Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42390 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #120 dnia: 16 Marzec 2016, 12:05:31 »
Nie.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #121 dnia: 16 Marzec 2016, 12:07:36 »
konstruktywna odp.nie ma co   8)
raf77 wiesz może w czym pogdrzewana jest wodę w ekspresie na kapsułki ? ...termoblok ?
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 12:12:34 wysłana przez Coffeinka »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #122 dnia: 16 Marzec 2016, 13:05:10 »
Pewnie tak.
No nad wystawieniem tego pida możesz pomyśleć ale te przeróbki nazywane przez ciebie "ala hx", to nie mają nic wspólnego z zasadą działania hx i w ogóle do niczego nie prowadzą.
« Ostatnia zmiana: 16 Marzec 2016, 13:09:01 wysłana przez raf77 »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #123 dnia: 16 Marzec 2016, 13:53:28 »
Ja bym się w takie przeróbki bawił tylko w ramach "spróbuję bo maszyna i tak jest do wymiany" - szkoda czasu i zachodu.

Jak majsterkowania się nie boisz to przygarnij coś z olx i zrób remont generalny. Ten z linku ma bojler chyba 2.5litra, HX, wibracyjna pompa. Cena na bank negocjowalna.

A jak nie ten to trzeba innych szukać. Ale u ciebie największa zmiana jakości to i tak zmiana młynka.
LMWDP #469

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #124 dnia: 16 Marzec 2016, 14:53:17 »
@ raf77 odnośnie PID-a,obecnie na baniaku (woda)jest termostat wył.przy 95*C,pytanie zasadnicze jaką ma bezwładność termiczną (ile musi spaść aby zaczął przewodzić.Teraz wsadzam PID-a (oczywiście muszę skalibrować uwzględniając że sonda będzie na bloku a nie wewnątrz boilera),czyli powiedzmy  wyłącza przy 97* czy te 2-3 * coś znaczącego dadzą.
Jak wiadomo zasadniczym minusem tanich ekspresów jest mały a co za tym idzie niestabilny temperaturowo boiler,wiadomo świeża zimna woda dopływa i po ptokach.wstawienie dodatkowego boilerka temp,powiedzmy+ - 80* sprawi że zasób gorącej wody będę miał na spokojne zrobienie na max temp.całego espresso czyli ok 20-25 sek.
@ DrUsagi co do młynka masz racje narazie daje radę, ale mam świadomość nad szukaniem czegoś lepszego.
Co do zabawy z tymi starociami to może być różnie,włożyć można nie mało  :( dlatego daję sobie spokój.
Przerobienie mojego ekspresu to wydatek kilku stów.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #125 dnia: 16 Marzec 2016, 15:13:15 »
Przerobienie mojego ekspresu to wydatek kilku stów.

Które naprawdę lepiej odłożyć na młynek lub polowanie na "starowinkę". Skoro za takie przeróbki chcesz się brać to znaczy że masz pojęcie i o hydraulice i elektryce. O ile "starowinka" grzeje, pompa pompuje, guziki/panel działają, to remont sprowadzi się do odkamieniania, ewentualnego malowania ramy/paneli i wymiany kilku uszczelek. A efekt końcowy powali Cubika na łopatki.
LMWDP #469

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #126 dnia: 16 Marzec 2016, 17:48:27 »
DrUsagi Jakby to była only sprawa odkamieniania to facio by pewnie nie sprzedawał tej starowinki -ale to nie mój target -nie oto chodzi aby naprawiać dobre,chcę z czegoś przeciętnego zrobic dobre  :taktak:

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #127 dnia: 16 Marzec 2016, 19:57:31 »
nie oto chodzi aby naprawiać dobre,chcę z czegoś przeciętnego zrobic dobre  :taktak:
wiesz co, problem w tym, że Ty nie masz sprzętu przeciętnego, masz po prostu kiepski - a jak mówi stare przysłowie, z gówna bata nie ukręcisz. jedyny ratunek w kupnie dobrego ekspresu i wpakowanie go w obudowę którą masz.. ale to sensu nie ma.

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #128 dnia: 16 Marzec 2016, 20:07:59 »
To samo przysłowie cisnęło mi się na palce :-)

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #129 dnia: 16 Marzec 2016, 20:26:38 »
Wy to wiecie jak człowieka zniechęcić / Brawo Wy  :Bicz:

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #130 dnia: 16 Marzec 2016, 23:35:18 »
tu nie chodzi o zniechęcanie, tylko o przekonanie do tego, że nie warto inwestować w gówno, bo co byś nie zrobił to i tak dalej to będzie gównem... próbujesz na siłę wszystkich przekonać do tego, że masz świetny sprzęt, a po Twoich postach można wywnioskować, że to działa tak jak ekspresy za >2k zł. w sytuacji gdy Twój plastik nie ma stabilności temperatury ani ciśnienia, możesz go porównać co najwyżej do sprzętu który stoi na półce w supermarkecie między pieczywem a mięsnym... i nie ma znaczenia ile to kosztowało nowe - tak jak ktoś pisał, można wybierać co najwyżej obudowę, bo działa to tak samo. z gaggia został co najwyżej znaczek. a jak chcesz pić dobrą kawę - niestety, trzeba za to odpowiednio zapłacić. młynek, kawa, ekspres - taki zestaw z odpowiedniej klasy komponentów(i nie mówię tu od razu o kupowaniu sprzętu gastro, bo nawet ascaso basic za chyba 1300 zł da Ci stabilność o którą tu chodzi) da Ci dobre, powtarzalne espresso - jeśli nauczysz się je robić. i pomyśl sobie, że kasę którą chciałeś wydać na modyfikacje ekspresu możesz odłożyć na kupkę, pozbierać więcej i kupić jakiś lepszy sprzęt - może to być używka z forum, może Janusz sprzeda coś na raty(ostatnio tu taka propozycja była).

ale najważniejsze w tym wszystkim jest chyba jednak to, żebyś przestał przekonywać wszystkich o zajebistości Twojego ekspresu, bo i tak wszyscy wiedzą ile realnie warty jest sprzęt z takiego segmentu rynku. nie gwarantuje stabilności ciśnienia ani temperatury, kawa jaka wyjdzie jest efektem przypadku, a Ty dałeś się omamić tabelką producenta. trochę pokory, bo nie jesteś na forum laików i teoretyków, tylko w miejscu gdzie dyskutujesz z ludźmi, którzy mają o wiele większą wiedzę i doświadczenie - a Ty im wmawiasz, że np sprawdzone na stabilność temperatury i ciśnienia ascasco wcale nie jest lepsze od marketowego plastiku i to taki sam segment rynku. masz swoje zdanie - ok, ale w tym miejscu wszyscy wiedzą jak ma się ono do realiów rynku, jakości sprzętu, przygotowywania kawy i tego jaka ta kawa będzie... spuść trochę z tonu, uwierz w to co wszyscy piszą o Twoim sprzęcie, przyjmij to do wiadomości i zmień podejście. uwierz mi, będzie nam wszystkim łatwiej się porozumieć... :)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #131 dnia: 17 Marzec 2016, 06:35:56 »
Panowie! Bardzo proszę o wyhamowanie z emocjami.

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #132 dnia: 17 Marzec 2016, 13:11:11 »
Cytat: Spinacz
Panowie! Bardzo proszę o wyhamowanie z emocjami.
Admin. ja cały czas na zaciągniętym ręcznym jadę  ;)

siewcuZa bardzo to osobiście odbierasz proszę Cię na spokojnie spójrzmy na to jeszcze raz.
Pisałem że ekspres za 200 czy 1200 w zasadzie jest taki sam i nie warto przepłacać bo czy kupisz 600 czy 1000 będzie to samo i to stwierdzenie nie dotyczy  droższego sprzętu ponad 1200.
A teraz porównajmy wskazany przez Ciebie
Cytuj (zaznaczone)
ascaso basic za chyba 1300 zł
waga -                    Cubika 7.5 kg   /  Basic 5.5 kg
Obudowa-                          metal    /   plastik
Podgrzewacz              boiler-metal    / termoblok aluminium
Grupa                              metal    /  metal
Zawór nadciśnieniowy           jest     /   jest
Termostaty                 identyczne w obu ekspresach
AF       metal+ dodatkowo elem.s.creme  / metal- normalny
Desing- zdecydowanie ładniejszy jest w Basic-u ( ale to rzecz gustu......)
Cena                          230 zł     /  1300 zł
Info. na podstawie specyfikacji produktu.
Spokojnie można postawić znak = między nimi- czy się z tym zgadzasz ?
ale cena  ::) ....za różnicę czyli te 1000 zł to ja spokojnie kupuję dobry młynek i jeszcze mam na paczkę super kawy
Wiemy wszyscy że takie ekspresy nie są dla koneserów smaku,tylko dla zwykłych kawopijców takich jak ja.I mając taki ekspres ( nie ważna marka i model) przy bardzo dobrej kawie i odpowiednim młynku mamy niezłe espresso za niewielkie pieniądze.
Pozdrawiam :)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #133 dnia: 17 Marzec 2016, 13:27:15 »
Beton, panie , beton.

Maluch     vs        Ferrari
4 koła              -  4 koła
silnik z tyłu      - silnik z tyłu
mały bagażnik - mały bagażnik
jeździ              -  jeździ
4 miejsca         - 2 miejsca

Wy  222, przepłacacie za coś gorszego od malucha!

Za oszczędzany milion złotych można kupić garaż na malucha, wystarczy mniejszy, można też włożyć do malucha silnik od ferrari, większe koła i bagażnik dachowy. Zostaje jeszcze na studia dla dziecka, na Mc zestaw powiększony z kanapką drwala, z zakręconymi frytkami zamiast normalnych i sosem śmietanowym.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2016, 13:36:16 wysłana przez DrUsagi »

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #134 dnia: 17 Marzec 2016, 13:33:28 »
Hahaha
Cofeinka, niestety nie znasz się na sprzęcie, żeby takie porównania robić.
Kolega to trochę przejaskrawił ale mniej więcej o to chodzi, co napisał.
« Ostatnia zmiana: 17 Marzec 2016, 13:36:29 wysłana przez raf77 »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi