Autor Wątek: ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze  (Przeczytany 15927 razy)

Offline jacol

ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze
« dnia: 13 Marzec 2016, 10:23:59 »
Witam!
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów :)

Z okazji zbliżających się urodzin "zmiana kodu - trójka z przodu" postanowiłem kupić lubej nowy ekspres oraz młynek.

Do tej pory kupowaliśmy świeżą kawę i parzyliśmy ją w włoskiej kawiarce. Do spieniania mamy spieniacz indukcyjny Severin SM 9685. Ulubiona przez nas kawa to cappuccino.

Niestety daleko mi do baristy i wiem raczej niewiele, dlatego postanowiłem poprosić o pomoc. Co powinienem kupić?

Postanowiłem zacząć poszukiwania od młynka i bardzo często polecane są młynki firmy Graef cm-702 oraz 800.

Kwota jaka bym chciał przeznaczyc na zestaw, to 1500zł. Możliwe są rozsądne odstępstwa cenowe. Z racji tego, że to będzie prezent, wolałbym, żeby to był sprzęt nowy.

Nie mam natomiast pomysłu na ekspres... Na pewno wolę, żeby to był ekspres kolbowy niż jakiś automat.  Co byście poradzili?

z góry dziękuję za odpowiedzi
Jacek

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: ekspres kolbowy + mlynek - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marzec 2016, 10:57:36 »
Poczytaj tematy o młynkakch i ekspresach w tych pieniądzach. Ale o nowy zestaw w tej kwocie... będzie trudno. Lepiej wyjdziesz jak poszukasz czegoś używanego. I przeznacz więcej kasy na młynek - powinno być OK.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Marzec 2016, 11:35:07 »
A może w pchlim targu coś upolujesz?
Odwiedź odpowiedni dział.
I dzień dobry na Forum.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Marzec 2016, 12:22:43 »
w podobnej cenie chyba da się kupić budżetowy zestaw ascaso basic + młynek ascaso i-2 (ale lepiej i-1). Pogadaj z Januszem, komplet kupsz nieco taniej, czasem ma też jakieś okazje mało używane.

Offline jacol

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Marzec 2016, 14:34:24 »
Hej,
dzięki za odpowiedzi.
Przypominam, że to zakup na prezent. Uważam, ze w prezencie sie nie daje używanego sprzętu :)

Janusz już do mnie napisał PW z ofertą. Zanim podejmę jakąś decyzję staram się rozeznać z tematem.

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Marzec 2016, 14:44:01 »
Z nowych poza Januszem, nic nie najdziesz.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Marzec 2016, 16:01:58 »
jacol wyluzuj bracie   kawka czy kupisz za 200 czy 1200 to będzie zawsze ta sama klasa standard ekspresu,więc po co przepłacać.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marzec 2016, 16:10:26 »
Nie? To co masz Ty, w porównaniu do ascaso arc czy tam basic, to przepaść.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Marzec 2016, 16:20:53 »
czy kupisz za 200 czy 1200 to będzie zawsze ta sama klasa standard ekspresu,więc po co przepłacać.
:wow2: :wow2: :wow2:

Mam nadzieję, że to sprawdziłeś. Swoją drogą sam bym chętnie sprawdził, tylko gdzie szukać sponsora na takie testy wszystkiego(!) w tym zakresie cenowym?

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Marzec 2016, 16:27:59 »
Expel e tam różnica na korzyść ilości  chromu designu i zaworu trójdrożnego i za to płacimy dodatkowo 1200 zeta
donkiszot Testy  masz w necie /jutiub :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marzec 2016, 16:34:58 »
czy kupisz za 200 czy 1200 to będzie zawsze ta sama klasa standard ekspresu,więc po co przepłacać.
:wow2: :wow2: :wow2:

Mam nadzieję, że to sprawdziłeś. Swoją drogą sam bym chętnie sprawdził, tylko gdzie szukać sponsora na takie testy wszystkiego(!) w tym zakresie cenowym?
poczytaj jego temat na forum, dla niego gaggia za 200 zł jest tak samo dobra jak Silvia :D

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Marzec 2016, 16:48:21 »
To że kupiłeś jedno wielkie g. nie upoważniania Cię do tego aby innym je wciskać i siać zamęt. Uparłeś się na coś, wybrałeś mimo tego że wszyscy odradzali.  Więc oszczędź innym czasu na przekopywanie się do wartościowych informacji.  Ascaso bedzie miało na pewno większą stabilność temperatury, ciśnienia, nie wiem czy ma kolbę 58mm czy 57mm ale to nadal dużo lepiej niż to co jest w saeco. Nie ma zdnych śmiesznych systemów supercrema. Idealnie wpasowujesz się w hasło, nie znam sie to się wypowiem.

Oczywiście można też kupić Gaggie CLASIC ale STARĄ i DOBRĄ gaggie. Nie spieprzoną przez Filipsa.
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2016, 16:50:32 wysłana przez Expel »

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Marzec 2016, 16:51:15 »
Siewcu czy   Silvia jest do 1200 zł ? No więc po co to porównywać
A ponadto  jacol ma 1500 zł na (młynek+ekspres) więc przyhamujcie trochę  :jezyk:
« Ostatnia zmiana: 13 Marzec 2016, 16:54:48 wysłana przez Coffeinka »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Marzec 2016, 16:53:53 »
donkiszot Testy  masz w necie /jutiub
Wiele już widziałem na YT, od tęczowego kota, po jednorożce, jeżeli jesteśmy na tym samym poziomie wiary w to wszystko co na YT, to ok.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Marzec 2016, 16:57:33 »
czy kupisz za 200 czy 1200 to będzie zawsze ta sama klasa ekspresu, więc po co przepłacać.
tak może pisać tylko osoba, która miała jedynie sprzęt z tej dolnej granicy.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi