Autor Wątek: Zamiast pary stukanie  (Przeczytany 4103 razy)

Offline jacobi

• Ekspres: Zelmer Maestro
Zamiast pary stukanie
« dnia: 28 Luty 2016, 10:31:39 »
Dzień dobry
Kupiłem z okazji swój pierwszy ekspres ciśnieniowy. Zelmer Maestro, Kupiłem będąc świadom że nie wytwarza pary do spieniania mleka.
Jednak być może chciał bym to naprawić.
Dokładnie efekt jest taki że gdy włączam pokrętłem parownik to słychać jedynie stukanie ( pojedyncze stuknięcie w równych odstępach czasu )
Po wyłączeniu funkcji para uchodzi z dolnego otworu. Czyli jest wytwarzana Również funkcji pary na panelu przednim wydaje się działać prawidłowo.
Co może być powodem ? W instrukcji pisali o odkamienianiu ale wydaje mi się że aby coś odkamienić musi być przynajmniej niewielki przepływ wody ?

proszę o pomoc

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
Odp: Zamiast pary stukanie
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Luty 2016, 10:44:48 »
Odkamien mimo wszystko, zdejmij ramie dyszy i zobacz czy jest drożne, obejrzyj jak zdejmiesz ramie czy ten trzpien ktory wychodzi z ekspresu nie jest zatkany kamieniem, możliwości jest kilka ale usterka raczej łatwa do wyeliminowania
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline jacobi

• Ekspres: Zelmer Maestro
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Luty 2016, 12:26:22 »
Dziękuję za odpowiedz. Zdjęcie ramienia dyszy jest kłopotliwe. Muszę znaleźć odpowiednio krótki śrubokręt którym zdołam odkręcić. póki co od dołu dyszy delikatnie włożyłem igłę ( nie mam w zestawie dedykowanego narzędzia )  i trochę pomogło, po chwili stukania o którym pisałem, zaczęła z trudem ale pojawiać się niewielka ilość pary. Niestety przez chwilę. Później tylko trochę syczało.
Po ponownym uruchomieniu funkcji spieniania, podobnie

Chyba jednak trzeba odkamienić. Pytanie czym to najlepiej zrobić i jak ? Czy ekspres do kawy należy odgrzybiać ? Trafiłem na taką opinię

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Luty 2016, 13:35:06 »
Eee miej nadzieje ze nie kupiłeś syfa :) Może pomóc ci grzechotka + odpowiedni bit chyba płaski, mogło się mleko cofnąć Co do specyfiku to na pewno nie ocet!! Kup odkamieniacz do ekspresow ciśnieniowych lub kwasek cytrynowy i próbuj :)
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Luty 2016, 13:47:05 »
Stukanie które słyszysz, to odgłos pompy podającej małe porcje wody do odparowania w termobloku, więc wszystko pracuje poprawnie. Czyszczenie układu pary z pewnością pomoże  :ok:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi