Autor Wątek: Kącik kawowy - inspiracje  (Przeczytany 73817 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Kącik kawowy - inspiracje
« Odpowiedź #135 dnia: 22 Sierpień 2024, 08:16:10 »
Aktualizacja kącika kawowego: z braku miejsca na mojej wyspie kawowej z bólem serca e37S musiał ustąpić miejsca ICON'owi i wylądował na żoninych włościach 😁
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #136 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:00:14 »
To jest hardcore ;). Ale lepiej i trochę zdrowiej niż jakiś alkoholizm ;). Nie widziałem jeszcze tak pedantycznego podejścia do kawy  :poklon:.

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #137 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:04:43 »
Jedno mnie zastanawia - pijesz kawę z 4 różnych kawiarek? Czy może kupiłeś bo szukałeś smaku a teraz masz dla ozdoby, tudzież nie chce ci się sprzedawać :)
Ja mam dwie, z tej większej wychodzi jakby smaczniej, druga leży w szafce, trzeba by kiedyś sprzedać.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #138 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:17:43 »
Jedno mnie zastanawia - pijesz kawę z 4 różnych kawiarek? Czy może kupiłeś bo szukałeś smaku a teraz masz dla ozdoby, tudzież nie chce ci się sprzedawać :)
Ja mam dwie, z tej większej wychodzi jakby smaczniej, druga leży w szafce, trzeba by kiedyś sprzedać.

Przecież tam jest co najmniej 6 kawiarek!  :hihihi:
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #139 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:26:23 »
To jest hardcore ;). Ale lepiej i trochę zdrowiej niż jakiś alkoholizm ;). Nie widziałem jeszcze tak pedantycznego podejścia do kawy  :poklon:.
Andy, tampery, filiżanki i K-plus to tylko do zdjęcia, ale jak wszystko jest poukładane, wg mojego wzoru, to lubię.
Jedno mnie zastanawia - pijesz kawę z 4 różnych kawiarek? Czy może kupiłeś bo szukałeś smaku a teraz masz dla ozdoby, tudzież nie chce ci się sprzedawać
Z każdej napar smakuje inaczej, ale ja rzadziej piję, żona częściej, bo to jej ulubione ekspresy. Jakbym miał wybrać dwie to:
¹ Giannini
² Alessi

Kawiarek jest 5.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2024, 10:38:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
« Odpowiedź #140 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:42:14 »
Uhhh, a to ostatnie po prawej to co to? kawka

« Odpowiedź #141 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:45:57 »
Można gruz zaparzyć [emoji38] albo polać napar z frenchpressa.
》tertium non datur《

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
« Odpowiedź #142 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:50:35 »
We włoskich domach gdzie pija się kawę jest zawsze komplet kilku kawiarek o różnej wielkości - w zależności od ilości osób które podejmuje gospodarz :taktak:

« Odpowiedź #143 dnia: 22 Sierpień 2024, 10:58:20 »
Ja chorowałem na tę, ale przeszło mi jak doczytałem, że to amelinium.

Screenshot_20240822_105451_Samsung Internet.jpg

Może jeszcze kupię, tylko żeby cieszyla oko ,)

Fajne półeczki, "wszystko" w jednym miejscu, tylko ten pewnie wszechobecny kurz.

« Odpowiedź #144 dnia: 22 Sierpień 2024, 12:44:19 »
chorowałem na tę, ale przeszło mi jak doczytałem, że to amelinium.
Alessi twierdzi, że ich jest najlepsze do kawy. Faktycznie faktura jest inna niż np w Bialetti.  Taka twardsza, śliska, myślałem na początku, że to stal.
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #145 dnia: 22 Sierpień 2024, 12:51:32 »
Kącik fajny GostRado, brakuje tylko kawy ;).
I nie za bardzo rozumiem po co trzymasz Classikę? Masz tam ciasno, a odpalasz ją pewnie raz w miesiącu :mhh:.
Aha, i młynek trzeba będzie przemalować, albo okleić folią aluminiową i będzie ok :D. Smacznej :kawa:!!! :szampan:
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

« Odpowiedź #146 dnia: 22 Sierpień 2024, 14:16:12 »
brakuje tylko kawy
Kawa ma specjalny, nieużywany pokój.
nie za bardzo rozumiem po co trzymasz Classikę
Kiedyś kupowałem od melomana taśmy magnetofonowej decka i zapytałem się go po co mu tyle różnych odtwarzaczy? Odpowiedział: każdy inaczej podaje tę samą muzykę.
młynek trzeba będzie przemalować,
Na serio o tym myślałem przed zakupem, ale jak wylądował na blacie, nawet nieźle te barwy się prezentują.
》tertium non datur《

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #147 dnia: 17 Wrzesień 2024, 22:07:05 »
Mój kącik kawowy raczej minimalistycznie, tak jak lubię.
Kto znajdzie dwie różnice? ;-)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #148 dnia: 17 Wrzesień 2024, 22:22:02 »
Orzeł wylądował razem z jakimś stalowym ubijakiem orlego gniazda ?

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #149 dnia: 17 Wrzesień 2024, 22:22:12 »
Kto znajdzie dwie różnice?

Znalazłem :taktak:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14320.0

W nagrodę poproszę kolejną 'sebenze' :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi