrze takie jak Saeco Poemia. No ale jak można kupić Ascaso i kogoś na to stać, to nie warto bawić się w półśrodki.

Mając podany budżet, albo idziemy w używkę, albo kupujemy Basic'a. Nie ma innych dobrych alternatyw na ten moment. Silvia/Uno Prof to już ponad 2k.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi