Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42446 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Marzec 2016, 18:47:24 »
Jak masz Kolbe taka jak z mojego zdjęcia to tam bez problemu wchodzi zarówno sitko pojedyncze jak i podwójne.  Do pojedynczego dodatkowo można dołożyć ten czarny gumowy krążek.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Marzec 2016, 19:04:48 »
@BacekTo co jest ta mała miseczka+wkładka gumowa to jest wyłącznie  do kawy w saszetkach ,po przeczytaniu instrukcji zostało odstawione na dno szuflady,sprawdzę co będzie jak wsypię kawę,choć miejsca jest tam mało.......

Ps.po wsypaniu jednej porcji kawa dotyka prysznica,no nic jakoś poszło 25ml napełniło wciągu 5-6 sek od chwili pojawienia się pierwszej kropli .tygrysek jest ale jakiś albinos.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 19:25:14 wysłana przez Coffeinka »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Marzec 2016, 19:28:23 »
Małe sitko w każdym ekspresie jest trudniejsze do opanowania, we Włoszech często bariści w ogóle go nie używają, robią po dwa espresso na raz a jeśli nikt nie zamawiał drugiego to w kanał leci. Sam widzisz że przy podwójnej porcji kawa wychodzi, nie sądzę (choć nie wykluczam) żeby zmiana mieszanki pozwoliła Ci uzyskać takie efekty z 7g.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Marzec 2016, 19:42:53 »
ale nie chodzi o dogryzanie komukolwiek, z Piomiciem mamy często wspólne zdanie.
Myślę, że temat sprzętu jest za bardzo mitologizowany i akurat ten wpis był tego jaskrawym przykładem. Tamperowanie z siłą 15kg też uważam za mit, to tylko norma orientacyjna a nie żadna świętość bez której napar nie jest godzien nosić nazwy espresso.

Ja używam najczęściej dozy 7.5-9g, młynek skręcony blisko minimum, nowe żarna, lekkie tamperowanie, na 2.5-miesięcznej kawie z MA nie ma problemu z zachowaniem norm ekstrakcji.
A to tylko mi takie coś wychodzi? Macie znacznie lepszy sprzęt niż mój, nie chce mi się wierzyć żeby nie dało się na nim zaparzyć espresso np. z 8g.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 19:50:03 wysłana przez grex »

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Marzec 2016, 19:54:25 »
Wracam do żródła.I jeszcze raz wszystko od początku
Czekam na dostawę świeżutkiej kawusi,następnie zabawa z przemiałem na moim sevrinie +dwa x po 100g  różne zmielenia na maszynce prof. w kafejce (muszę miec pewność co do młynka)

Ps.Mam info że przy tym samym zmieleniu  różne kawy mogą mieć różną przepuszczalność i uzyskanie czasu 25 sek/7g jest bardzo bardzo trudne i powinno jeśli już to mierzone od chwili włączenia a nie od chwili pojawienia się pierwszej kropli hm....... :-\

Cytat: grex
ale nie chodzi o dogryzanie komukolwiek
OK spoko  :)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Marzec 2016, 19:56:50 »
Małe sitko w każdym ekspresie jest trudniejsze do opanowania, we Włoszech często bariści w ogóle go nie używają, robią po dwa espresso na raz a jeśli nikt nie zamawiał drugiego to w kanał leci. Sam widzisz że przy podwójnej porcji kawa wychodzi, nie sądzę (choć nie wykluczam) żeby zmiana mieszanki pozwoliła Ci uzyskać takie efekty z 7g.
czy ja wiem?
ja robie czesto na malym i kawa chyba lepsza niz na podwojnym

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Marzec 2016, 19:59:24 »
ale nie chodzi o dogryzanie komukolwiek, z Piomiciem mamy często wspólne zdanie.
Myślę, że temat sprzętu jest za bardzo mitologizowany i akurat ten wpis był tego jaskrawym przykładem. Tamperowanie z siłą 15kg też uważam za mit, to tylko norma orientacyjna a nie żadna świętość bez której napar nie jest godzien nosić nazwy espresso.

Ja używam najczęściej dozy 7.5-9g, młynek skręcony blisko minimum, nowe żarna, lekkie tamperowanie, na 2.5-miesięcznej kawie z MA nie ma problemu z zachowaniem norm ekstrakcji.
A to tylko mi takie coś wychodzi? Macie znacznie lepszy sprzęt niż mój, nie chce mi się wierzyć żeby nie dało się na nim zaparzyć espresso np. z 8g.
ja parze  na marze [emoji38](mara pl 62 )espresso z 8 g i wychodzi bardzo dobrze
i z calym szacunkiem dla mary to nie jest  ona ekspresem z tej samej klasy  co  la marzocco czy slayer ;)
czyli z 8 g da sie to zrobic :taktak:
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 20:07:52 wysłana przez PiotrekBM »

« Odpowiedź #82 dnia: 10 Marzec 2016, 22:14:48 »
@PiotrekBM, widzę, że swojego "szczegółowego"  opisu usunąłeś część bzdur o osuszaniu bojlera po wyłączeniu i napełnianiu po uruchomieniu :).
Po pierwsze nie pisalem o "osuszaniu" bojlera tylko cofaniu częsci wody do zbiornika.
A ze błednie ocenilem Rancillo Silvie (sądziłem ze w ekspresie za ponad 2 tys popma powinna się zalaczac automatycznie )to sie do tego przyznaje  :)
A Ty sie  przynasz do gafy ktora napisaleś?
WS ..." twój  ekspres to chyba Hx ,nie ma w nim bojlera pary"... to ciekawe czym mleko spieniam do cappu  i latte bo z tego co wiem (i jestem tego pewien) bojler w moim Lelit jest jeden i sluży jako bojler pary i goracej wody   ;)   kawka

« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 22:24:21 wysłana przez PiotrekBM »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Marzec 2016, 22:21:41 »
Ale te cofanie się wody to chyba tylko przez opv,  bo nie ma innej fizycznej możliwości żeby to przez pompę wróciło do zbiornika...
LMWDP #469

« Odpowiedź #84 dnia: 10 Marzec 2016, 22:25:14 »
Ale te cofanie się wody to chyba tylko przez opv,  bo nie ma innej fizycznej możliwości żeby to przez pompę wróciło do zbiornika...
zgadza się,
przez pompe woda nie wróci,nie da rady

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Marzec 2016, 22:32:38 »
A jak przez OPV to tylko podczas ekstrakcji. Inaczej się on nie otworzy.
I to wraca woda ze zbiornika do zbiornika, jak pompa przekroczy z ciśnieniem nastaw OPVa. Z bojlera nic nie wróci.
LMWDP #469

Offline Bacek

« Odpowiedź #86 dnia: 10 Marzec 2016, 22:37:42 »
Piotrek ale ws ma całkowita racje. Ani w moim ani w Twoim ekspresie nie ma bojlera pary. Natomiast są bojlery  w których para tez jest wytwarzana. Istnieją ekspresy dwubojlerowe w których jeden z bojlerów przeznaczony jest tylko wylacznie do pary i do niczego innego. I o to chodziło.

Offline Bacek

« Odpowiedź #87 dnia: 10 Marzec 2016, 22:41:24 »
A jak przez OPV to tylko podczas ekstrakcji. Inaczej się on nie otworzy.
I to wraca woda ze zbiornika do zbiornika, jak pompa przekroczy z ciśnieniem nastaw OPVa. Z bojlera nic nie wróci.
Ale na upartego jak by włączyć jakoś tylko pompę to bojler przez opv by się napełnił.  Tylko ze to dręczenie pompy i na dłuższą metę by tak nie pociągnęła.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Marzec 2016, 22:47:25 »
Po pierwsze nie pisalem o "osuszaniu" bojlera tylko cofaniu częsci wody do zbiornika.
Przecież pisałeś, że w bojlerze nie ma wody.
Cytat: PiotrekBM w 09 Marzec  2016, 22:25:32
w bojlerze nie ma wody bo jest spuszczana z powrotem do zbiornika z wodą

A co do bojlera pary, to @Bacek już Ci wyjaśnił.

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #89 dnia: 11 Marzec 2016, 00:33:15 »
Po 30 minutach od zmielenia ekstrakcja potrafi byc 2x szybsza.
to.
Jakolwiek to się fachowo nazywa. Utlenia się, odparowują olejki aromatyczne, wysycha czy jeszcze coś innego.

Ale przecież doskonale o tym wiesz i tylko czepiasz się słówek.
No czepiam się trochę :-)
Wysycha kawa poprostu ale nie tak żeby dwa razy szybciej leciało po 30 min od zmielenia.
Kolega Cofeinka, nie ogarnia nadal, że sitko ma "podwójne" tzn na podwójne espresso, porcja około 14g.
Za mało kawy sypie i tyle w temacie.
Nie można robić kawy z 7g w takim sitku bo ilość dziurek i ich średnica jest obliczona do prawidłowego przepływu przy porcji około 14g a nie 7g.
Sitko pojedyncze ma mniejszą powierzchnię z dziurami no i jest płytsze oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 11 Marzec 2016, 00:36:22 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi