Autor Wątek: Ekspres Amica CD 3011  (Przeczytany 24020 razy)

Offline joonecky Mężczyzna

Odp: Ekspres Amica CD 3011
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Marzec 2016, 17:44:03 »
Weź lepiej coś z naszych forumowych palarni. Jest Antonio, Euro Cafe, XCafe... na pewno zyskasz na świeżości, smaku i być może cenie  ;)

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Marzec 2016, 20:43:51 »
Lucaffe classic to ciemno palona mieszanka 80/20.
Spróbować warto ale w tej wielkości opakowania pewnie palona parę miesięcy temu.
Lepiej aby data palenia nie przekroczyła 2 miesięcy wstecz.

Z czystym sumieniem mogę polecić:
Fantino, Agust, Meseta, Bazzara, proporcje robusty do 30%

W dziale Supermarket masz wszystkie sklepy i palarnie do wyboru do koloru.
Nie chcę Ci sugerować.

Offline NorDez

• Ekspres: Amica CD3011
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marzec 2016, 07:27:26 »
Nie będę zakładał nowego wątku i zapytam w tym. Chodzi o tamper, czy koniecznie muszę kupić tamper, ten dołączony do ekspresu to plastikowy także podejrzewam że się nie sprawdzi.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Marzec 2016, 07:46:07 »
Nie ma co ukrywać, że jest on kiepski. Nawet nie chodzi o materiał a o jego spasowanie. Najtańsze tampery będą aluminiowe i są całkiem OK. Zawsze możesz dopasować sobie coś innego - słoiczek, jakiś tłoczek itp.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Marzec 2016, 15:06:34 »
Witam :) Miałem ten ekspresik ,też kupiłem parę lat temu za bon za neostrade,właśnie padł  :(.Drugiego bym nie kupił co do pary na początku leci troche wody,odlej ją ,para starczy Ci na jedną szklankę mleka,spienia wporzo ale z tą nakładką,Ps uważaj na tą dyszę nie przekrecaj za często bo ci się uwali.no i nie zapominaj o odkamienianiu.

Offline NorDez

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Marzec 2016, 16:21:48 »
Śliczne dzięki za bardzo przydatne wskazówki. Mam pytanie dotyczące sitek. Dlaczego od spodu sitka nie widać żadnych dziurek ? Coś należy rozebrać ? W poprzednim ekspresie dziurki w sitku były. Czego nie rozebrałem ? Co do nakładki na spieniaczu to jej nie zdejmowałeś ?
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2016, 16:28:19 wysłana przez NorDez »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Marzec 2016, 17:03:35 »
zapewne masz sitka z podwójnym denkiem, należy udać się śluzarza aby odciął drugie dno:
http://i623.photobucket.com/albums/tt315/iggz/coffee.jpg
http://www.home-barista.com/forums/img/coffeesnobs-com-au-attachments-filter-depressurised.jpg

Jednak po tym zabiegu musisz już mieć dobry młynek żarnowy i świeżą kawę. Stara marketowa mielonka jest zbyt przepuszczalna i się nie zaparzy.

Offline Coffeinka

• Ekspres: GAGGIA CUBIKA PLUS
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Marzec 2016, 17:50:36 »
Samą rurką za bardzo nie uda Ci się spienić choć jest to możliwe-stosuj czrną nakładkę.Z tymi dziurkami w sitku to jak kolega pisze wyżej,ale jeśli chcesz creme uzyskać to zostaw tak jak jest,sitka są uniwersalne możesz sobie fundnąć takie z dziurkami i sam zobaczysz :)

Offline NorDez

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Marzec 2016, 17:50:05 »
Pierwsze niezbyt dobre wrażenia po 2 dniach użytkowania ekspresu i zaparzeniu 5 kaw.
1) Na pewno główna przyczyna to kawa kiepskiej jakości z marketu, mielona, Pedros, a dobrą mieszankę zamówiłem u Antonia i czekam.
2) Sypię do sitka na 2 kawy - czyli tego głębszego - 5.5 małej łyżeczki i ubijam być może za mocno, nie mam wprawy, a kawa wydaje mi się zbyt drobno zmielona. Zapala się zielona lampka, przestawiam funkcyjne pokrętło na kawę i kawa płynie, jednam trzymając się tego czasu 25 sek. to otrzymuję pełniutką filiżankę do kawy, creme jest tyle tylko że nie tak dużo jak na filmach. Smak kawy kiepski, ale tak jak piszę to na pewno wina jakości tej kawy.
3) Gdy wyjmę kolbę to widzę dużo wody w kolbie, w poprzednim ekspresie (5 bar ten ma 15) fusy były bez wody tak że trudno było opróżnić sitko. Być może to dlatego, że w tym ekspresie sitka są bez dziurek od dołu a w tamtym były.
4) Sporo sobie poczytałem na tym i innych forach jednak i więcej czytam tym większy mętlik w głowie.
Może ktoś mi tu coś podpowie tak najprościej na początek, potem na pewno będę coraz więcej z tego pojmował i stosował.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Marzec 2016, 18:02:50 »
Żeby się napić dobrej kawy, są Ci potrzebne dwie rzeczy. Żarnowy młynek i świeża kawa w ziarenkach. Bez nich ani rusz.

Offline NorDez

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Marzec 2016, 18:17:30 »
Na żarnowy młynek niestety mnie nie stać mam zwykły, miele tak nie za grubo nie za drobno. Kawę zamówiłem.
A co jest nie tak odnośnie tych moich opisów w poście ? Czy grubość creme zależy wyłącznie od sposobu zmielenia i jakości kawy ?

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 04 Marzec 2016, 18:23:20 »
Może ktoś mi tu coś podpowie tak najprościej na początek, potem na pewno będę coraz więcej z tego pojmował i stosował.
1. Kawa z marketu jest nie tylko ochydna w smaku, ale też źle zielona do ekspresu -poczekaj na kawę od Antonia.
2. Chyba za grubo zielona kawa - jeśli w ciągu 25 sekund napełnia Ci filiżankę.

Rozwiązanie? -poczekaj na kawę od Antonia. Poczytaj temat o poprawnym espresso i oglądaj filmiki na youtube.

E: zapomniałem, że młynek jest ostrzowy. W takim wypadku espresso to będzie loteria. Dosłownie - szansę na dobre / poprawne espresso jak na wygraną na loterii. Niestety.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Marzec 2016, 18:23:20 »
U ciebie niestety masz sztuczna  creme stworzoną na zasadzie podciśnienia http://www.frcndigital.com/coffee/enhanced.html

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Marzec 2016, 18:33:13 »
Na żarnowy młynek niestety mnie nie stać, mam zwykły
bez młynka żarnowego z precyzyjną regulacją stopnia przemiału nie da się zrobić espresso. I tyle.
Jeśli nie stać Cię na porządny młynek to dużo lepsze efekty niż z tym nieszczęsnym ekspresem osiągniesz np. z wietnamskim zaparzaczem Phin (koszt 20 zł na allegro).

Offline NorDez

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Marzec 2016, 19:09:04 »
Na żarnowy młynek niestety mnie nie stać, mam zwykły
bez młynka żarnowego z precyzyjną regulacją stopnia przemiału nie da się zrobić espresso. I tyle.
Jeśli nie stać Cię na porządny młynek to dużo lepsze efekty niż z tym nieszczęsnym ekspresem osiągniesz np. z wietnamskim zaparzaczem Phin (koszt 20 zł na allegro).
Przejrzałem na allegro ceny młynków żarnowych okazuje się że nie są bardzo drogie więc kupię.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi