Autor Wątek: Cafe Creme, Lungo? `czarna`?  (Przeczytany 20125 razy)

Offline konradb

• Ekspres: Saeco Odea Go
Cafe Creme, Lungo? `czarna`?
« dnia: 12 Marzec 2016, 03:42:14 »
Cześć, mam automatyczny ekspres i gustuję w kawie albo, pojedynczej ~150ml(ok 10g ziaren), lub podwójnej 300ml(ok 20g z). 
Dzięki temu mogę dłużej ją smakować niż espresso no i nie zabijam aromatu mlekiem.

Teraz pytanie, co jakbym chciał zamówić taką kawę?
Czy nawet sam robić w ekspresie kolbowym, to powinienem dłużej przeciągnąć espresso?

Nie jest to raczej americano bo americano wychodzi bardziej rozwodnione
Czytałem że jest to Cafe Creme, czy Lungo.

Tylko teraz tak, raz znajduję:

Cafe Creme:
Czarna kawa z małą ilością spienionego mleka, a czasem
Przedłużone espresso

podobnie z Lungo:
Przedłużone espresso 90ml
Przedłużone espresso 150ml

Jak to wygląda? Wiem że to tylko nazewnictwo, ale też mi zależy na tym jak się powinno robić taką kawę.
Słyszałem że przedłużanie espresso `nie jest dobre`.

Tyle różnych informacji że już ciężko mi coś z tego wyciągnąć.   ::)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Cafe Creme, Lungo? `czarna`?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marzec 2016, 07:09:43 »
ekspres ciśnieniowy daje mniej więcej coś takiego jak zapięcie kolby i lanie wody do określonego momentu. dobre to to nie jest, o smakowaniu też tu średnio mówić... a nazewnictwo kaw bardzo precyzyjnie określa co jest czym, wczoraj u znajomego znalazłem americano 300 ml :picardpalm: gdzie americano z tego co pamiętam to 30 ml espresso i 50 ml wody... choć tu mogę się mylić, jeśli chodzi o ilość wody. lungo 150 ml też śmiesznie brzmi... choć w sumie Ty takie coś dostajesz, tylko przypuszczam, że smakowo prawdziwe lungo będzie lepsze. ;)

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marzec 2016, 08:08:29 »
Przedłużone doppio z ciepłym mlekiem :) Ja też tak czasem zamawiam i masz smak kawy ale masz także namiastkę cappu. Pamiętaj że ja pojdziesz do kawiarni to nie posługuj sie ich nazwami powiedz o co Ci chodzi
pozdrawiam
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marzec 2016, 10:05:04 »
nazewnictwo kaw bardzo precyzyjnie określa co jest czym
Z tą precyzją, to bym uważał.

Są standardy na espresso* i cappuccino od INEI, jest standard cuppingu od SCAE i tyle. Cała reszta, to tradycja, kultura, nowości, wariacje, a co za tym idzie wolna amerykanka świata kawowego.

*mało kto się tego dziś trzyma, ale jest to jakiś punkt wyjścia.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marzec 2016, 10:30:23 »
Chyba nie ma standardów na americano, ale nawet jakby były, to przede wszystkim są klienci. W Polsce jest niewielu chętnych na 80 ml kawę, prędzej się skuszą na 300 ml, niestety.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marzec 2016, 11:17:52 »
Bo kto by niby miał taki standard stworzyć?  :)

Moim zdaniem najfajniej jest gdy do poprawnego espresso dostajemy ciepłą wodę obok i można sobie dolać wedle uznania. Jednocześnie barista zrobił swoje i my jesteśmy ukontentowani.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Marzec 2016, 11:44:42 »
dobry kolbowiec w połączeniu z bardzo drobno zmielonym ziarnem wyciągnie prawie cały smak z takiej ilości kawy już w pierwszych 30-40 ml. Wystarczy zrobić sobie ekspreryment - zaparzyć espresso, potem podstawić inne naczynie i spróbować tego co dalej produkuje ekspres. Dalej leje się głównie gorzka woda z kofeiną...
Natomiast gdy warunki w jakich parzy się espresso nie są spełnione (np. brak ciśnienia, zbyt chłodna woda, gruby przemiał) ekstrakcja z pewnością przebiegnie inaczej.

Ja się zastanawiam czy ekspres automatyczny można w ogóle nazwać ciśnieniowym, skoro jest on cały z plastiku i kawa NIE jest tam parzona pod ciśnieniem 9-10 bar. Nie wierzę żeby delikatny plastik wytrzymał 2x wyższe ciśnienie niż potrzebne do rozsadzenia zbrojonej stalową siatką opony samochodowej. https://i.ytimg.com/vi/Dbz1VxLh24A/maxresdefault.jpg
« Ostatnia zmiana: 12 Marzec 2016, 11:49:15 wysłana przez grex »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Marzec 2016, 12:22:36 »
Trafne stwierdzenie Grex na temat automatów.

Co do reszty ekstrakcji po espresso, to niedawno właśnie zrobiłem taki test z arabiką, którą sam paliłem.
Wnioski zaskakujące, nawet dla mnie.
Ta druga ekstrakcja dała się pić, nie była palącą i nawet śmiem stwierdzić, że była lepsza niż espresso z mieszanki włoskiej, kupowanej w palarni.
Nie wiem, czy to wyjątek potwierdzający regułę, (moje wcześniejsze doświadczenia w tym temacie były zgodne z tym co napisaleś), czy poprostu dużo zależy od kawy i przebiegu palenia?
Że jednak niektóre kawy można przeciągać i da się to pić ze smakiem...
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Marzec 2016, 14:02:53 »
Automaty są różne, QM to solidny kawał żelastwa.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Marzec 2016, 09:46:09 »
Należy też pamiętać, że lungo to nie jest "przedłużone" espresso, tak jak ristretto to nie przerwana na końcu ekstrakcja.
Ekstrakcję przerywamy w czasie blondingu. Jak mamy grubiej zmieloną kawę to blonding jest po krótszym czasie, ale przy większej ilości naparu i mamy lungo. Jak drobniej to otrzymamy mniej naparu, ale za to blonding zaobserwujemy nie po 25 sec, tylko po ok 35.

Warto znać główne zasady jakie rządzą światem espresso, bo znając je można uratować, teoretycznie spieprzoną ekstrakcję., zamieniając espresso, właśnie w lungo czy ristretto, które będzie można wypić, a nie wylać do zlewu :)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Marzec 2016, 09:58:33 »
Żeby produkować większe kawy, niektóre ekspresy są wyposażone w wymienne dławiki z większymi otworami.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Marzec 2016, 10:08:21 »
Należy też pamiętać, że lungo to nie jest "przedłużone" espresso, tak jak ristretto to nie przerwana na końcu ekstrakcja.
Polemizowałbym. Pomijając, że szkoły są różne, a znaczenie słów dosłowne. A Włosi, na ile poznałem ich podejście, pewnie dbają o to równie jak o całą resztę kawowych rytuałów.

Offline mathu

• Ekspres: Bezzera BZ09, Aero, Chemex
  • Młynek: Bezzera BB005, Severin, Rhinowares
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Marzec 2016, 12:54:30 »
Lungo to stopień esktrakcji 3:1 a nie 15:1

Jak chcesz zamawiać taką kawę to po prostu zamów z Aeropressu albo Chemeksu. Nikt Ci takiej kawy nie zrobi z kolby, bo to by wymagało regulacji młynka (i to dość sporej).

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Marzec 2016, 14:17:11 »
nazewnictwo kaw bardzo precyzyjnie określa co jest czym
Z tą precyzją, to bym uważał.

Są standardy na espresso* i cappuccino od INEI, jest standard cuppingu od SCAE i tyle. Cała reszta, to tradycja, kultura, nowości, wariacje, a co za tym idzie wolna amerykanka świata kawowego.

*mało kto się tego dziś trzyma, ale jest to jakiś punkt wyjścia.
kiedyś widziałem tabelkę, gdzie były ładnie rozpisane wszystkie rodzaje kawy razem z objętościami :) robione niby w oparciu o coś konkretnego, choć to co ostatnio widziałem u kolegi(americano 300 ml) jest co najmniej śmieszne, bo to ani kawa ani woda... jakieś popłuczyny. a pijąc americano 80 ml(na oko, i robione na bazie espresso) dało się pić, nie były to popłuczyny tylko coś smacznego. a tam gdzie nie ma standardów, zawsze pozostaje zdrowy rozsądek - dolanie np 220 ml wody do 30 ml espresso nie da niczego dobrego. ale z drugiej strony, klient nasz pan... i tu się robi problem. i to właśnie było argumentem tego znajomego od 300 ml americano - klienci chcieli americano, dostawali 80 ml kawy i były pretensje. zaczęli robić duże, kawa jest niedobra ale klient zadowolony. i tak to się kręci...

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Marzec 2016, 14:30:35 »
Ja americano robie dodając ok 150ml wody. Na logikę TDS espresso to ok 9%, kawa przelewowa to 1.5%, czyli 6x mniej. Espresso to 25g x 6=150g.
Skąd wy wzieliście 80ml?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi