Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42472 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Marzec 2016, 11:54:20 »
Nie wchodzą 3 porcje tylko co najwyżej 2 czyli doppio czyli 40ml. Nie wierzę żeby sitko miało pojemność wiecej niż 20g, a pewnie ma około 14g. Jak możesz narzekać na kawę, skoro masz ją już zmieloną. Po 30 minutach od zmielenia ekstrakcja potrafi byc 2x szybsza. Jak moze ktos zmielić ci kawę pod twój ekspres? Musiał bys chyba kupić 10 porcji po 15g. Żeby to miało choć by najmniejszy sens, choc nie bedzie go i tak miało. Wstrzelić sie w przemiał pod espresso to wiele prób jena po drugiej, mikroregulacja młynka i dalej i dalej.. Zanim przyjdziesz z "kafejki" rozbierzesz sie wsypiesz kawę nie masz co oczekiwać że coś powtarzalnego kiedykolwiek osiagniesz.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 11:56:43 wysłana przez Expel »

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Marzec 2016, 12:15:03 »
Na początek wyrzuć miarkę, nasyp luźno do pełna i ubij tamperem -- powinno być w sam raz.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Marzec 2016, 12:18:20 »
@ Expel OK.full kawy  odpada-dotyka prysznica,po załadowaniu 2p jest kilka mm luzu czyli OK.
Co do kawy nie mam mielonki zawsze mielę przed zaparzeniem mam sevrina z podkładkę ( skala 1-10) na 10 mieli na puder ,7-8 to obecnie moje mielenie,ale będę musiał jak piszesz zgrać mielenie z ekspresem,
@piomic no tak ale jak potrzebuję jedną porcję no to szkoda wsypywać tyle kawy hm.... :(
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 12:24:34 wysłana przez Coffeinka »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Marzec 2016, 12:50:45 »
Ps.
Filtr mam taki jak zapodał Bacek :)

Gwoli ścisłości to na zdjęciu są dwa filtry ale wszyscy pewnie zrozumieli że masz ten który jest zamontowany w kolbie.

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Marzec 2016, 13:11:30 »
Koledzy jest żle a nawet niedobrze  :picardpalm:
Nie mogę zapanować nad espresso.
Kawa 1 p-7g. w kilku próba różnie mielona:różne stopnie ubijania,efekt praktycznie wszędzie podobny,a mianowicie leci jak przez dziurawe sito po 10sek mam 50 ml,to nawet w Amice tego nie miałem......zaczynam się martwić :-\
Podwójne sitko i pojedyncza doza jest jak najbardziej wykonalna, ale chyba nie na każdym sprzęcie. Większość roboty robi młynek. Szerokie sitko wypełnione mniejszą ilością kawy oznacza cienkie ciastko kawowe, a więc wymaga równomiernego ułożenia i bardzo drobnego przemiału i to przemiału dobrej jakości, żeby przepływ był równy i bez kanałów. Dodatkowo można sobie pomagać preinfuzją. Budżetowe młynki mogą jednak nie podołać temu zadaniu a mielenie w kawiarni ma niewielki sens bo kawa szybko traci przepuszczalność.

Gdyby tani sprzęt miał takie same możliwości jak ten droższy to nikt by nie kupował tego drugiego dla samego wyglądu.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 13:17:48 wysłana przez grex »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Marzec 2016, 13:56:54 »
Co kawa traci?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline grex

« Odpowiedź #66 dnia: 10 Marzec 2016, 14:33:36 »
Po 30 minutach od zmielenia ekstrakcja potrafi byc 2x szybsza.
to.
Jakolwiek to się fachowo nazywa. Utlenia się, odparowują olejki aromatyczne, wysycha czy jeszcze coś innego.

Ale przecież doskonale o tym wiesz i tylko czepiasz się słówek.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 14:38:06 wysłana przez grex »

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #67 dnia: 10 Marzec 2016, 14:39:47 »
Cytat: Bacek
Gwoli ścisłości to na zdjęciu są dwa filtry ale wszyscy pewnie zrozumieli że masz ten który jest zamontowany w kolbie.
Tak to jest ten co w kolbie-w instrukcji stoi "filtr do parzenia jednej lub dwóch kaw" :-\
@ grex sitko jest pojedyncze.
Spróbuję tej całej preinfuzji.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Marzec 2016, 15:22:47 »
filtr do parzenia jednej lub dwóch kaw

O espresso nic tam nie ma. Jak nalejesz do jednej filiżanki to będzie jedna kawa. Próbuj z podwójną dozą na pewno wyjdzie lepiej.

Offline grex

« Odpowiedź #69 dnia: 10 Marzec 2016, 15:23:54 »
anstrahując od samych od sitek to jest dość proste - jeśli woda leci za szybko znaczy że kawa stawia za mały opór, prawdopodobnie jest nadal za grubo zmielona, albo nierówno i w ciastku kawowym tworzą się kanaliki. Jeśli severin nie daje rady prawidłowo zmielić... no to sam wiesz co dalej :)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Marzec 2016, 15:40:40 »
dalej pozostaje zrezygnowanie z ekspresu ciśnieniowego :) bo skoro ekspres za 230 zł działa tak jak ten za 10 razy tyle, to może z młynkiem jest to samo.. tak, wiem, ot i szydera, ale porządny sprzęt nie jest droższy bez powodu.

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Marzec 2016, 16:12:28 »
@ grex sitko jest pojedyncze.
"Podwójne" nie oznacza że ma podwójne dno czy ścianki tylko dwukrotnie większą pojemność. Napełnione w połowie (konkretnie w 1/3 bo część objętości po zapięciu zajmuje prysznic grupy) nie będzie działać poprawnie. Chcesz robić pojedyncze espresso — MUSISZ użyć pojedynczego sitka, w przypadku użycia podwójnego po prostu podstawiasz filiżankę pod jedną z wylewek (tych dziurek w kolbie z których leci kawa) a to co wyleci drugą puszczasz w kanał. Nie ma innego sposobu i nie słuchaj super-rad o równomiernym układaniu drobno zmielonej kawy w sitku wygłaszanych przez Miszcza.

Offline grex

« Odpowiedź #72 dnia: 10 Marzec 2016, 18:07:54 »
Chcesz robić pojedyncze espresso — MUSISZ użyć pojedynczego sitka. Nie ma innego sposobu

No ale dobra, może się nie znam. Oświeć mnie i innych dlaczego to absolutnie niewykonalnym i niemożliwym jest zrobienie espresso z użyciem podwójnego sita np. o pojemności 14g, do którego nasypiemy mniejszą ilość kawy i tak dobierzemy przemiał żeby z 7g wyszło 25ml w 25sek.

The technical parameters outlined by the Italian Espresso National Institute for making a "certified Italian espresso" are:
Portion of ground coffee   7 ± 0.5 g (0.25 ± 0.02 oz)
Exit temperature of water from unit   88 ± 2 °C (190 ± 4 °F)
Temperature in cup   67 ± 3 °C (153 ± 5 °F)
Entry water pressure   9 ± 1 bar (131 ± 15 psi)
Percolation time   25 ± 5 seconds
Volume in cup (including crema)   25 ± 2.5 ml (0.85 ± 0.08 US fl oz)

Którego z tych parametrów absolutnie nie da się spełnić parząc w podany przeze mnie sposób, drogi Sensei? Może podasz również jakieś namiary na oficjalną certyfikację sitek żebyśmy wiedzieli które to są te espressowe, a których nie wolno tak nazywać, no bo przecież jest wiele różnych modeli, nawet tzw. pojedyncze sita różnią się między sobą pojemnością i kształtem.
« Ostatnia zmiana: 10 Marzec 2016, 18:36:39 wysłana przez grex »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Marzec 2016, 18:37:44 »
@grex - a nie prościej by ci było ustawić kamerę, do podwójnego sitka Ascaso nasypać 7g kawy i pokazać  @piomic ,że jest w błędzie.
Po co przepychanka na suche argumenty w języku English? Po co emocje, skoro jest szansa pochwalić się i pokazać wszystkim - o patrzcie, a mi się udało.
LMWDP #469

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #74 dnia: 10 Marzec 2016, 18:44:04 »
Proszę nie dogryzajcie Sobie z mojego powodu,kawa nie jest tego warta  :)
Reasumując woda jest za rzadka   :lol2:
Ale mam wątpliwości co do mojej kawy niby z Grudnia ale coś jest nie tak,wyczytałem(nie wiem na ile to prawda)ale po wsypaniu i ubiciu kawy po odwróceniu do góry dnem kawa nie powinna sie wysypać,u mnie jest ona niby bardzo drobno zmielona ale taka jakaś  ostra/sypka być może że mocno palona nie wiem ?
W podwójnej dozie jest ok ładne suche ciastko.ale w pojedynczej breja.dziwi mnie że nie dali sitka małego na 1 porcję ale myślę że to swiadomie uczynili ze względu na konstrukcję kolby,bo dno filtra niemalże styka się z wkładką silikonową na dnie kolby i pewnie to jest wymóg technologiczny.A robienie pojedynczej porcji i połowa w kanał to jawne marnotrawstwo(po dwóch latach to bym miał na nowy extra  ekspres)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi