Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42462 razy)

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #90 dnia: 11 Marzec 2016, 11:37:48 »
Cytat: Bacek
Kolega Cofeinka, nie ogarnia nadal, że sitko ma "podwójne" tzn na podwójne espresso, porcja około 14g.
Za mało kawy sypie i tyle w temacie.
  :picardpalm:  nie ogarniam zamysłu Włoskich konstruktorów gdzie dają jeden filtr
 i w instrukcji piszą że używać do 1/2 porcji,a Amica wyprodukowana bodajże w Chinach nie ma tych ułomności i posiada dwa oddzielne filtry.Gdyby średnice pasowały to bym zastosował te z Amici i byłoby po kłopocie.
A kogo stać kupć kawę 1kg/100 zł i 50zł puścić w kanał ,chyba tych panów z Gaggi bo mnie nie.
Stosowanie tego małego filtra z wkładką gumową do saszetek i parzenie normalnej  kawy to porażka ,można wsypać nie więcej jak niepełną miarkę czyli coś ok.6 g a i tak ciastko aż przyklejone jest do prysznica- - nic z tego nie ogarniam  :nienie:

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Marzec 2016, 12:01:46 »
Każdy ekspres, ta gaggia też, jest sprzedawany z dwoma sitkami. Widocznie sprzedawca Ci nie dał drugiego.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Marzec 2016, 12:27:04 »
Cofeinka,

W instrukcji do Twojego ekspresu jest napisane

Cytuj (zaznaczone)
Select the correct filter basket (10 or 11) and insert it in the filter holder (9). Use the small filter for 1 cup and the large filter for 2 cups of espresso.

więc zdecydowanie powinny być dwa. Komplet powinien wyglądać dokładnie taj jak na fotce którą wkleiłem kilka stron temu bo to też Gagia/Saeco/Phillips.

PS. Cytat w Twoim poście nie pochodzi ode mnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 12:37:59 wysłana przez Bacek »

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #93 dnia: 11 Marzec 2016, 13:38:27 »
Cytat: raf77
Kolega Cofeinka, nie ogarnia nadal, że sitko ma "podwójne" tzn na podwójne espresso, porcja około 14g.
Za mało kawy sypie i tyle w temacie.
  :picardpalm:  nie ogarniam zamysłu Włoskich konstruktorów gdzie dają jeden filtr
 i w instrukcji piszą że używać do 1/2 porcji,a Amica wyprodukowana bodajże w Chinach nie ma tych ułomności i posiada dwa oddzielne filtry.Gdyby średnice pasowały to bym zastosował te z Amici i byłoby po kłopocie.
A kogo stać kupć kawę 1kg/100 zł i 50zł puścić w kanał ,chyba tych panów z Gaggi bo mnie nie.
Stosowanie tego małego filtra z wkładką gumową do saszetek i parzenie normalnej  kawy to porażka ,można wsypać nie więcej jak niepełną miarkę czyli coś ok.6 g a i tak ciastko aż przyklejone jest do prysznica- - nic z tego nie ogarniam  :nienie:

@Bacek -przepraszam za autorstwo cytatu którym jest raf77 - juz poprawiono   :)
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 13:41:07 wysłana przez Coffeinka »

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #94 dnia: 11 Marzec 2016, 17:22:48 »
@Bacek
Proszę a to scany z mojej instrukcji i to napisane ........... ;)

http://iv.pl/viewer.php?file=37348748098721394777.jpg
SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS

http://iv.pl/viewer.php?file=36945333711645215141.jpg
SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS

Offline Bacek

« Odpowiedź #95 dnia: 11 Marzec 2016, 17:53:53 »
No to widać jakaś wersja na rynki krajów rozwijających się.  W angielskiej było tak jak napisałem.  Może uznali ze jak jest ten zawór to da rade i na dużym siku.
W sumie to przypomniał mi się jeszcze jeden trik do tych kolb .  Ona tam sprężynuje .  Spróbuj ja zapiąć a potem nie zwalniać nacisku ze sprężyny tak żeby rączka cały czas była jak najbardziej w prawo, odpalić przycisk ekstrakcji i poczekać aż zaczną cieknąć   pierwsze krople kawy i dopiero wtedy puścić uchwyt.

Ale zaworu w kolbie nie demontowałeś?
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 18:26:58 wysłana przez Bacek »

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #96 dnia: 11 Marzec 2016, 18:37:42 »
Cytuj (zaznaczone)
No to widać jakaś wersja na rynki krajów rozwijających się
No właśnie że nie ,ekspresy pochodziły z UK. nawet wtyczka sieciowa była ich,a  w oryginalnej Angielskiej instrukcji jest tak samo.
Ale teraz to nie ważne,ja zakupiłem sprzet i trafiłem TU a ilu jest takich którzy kupili i jadą w/g opisu i co podłamka na całego  :ohyda:
Spróbuję ten pomysł z kolbą :)
Zaworu na razie w kolbie nie demontowałem,przy nowej dostawie kawy sprawdzę na samych filtrach.

Offline Bacek

« Odpowiedź #97 dnia: 11 Marzec 2016, 19:02:45 »
Ta moja gaggia prestige też była z dystrybucji UK.

Ja patrzyłem na instrukcję z tej strony

http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/cpindex.pl?scy=GB&ctn=RI8151%2F60&slg=ENG

pewnie są wersje z różnym wyposażeniem.

Jak wymontujesz  zawór to będzie lecieć jeszcze szybciej. On w teorii otwiera się dopiero gdy ciśnienie przekroczy 9 bar.

A co do pomysłu inżynierów z Gaggi to nie był ich pomysł tylko pomysł księgowych z Philipsa a sam ekspres to konstrukcja Saeco. Ostatnio coś czytałem że Gaggia rozstaje się z Philipsem jednak.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 19:06:31 wysłana przez Bacek »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #98 dnia: 11 Marzec 2016, 19:18:57 »
No oby, oby, bo dobra marka została zeszmacona przez tych idiotów z tego Flipsa.

Cofeinka, nikt Ci wylewać nie każe.
Pij podwójne albo lej do dwóch filiżanek i z drugiego rób cappuccino dla żony.

A pisałem, kup najtańszą gaggie ale z normalną kolbą a nie jakieś wynalazki.
Miał byś dwa sitka i pełną kontrolę nad ekstrakcją.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 19:24:22 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #99 dnia: 11 Marzec 2016, 19:24:16 »
Zwykłego śmiertelnika nie obchodzi  KTO CO i GDZIE-wszystkie dokumenty są sygnowane przez Gaggia S.p.A,więc biorą pełną odpowiedzialność za produkt.
Bacek no to napisz jak Ci się Gaggia Prestige sprawowała masz porównanie z obecnym ekspresem,czy rzeczywiście jest taka róznica ?
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 19:29:21 wysłana przez Coffeinka »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #100 dnia: 11 Marzec 2016, 19:27:38 »
To masz chyba 14 dni na zwrot, jak się nie mylę.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #101 dnia: 11 Marzec 2016, 19:33:30 »
@raf77 na razie mam takie wydatki że nie mogę sobie pozwolic na zakup czegoś dobrego  :(może kiedyś
Muszę ja opanować aby w miarę to wszystko wychodziło :)

Offline Bacek

« Odpowiedź #102 dnia: 11 Marzec 2016, 20:16:52 »
Bacek no to napisz jak Ci się Gaggia Prestige sprawowała masz porównanie z obecnym ekspresem,czy rzeczywiście jest taka róznica ?

Po pierwsze po zaminaie rozmiarowa na plus. Gaggia była malutka i to nie było dobre. Na śniadanie u mnie najczęściej idą dwa cappucino. Po spienianiu w 0,5L kubku musiałem podnieść ekspres żeby kubek wyciągnąć spod dyszy bo inaczej mleko rozlało by się po mocnym przechyleniu kubka. Moc pary zdecydowanie słabsza niż Silvi. Z tą nakładką do spieniania od biedy coś tam wychodziło tragedii nie było ale rewelacji też nie. Mikroskopijna tacka ociekowa, non stop musiałem z niej coś wylewać.
Co do samego espresso w zasadzie nie udało mi się zrobić niekwaśniego albo było mniej kwaśne albo bardziej. Do capu to mniej kwaśne nie najgorzej się komponowałem ale na czysto zupełnie nie wchodziło.
Wymontowałem ten zawór z kolby ale żeby jakieś specjalne efekty tego były to bym nie powiedział.

A i jeszcze z Gaggi ciągle kapało a to z prysznica a to z rurki pary.

Na obronę Gaggi mogę co najwyżej napisać ze najkwaśniejsze espresso jakie wyszło mi z Silvi było dużo bardziej kwaśne od tego z Gaggi. Taki czysty sok cytrynowy. Co prawda to może być też kwestia ziaren bo akurat tych na Gaggi nie miałem.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 20:49:28 wysłana przez Bacek »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Marzec 2016, 12:39:20 »
Cofeinka,

W instrukcji do Twojego ekspresu jest napisane

Cytuj (zaznaczone)
Select the correct filter basket (10 or 11) and insert it in the filter holder (9). Use the small filter for 1 cup and the large filter for 2 cups of espresso.

więc zdecydowanie powinny być dwa. Komplet powinien wyglądać dokładnie taj jak na fotce którą wkleiłem kilka stron temu bo to też Gagia/Saeco/Phillips.

PS. Cytat w Twoim poście nie pochodzi ode mnie.
do czego ma służyć ten gumowy/plastikowy krazek od prawej na zdj?

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Marzec 2016, 12:50:37 »
Nie wiem co by powiedział o tym modelu, ale wyraził się jasno (program jakieś pół roku temu na Discovery}  że :
primo -kawa
secondo-zmielenie
terzo-umiejętności
quarto-ekspres
Pokaz robienia espresso był na zwykłym (domowej klasie) ekspresie.
Jak trzy pierwsze przymioty zawiodą to nie pomoże Ci Rancilio Silvia   :NO:
Ale generalnie też bym chciał taką Rancilio Silvia  :taktak:

Ps.
Cytuj (zaznaczone)
Myślę że przy tych końcówkach spieniających......................
No właśnie myślisz , ale nie jesteś pewny ,nigdy zapewne nie robiłeś kawy na takim sprzęcie i z góry zakładasz że to musi być szajs..........
Nie chce Cie  Coffeinka  straszyć ale sprawa z ekspresami  i espresso jest niestety "zaraźliwa" .Teraz masz Gaggie Cubice ,wkrotce bedziesz chciał Rancillo Silvie a ta to dopiero poczatek drogi... za rok bedziesz szukał czegoś z Hx, dobra grupa parzacą itd

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi