Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42406 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #135 dnia: 17 Marzec 2016, 13:35:43 »
Panowie - może jednak luz i trochę uwagi na słownictwo.
Każdy się okopał na swojej pozycji. Jeden ma więcej racji niż drugi, ale się nie przyzna że jest w błędzie. Normalnie kompromisu nam szukać trzeba - jak w TK  :smiech:

Mnie zawsze uczono aby jabłko z jabłkiem porównać. Nowa Cubkia kosztowała ~150 funtów, na wyprzedażach się za 99 funtów trafiała.
@Janusz pewnie w szczegółach ci wyjaśni, ale termoblok w Basicu w jego "mokrej" części jest z nierdzewki.
LMWDP #469

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #136 dnia: 17 Marzec 2016, 14:52:41 »
Coffeinka nie wiem czy robisz to specjalnie na potrzeby udowodnienia za wszelką cenę swoich racji ale podajesz nieprawdziwe dane.
Saeco-gaggia cubika PLUS waży 5kg (a nie 7kg, tyle ważył stary model o innej budowie, bez dodatku w nazwie "Plus"). Ascaso basic waży 7kg, a modele z metalowymi obudowami do których ewentualnie możnaby porównywać ten Saeco: gaggia classic 8.5kg, arc/dream 9-10kg. http://www.ascaso.com/2012/eng/espresso-coffee-machines-grinders/basic1.html

Zdaje się dla Ciebie każdy termoblok nieważne czy w kapsułkowym ekspresie o wadze 2kg czy w Dreamie ważącym 10kg to to samo - w tanich modelach stosuje się maleńkie i lekkie mini-ogrzewacze wykonane z samego aluminium, grupa, kolba i prysznic są tam w dużej części plastikowe, ewentualnie mają cieniutką metalową nakładkę pod którą i tak kryje sie plastik.  Ascaso stosuje aluminiowo-stalowy termoblok, elemnt grzejny jest stalowy, rónież woda ma tam kontakt tylko ze stalą która szybciej przekazuje temperaturę niż aluminium, dodatkowo jest to konstrukcja Oversize czyli dużo większy blok termiczny niż tanie ekspresy https://www.faema.ca/v/vspfiles/assets/images/ascasothermo.jpg Termoblok uzupełnia masywna grupa, prysznic i kolba wykonane w całości z dobrze przewodzącego ciepło mosiądzu. Elementy te są połączone z termoblokiem i nagrzewają się razem z nim. Razem daje to masywny i silnie rozgrzany kawał metalu którym płynie woda aż do zmielonej kawy, po drodze temperatura nie jest tracona aż do końca bo nawet komora parzenia czyli kolba jest rozgrzana podobnie jak cały termoblok, łatwo się oparzyć: http://www.ascaso.com/2012/maquinas-molinos-cafe-espresso/images/termoblock-portafijo-gran.jpg i to właśnie ta połączona masa oraz wykonanie jej z lepszych materiałów o dużym przewodnictwie cieplnym daje efekt termiczny, o którym pisali ci poprzednicy. Dodatkowo nowsze modele ascaso są wyposażone w mocne pompy 20bar.

Jeśli chcesz cokolwiek porównywać na w miarę równych zasadach to zestaw sobie modele w metalowych obudowach czyli saeco-gaggia cubika Plus (5kg) vs gaggia classic (8.5kg) ascaso arc/dream (9-10kg) - tutaj różnica wagi dotyczyć będzie samego wnętrza ekspresu. Metalowa obudowa waży jakieś 2kg, inne elementy 1kg, więc netto w gaggi cubika Plus zestaw najważniejszych części: bojler+grupa+kolba będzie ważył jakieś 2kg a w tych ascaso 6-7kg. I do tej różnicy wagi dochodzi jeszcze inny materiał z jakich je wykonano, co tylko pogłębia różnice.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2016, 16:54:31 wysłana przez grex »

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #137 dnia: 17 Marzec 2016, 21:14:11 »
ale się nie przyzna że jest w błędzie
Ja się chciałem przyznać :ups:, ale przejrzałem temat od początku i się okazało, że to nie ten temat, więc się nie przyznam :hihihi:

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #138 dnia: 17 Marzec 2016, 21:17:15 »
grex dzięki za  odp.

Cytat: Coffeinka
Pisałem że ekspres za 200 czy 1200
więc dla dobra sprawy nie powinienem porównywać z ascaso basic,ale pal licho o stówę więcej.
Cytat: grex
Jeśli chcesz cokolwiek porównywać na w miarę równych zasadach to zestaw sobie modele w metalowych obudowach czyli saeco-gaggia cubika Plus (5kg) vs gaggia classic (8.5kg) ascaso arc/dream
Zapomnijmy o ( nie ta kasa )gaggia classic 1600zł a ascaso arc/dream 2300zł
Zaproponuj coś do kwoty 1200.

Cytuj (zaznaczone)
Coffeinka nie wiem czy robisz to specjalnie na potrzeby udowodnienia za wszelką cenę swoich racji ale podajesz nieprawdziwe dane.
Saeco-gaggia cubika PLUS waży 5kg (a nie 7kg, tyle ważył stary model o innej budowie, bez dodatku w nazwie "Plus"). Ascaso basic waży 7kg
tak masz rację sorki - czeski błąd Cubika 5.7 kg,U Ciebie jest bląd bo Ascaso basic waży 5.5 kg a nie 7 no i pompa 16 bar http://www.ascaso.pl/produkty.php?kategoria=1&id=6&page=dane_techniczne
Co do wyższości boilera nad termoblokiem hm....,większość opinii tu na forum  na temat termobloka to  raczej na NIE.
I jeśli nie mamy odpowiednich danych,choćby tylko na temat stałości temperatury wody do czasu trwania  na wyjściu czyli sitku,to trudno tu cokolwiek jednoznacznie stwierdzić.
Czy uważasz że różnica w zaparzonej kawie jest tak znacząca na plus że warta jest dopłaty 1000 zł do ascaso basic.
Pozdrawiam. :)

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #139 dnia: 17 Marzec 2016, 22:04:09 »
Coffeinka - jak się wybierasz na festiwal, to weź ze sobą ekspres. Zrobimy porównanie  ;)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #140 dnia: 17 Marzec 2016, 22:20:10 »
Coffeinka - jak się wybierasz na festiwal, to weź ze sobą ekspres. Zrobimy porównanie  ;)
gdzie  i kiedy najblizszy festiwal?

« Odpowiedź #141 dnia: 17 Marzec 2016, 22:39:13 »
Off-Topic:
14 i 15 maja w Łodzi
http://www.milosnicykawy.pl

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #142 dnia: 17 Marzec 2016, 23:42:20 »
hmm, polska strona ascaso podaje trochę inne dane niż oficjalna strona producenta. Ale może dlatego, że te modele się zmieniały w kolejnych latach a strona pewnie nie była aktualizowana. Dla pewności zważyłem model Arc i waży on 8.5kg, bliżej prawdy była zatem strona hiszpańska: http://www.ascaso.com/2012/eng/espresso-coffee-machines-grinders/arc1.html  W instrukcji i na tejże stronie podają: Pump pressure: 20atm, weight: 9kg.

Co do reszty wypowiedzi to nie rozumiem czemu próbujesz przekręcać moje słowa, wyłapując co ci pasuje. Nie pisałem o "wyższości termobloków nad bojlerami", ale o tym że masywny termoblok połączony z masywną, mosiężną grupą i całą resztą cześci zapewnia wyższe i stabilniejsze temperatury niż 3x lżejszy mikro-bojlerek uzupełniony lekkimi plastikowo-aluminiowymi częściami. Co do tej stabilności temperaturowej zobacz zreszttą sam: Osoby na które się powołujesz owszem chwalą bojlery, ale duże i masywne, a nie nie mikro-bojlerki w ekspresach o wadze 5kg. Bojlerowce są generalnie cięższe od termobloków, większa konstrukcja, więcej elementów=większa waga. Rancilio Silvia który uznaje się za podstawowy solidny ekspres jednobojlerowy waży 14kg a bardziej zaawansowane konstrukcje domowe ważą ok. 20kg.

W dalsze dyskusje i podpowiedzi nie będę się wdawał. Przecież i tak wiesz lepiej, więc szkoda czasu...
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2016, 23:58:47 wysłana przez grex »

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #143 dnia: 18 Marzec 2016, 08:44:58 »
W dalsze dyskusje i podpowiedzi nie będę się wdawał. Przecież i tak wiesz lepiej, więc szkoda czasu...
Dzięki grex nawet nie wiesz jak mi pomogłeś :) Twoje wszystkie  wypowiedzi były rzetelne i obiektywne -czegoś się jednak nauczyłem .Pozdrawiam  Piotrka BM i pozostałych
Na razie muszę pozostać przy Cubice ,ale widzę że żonka ma wyższe wymagania co do kawy i być może za jakiś czas też wykonam taki skok jak PiotrekBM i zakupię porządny sprzęt w dobrej cenie u Janusza,choć się obawiam  tego że jak zasmakują moi przyjaciele i znajomi ,to z domu zrobią mi kafejkę a ja będę musiał się przekwalifikować na baristę  :lol2:
Życzę Wszystkim Wspaniałych Świąt przy dobrej   kawka.
Pozdrawiam i Radosnego Alleluja !!!
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2016, 08:47:14 wysłana przez Coffeinka »

« Odpowiedź #144 dnia: 18 Marzec 2016, 13:23:42 »
Off-Topic:
i żyli długo i szczęśliwie  :diabelek:

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #145 dnia: 18 Marzec 2016, 21:08:54 »

« Odpowiedź #146 dnia: 18 Marzec 2016, 21:13:02 »
Dzięki grex nawet nie wiesz jak mi pomogłeś :) Twoje wszystkie  wypowiedzi były rzetelne i obiektywne -czegoś się jednak nauczyłem .Pozdrawiam  Piotrka BM i pozostałych
Na razie muszę pozostać przy Cubice ,ale widzę że żonka ma wyższe wymagania co do kawy i być może za jakiś czas też wykonam taki skok jak PiotrekBM i zakupię porządny sprzęt w dobrej cenie u Janusza,choć się obawiam  tego że jak zasmakują moi przyjaciele i znajomi ,to z domu zrobią mi kafejkę a ja będę musiał się przekwalifikować na baristę  :lol2:
Życzę Wszystkim Wspaniałych Świąt przy dobrej   kawka.
Pozdrawiam i Radosnego Alleluja !!!
nie wiem czym zasłuzyłem sobie na takie wyróżnienie  :) ale przeskoku z Cubiki na lepszy ekspres życze jak najszybciej :kawa:
dla dobrej kawy czasem warto w troszke lepszy sprzecik zainwestować
ps ja czekam na dostawe swieżej kawusi, bo zapasy sie skonczyły (pije zwiętrzała po turecku :ohyda:)
ps coffeinka twój post brzmi troche jak pożegnanie z forum? nie zniechęcilęciłes sie chyba?
stać Cie teraz tylko na Cubike to pij kawe z Cubiki , jak to mówia jak sie na ma co sie lubi ,to sie lubi co sie ma
bedzie mozliwosc to zmienijsz na lepszy  ;)
nie ma co pisac ze to swietny ekspres i bedzie po sprawie :taktak:
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2016, 21:34:26 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #147 dnia: 18 Marzec 2016, 21:14:57 »
Off-Topic:
Już koniec? A ja się tak dobrze bawiłam...  :evil:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

« Odpowiedź #148 dnia: 18 Marzec 2016, 21:25:46 »
Off-Topic:
Już koniec? A ja się tak dobrze bawiłam...  :evil:
Ty sie bawilas, jesli dla wszystkich innych też byla to zabawa to nie ma sprawy,
gorzej jak było inaczej ???
« Ostatnia zmiana: 18 Marzec 2016, 21:35:30 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Olak Kobieta

• Matka Założycielka
« Odpowiedź #149 dnia: 18 Marzec 2016, 21:43:14 »
 :mrgreen:
Byłam świadkiem niejednej "trudnej" dyskusji na tym i innych forach. Uwierz mi mężczyźni udowadniający swoją rację via internet są uroczy, to kobiety bywają niebezpiecznie...
Potem i ta pójdziecie na piwo.  :hihihi:
Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi