Autor Wątek: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS  (Przeczytany 42345 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: SAECO GAGGIA CUBIKA PLUS
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Marzec 2016, 21:44:18 »
Ale  właśnie to samo napisałem, tu nie pomorze dzbanek z grubszej czy cieńszej stali. A kupowanie dzbanka w cenie wyższej niż połowa ceny ekspresu jest co najniej dziwne.

Sylvi w cenie sklepowej raczej bym nie kupił. Nie jest ona jakimś tam cudem techniki. Pewnie z perspektywy czasu wziął bym zamiast niej jakiegoś używanego HX'a w podobnej używanej cenie.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2016, 21:46:39 wysłana przez Bacek »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Marzec 2016, 22:13:52 »
Ale  właśnie to samo napisałem, tu nie pomorze dzbanek z grubszej czy cieńszej stali. A kupowanie dzbanka w cenie wyższej niż połowa ceny ekspresu jest co najniej dziwne.

Sylvi w cenie sklepowej raczej bym nie kupił. Nie jest ona jakimś tam cudem techniki. Pewnie z perspektywy czasu wziął bym zamiast niej jakiegoś używanego HX'a w podobnej używanej cenie.
chyba o inne "pomorze" chodzilo  ;)
istotne jest stopniowe przechodzenie do sprzętu wyższej klasy, coffeinka kupi G.cubika poparzy kawe troche,posmakuje i jak  bedzie pasowac to zostawi jak nie bedzie pasowac to zmieni  na lepszy  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2016, 22:18:30 wysłana przez PiotrekBM »

Offline dyba

« Odpowiedź #17 dnia: 06 Marzec 2016, 22:59:52 »
dyba to co zapodałeś w linku to nie podejdzie sorki ale to zwykła lipa ( zbyt cienka ta puszka).z tego co się doczytałem kubek baristy musi miec nie tylko kształt ale i odpowiednią grubość.

Po czym wnosisz, że lipa ? Po jednym zdjęciu, zrobionym z przodu ?

Mam, używam, chwalę sobie - zwykły, gastronomiczny, stalowy dzbanek, do spieniania mleka.
Ani cienki, ani gruby. Dzbanek sam mleka nie spienia :) Ale szukaj złotego graala - to część tej zabawy.

Pokaz robienia espresso był na zwykłym (domowej klasie) ekspresie.
W telewizji to wszystko wygląda dobrze i nawet smakuje ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2016, 23:24:35 wysłana przez dyba »

Offline Bacek

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Marzec 2016, 23:22:05 »
Dyba
Dla jasności, to na gorze to nie jest cytat ze mnie.

Offline dyba

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Marzec 2016, 23:26:57 »
Wiem. Poprawiłem.
Nie wiem dlaczego tak wstawiło - już drugi raz mi się to zdarza.
Cytat wstawia prawidłowy ale autor jest nie ten.

Wybacz proszę - będę lepiej sprawdzał cytaty.

Offline Bacek

« Odpowiedź #20 dnia: 06 Marzec 2016, 23:54:19 »
istotne jest stopniowe przechodzenie do sprzętu wyższej klasy, coffeinka kupi G.cubika poparzy kawe troche,posmakuje i jak  bedzie pasowac to zostawi jak nie bedzie pasowac to zmieni  na lepszy  :taktak:

Ale ja nie mam nic przeciwko świadomym wyborów.  Cofeinka wybrał co wybrał i jakoś to uzasadnił.  Ale w związku z tym dziwi mnie przejmowanie się grubością dzbanka na mleko.
« Ostatnia zmiana: 06 Marzec 2016, 23:56:20 wysłana przez Bacek »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marzec 2016, 15:16:58 »
No właśnie myślisz , ale nie jesteś pewny ,nigdy zapewne nie robiłeś kawy na takim sprzęcie i z góry zakładasz że to musi być szajs..........
za to widzę, że Ty masz punkt odniesienia do sprzętu profesjonalnego i jesteś przekonany o tym, że takie saeco zrobi kawę i spieni mleko tak jak ekspres gastronomiczny. ale uważaj, bo z takim podejściem to za dużo nie zdziałasz... bo póki co wychodzi na to, że kupiłeś ekspres za 230 zł(bo za tyle widziałem na allegro) i jesteś święcie przekonany o tym, że jego działanie, stabilność temperaturowa, spieniacz itd itp działają tak samo jak w ekspresie 100 razy droższym. przy czym piszesz, że Silvię byś chciał(a jest chyba 10 razy droższa), tylko nie wiem po co, skoro Twój ekspres jest bardzo dobry.

Offline Bacek

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marzec 2016, 17:46:30 »
No właśnie myślisz , ale nie jesteś pewny ,nigdy zapewne nie robiłeś kawy na takim sprzęcie i z góry zakładasz że to musi być szajs..........

To jeszcze wracając do tematu. Przez dokładnie 3 miesiące używałem czegoś podobnego czyli gaggia gran Prestige.  Tu nie o to chodzi ze sama końcówka jest szajsem. Ekspres sam z siebie ma małą wydajność pary i bez tych końcówek za wiele w ogóle nie dało by się osiągnąć.  I tutaj tez nie myślę tylko  wiem bo końcówkę tez ściągałem i próbowałem spieniać samą rurką.  Efektu były zdecydowanie gorsze niż z końcówką . A sama końcówka ze względu na zasadę działania za wiele kombinacji nie umożliwia.
Także  nie wiem w czym grubszy lub cieszy dzbanek miał by wspomóc spienianie. To zależy,  pomijając samego operatora , przede wszystkim od wydajności pary, konstrukcji dyszy oraz ew. ksztaltu dzbanka. Całą resztą na tym poziomie bym się nie przejmował.
Ja rozumiem ze wirtuozom będą potrzebne nawet specjalne buty ale ja do tego grona nie należę i Ciebie o to nie podejrzewam.
« Ostatnia zmiana: 07 Marzec 2016, 18:03:27 wysłana przez Bacek »

Offline Bacek

« Odpowiedź #23 dnia: 07 Marzec 2016, 18:00:09 »
Siewcu,

Myślę że nie ma co ciągnąć tematu w ta stronę.  Kolega wyboru dokonał,  z różnych względów uważa że dokonał dobrego wyboru w jego sytuacji i tyle.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Marzec 2016, 20:19:05 »
Cytat: dyba
Po czym wnosisz, że lipa ? Po jednym zdjęciu, zrobionym z przodu ?
dyba tak masz rację !!!  muszę na wstępie Cię przeprosić  :uklony: nie powinienem tak to oceniać sorki....zwłaszcza że starałeś sie pomóc (link na PW).To wypływało z filmu o ekspresach gdzie był pokazany taki cienki blaszaczek na tle takiego prawdziwego kubka baristy,oko mnie zawiodło.
Cała dyskusyja zeszła w złą stronę.Przypomnę moje pytanie
Cytat: Coffeinka
Witam
Proszę o wskazanie jakiegoś modelu/producenta w tej kwocie  400-700 zł.
Ps.młynek już mam
do głowy by mi nie przyszło aby się porównywać ze  sprzętem wyższej klasy-Ale ale !? a  pijąc  taką kawę , mam porównanie z moją robioną w domu,przy zachowaniu tych  czterech zasad w/w w domowym ekspresie otrzymuje się naprawdę dobrą kawę,niejednokrotnie porównywalną z tą z  Hi Tech machine.
Bace tak tak :taktak:   świadomie dokonałem tego wyboru moje kubki smakowe muszą się z tym pogodzić. :lol2:
A mi chodzi o to aby z takiej maszynki wycisnąć wszystko co najlepsze.
Serdecznie pozdrawiam :)

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #25 dnia: 08 Marzec 2016, 14:01:53 »
Maszynka jest w domu teraz się zacznie  :-\
Mam pytanie jak odróżnić boiler od termobloku,w Amice było to jasne(bioler)  tu jest inaczej niby boiler ale tez może być termoblok,umiejscowiony jest bezpośrednio na grupie tworzy całość ?Jakby była potrzeba zrobię fotkę.
Ps,niby w instrukcji pisze boiler,a w innym opisie z netu że termoblok  :wow2:

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Marzec 2016, 18:52:02 »
Moje porównanie  z poprzednim ekspresem Amica.
Już na pierwszy rzut oka widać na plus ,to masa- dwa razy cięższy,plastik to tylko pojemnik na wodę.
Kolba solidna metalowa ( z urządzeniem do max creme) można to odkręcić i jechać na samym sitku(będę robił testy).
Sitko bez podwójnego dna (duży + )wymiar 55mm
Boiler połączony bezpośrednio z blokiem zaparzającym (tworzy jedną całość)wszystko metalowe  :)
Uwaga !!! to dla posiadaczy tego ekspresu,wewnątrz na boilerze znajduje się bezpiecznik termiczny w wyniku przegrzania wyłączy maszynę ( nie należy lamentować i wysyłać do serwisu) tylko odkręcić górną pokrywę(dwie śrubki) i  go wcisnąć  :ok:
« Ostatnia zmiana: 09 Marzec 2016, 19:58:33 wysłana przez Coffeinka »

Offline Bacek

« Odpowiedź #27 dnia: 09 Marzec 2016, 20:04:23 »
Bo ekspres przed włączeniem należy napełnić wodą a w momencie włączenia od razu wcisnąć przycisk ekstrakcji lub gorącej wody żeby szybko napełnić bojler wodą zanim grzałki zaczną świecić . Takie grzanie na sucho do niczego dobrego nie prowadzi, nawet jak bezpiecznik je zatrzyma.

A co do bezpiecznika  z wyłącznikiem myślałem ze we wszystkich ekspresach takie są.

Offline Coffeinka

« Odpowiedź #28 dnia: 09 Marzec 2016, 20:53:47 »
Cytat: Bacek
Bo ekspres przed włączeniem należy napełnić wodą a w momencie włączenia od razu wcisnąć przycisk ekstrakcji lub gorącej wody żeby szybko napełnić bojler wodą zanim grzałki zaczną świecić
Ale przecież nawet po zrobieniu kawy w systemie jest nadal woda -ciągłe dopływa świeża,czyż nie ?

Cytat: Bacek
A co do bezpiecznika  z wyłącznikiem myślałem ze we wszystkich ekspresach takie są.
W dobrych ekspresach np:takim jak Cubika plus taki wyłącznik jest a w innych niekoniecznie   :jezyk:

Offline Bacek

« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marzec 2016, 21:40:32 »
Ale przecież nawet po zrobieniu kawy w systemie jest nadal woda -ciągłe dopływa świeża,czyż nie ?

Jeżeli ktoś robił spienianie a potem nie dopuścił wody to nie, po prostu wyparowała i zostało puste. Po za tym nigdy nie wiadomo co do transportu zrobił poprzedni użytkownik ja z tego co pamiętam przed wysłaniem jakoś wodę wylałem. W sumie wystarczy chyba odkręcić zawór pary i odwrócić ekspres, ale to pewnie też zależy od konstrukcji danego ekspresu. Przy czym oczywiście napisałem jak kupujący ma uruchamiać ekspres.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi