Autor Wątek: młynek do aeropress - prośba oo pomoc  (Przeczytany 21052 razy)

Offline Pyrozaur

Odp: młynek do aeropress - prośba oo pomoc
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Lipiec 2016, 14:26:17 »
Czy te stare, używane młynki ze stalowymi żarnami to te "babciowe" które były prezentowane w niektórych wątkach? Chodziłoby mi o coś bardziej przenośnego :)
W takim razie czy bylibyście mi w stanie doradzić który z tych 3 zestawów będzie najodpowiedniejszy dla początkującego?
1. Aeropress + Hario Slim
2. Aeropress + Rhinowares(wiem że tutaj już przekraczam budżet ale jeżeli warto to nie ma problemu)
2. Kupić na razie tylko ekspres elektryczny Severin KM 3873 który forumowicze polecali i dopóki nie uzbieram na Aeropress pić dalej zalewajkę ;p
« Ostatnia zmiana: 22 Lipiec 2016, 15:32:38 wysłana przez Pyrozaur »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Lipiec 2016, 20:02:42 »
to zależy głównie od tego, czy będziesz używał tego w domu czy ma to być zestaw przenośny... severin da raczej równiejszy przemiał, ale nigdzie z nim nie pójdziesz - i tu jest główny powód do zastanowienia się... chyba że kupisz severina do domu, a na wyjścia np młynek z amazona, ten za okolice 10-12€ - mam taki, rewelacji nie ma ale do zrobienia kawy w pracy się sprawdza ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Lipiec 2016, 20:06:27 »
Severin do plecaka się mieści na luzie ;) ale prądu potrzebuje.

Jeśli z myśleć przyszłościowo i do domu, to severin i zalewajka z dobrym ziarnem. Jeśli turystycznie, to ręczny.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #48 dnia: 22 Lipiec 2016, 21:12:53 »
Zamiast zalewajki możesz zainwestować w phina lub dripper - oba kosztują niewiele a dają ciekawe efekty

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #49 dnia: 22 Lipiec 2016, 21:18:59 »
nawet w coffedesku jest dalej promocja na v60-02 szklany za bodaj 24,90 zł - a dripper daje chyba większe pole manewru niż ap, choć to może tylko moje złudne wrażenie...

Offline Artur S.

« Odpowiedź #50 dnia: 23 Lipiec 2016, 16:17:24 »
1. Młynki babciowe trzeba sobie odpuścić. To zdecydowanie za mało precyzyjne urządzenia.
2. Aeropress jest bardzo elastyczny, można nim zrobić kawę na wiele sposobów, jedyne czego nie da, to duże ciśnienie. Dripper w ogóle nie jest elastyczny, to tylko dripper, mozna w nim zrobić dużo mało mocnej kawy.
3. Faktycznie łatwiej kupić później aeropress, dripper, phin i.t.p., a trudniej poprawić młynek, wiec na początek kupiłbym lepszy młynek, ale warto porównać koszt filtrów do Aeropressu (chyba dają kilkaset gratis) i do drippera, bo coś czuję, że samym dripperem kawki sie nie zrobi bez filtra.
4. Młynkiem elektrycznym miele kawę 15s, a Hario Slim kilka minut ostrego kręcenia.

Edit: Chyba faktycznie istnieją niedrogie zestawy dripper + filtry, chyba za 30 zł widziałem na coffedesk.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2016, 16:23:29 wysłana przez Artur S. »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Lipiec 2016, 16:30:00 »
1. Młynki babciowe trzeba sobie odpuścić. To zdecydowanie za mało precyzyjne urządzenia.
Możesz coś konkretniej rozwinąć?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #52 dnia: 23 Lipiec 2016, 16:46:47 »
Dripper w ogóle nie jest elastyczny, to tylko dripper, mozna w nim zrobić dużo mało mocnej kawy
to od razu rozwiń i to

Offline Artur S.

« Odpowiedź #53 dnia: 23 Lipiec 2016, 16:47:01 »
Możesz coś konkretniej rozwinąć?
Nie wiem co tu rozwijać. Chyba, że się źle rozumiemy. Dla mnie babciowy młynek to taki drewniany z szufladką.
Niezależnie od metody zaparzania wolę mieć równomierny przemiał. Babciowe młynki równomiernego przemiału nie zapewniają. Te które widziałem nie potrafiły też mielić drobno, a nawet gdyby jakiś potrafił, nie byłoby to wygodne, bo babciowego młynka nie będę sobie trzymał w rękach, wypadałoby, żeby gdzieś stał w trakcie mielenia.

Offline Artur S.

« Odpowiedź #54 dnia: 23 Lipiec 2016, 17:00:20 »
Dripper w ogóle nie jest elastyczny, to tylko dripper, mozna w nim zrobić dużo mało mocnej kawy
to od razu rozwiń i to
Mogę sterować temperaturą i grubością przemiału. Elastyczność jak w espresso w ekspresie z PID. Tyle, ze zamiast małej ilości mocnej kawy, dostaję dużo słabej kawy. Espresso jeszcze mogę rozcieńczyć, a kawę z drippera? Mam odparować?
Nie mogę wody zatrzymać wody na dużej, nie mogę przepchnąć szybciej, nie mogę zrobić małej mocnej kawy, nie mogę przepuścić kawy szybko mimo drobnego przemiału, albo powoli mimo grubego.
Nie żebym uważał, że to nie może być dobra kawa. Chemexa używam bardzo często, Hario też jak Chemex jest brudny,  ale małej mocnej kawy tym nie potrafię zrobić. Najwyżej średnią, średnio mocną, jak zaleję w metalowym kubku i w dripperze odsączę.
No fakt, że można w tym robić cherbatę lub filtrować rosół;-) W tym sensie jest elastyczny.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #55 dnia: 23 Lipiec 2016, 17:36:58 »
warto porównać koszt filtrów do Aeropressu (chyba dają kilkaset gratis) i do drippera, bo coś czuję, że samym dripperem kawki sie nie zrobi bez filtra.
No to porównajmy:
Filtry do aeropressu to znikomy koszt. 350 sztuk w zestawie. Pózniej 350 filtrów kosztuje 29,- co daje jakieś 8 groszy na kawę. Poza tym, jeden filtr można bez problemu użyć kilka razy.

Do dripera 02 paczka 100 filtrów to wydatek ok. 21zł co daje 21gr / kawę.

dripper daje chyba większe pole manewru niż ap, choć to może tylko moje złudne wrażenie...
W każdym z nich możesz dobrać dozę i temperaturę wody. W dripperze masz jeszcze wpływ na sposób polewania i objętość wody jaką wlewasz w danej jednostce czasu. Natomiast w aeropressie możesz manewrować dodatkowo grubością przemiału i czasem jaki woda na kontakt z kawą, przez co możesz osiągnąć zupełnie odmienne rezultaty (wystarczy porównać "standardową" metodę z instrukcji obsługi do jakiegoś mistrzowskiego przepisu)

Offline Artur S.

« Odpowiedź #56 dnia: 23 Lipiec 2016, 18:00:50 »

W dripperze masz jeszcze wpływ na sposób polewania i objętość wody jaką wlewasz w danej jednostce czasu. Natomiast w aeropressie możesz manewrować dodatkowo grubością przemiału i czasem jaki woda na kontakt z kawą, przez co możesz osiągnąć zupełnie odmienne rezultaty (wystarczy porównać "standardową" metodę z instrukcji obsługi do jakiegoś mistrzowskiego przepisu)
...przy czym w Aeropresie mogę w każdej chwili i na dowolnie długi czas zatrzymać przepływ (niezależnie od grubości mielenia), jak również mogę go przyspieszyć (też niezależnie od grubości mielenia), możemy dać jeden, dwa lub trzy filtry, możemy zamieszać lub nie, więc mamy gigantyczną elastyczność  i różnice między naparami z tej samej kawy i przy tej samej temperaturze mogą być spektakularne. Może być kawa podobna do espresso i ze spienionym mlekiem podobna do cappuchino lub innych mlecznych, może być podobna jak z phina, albo podobna jak z chemexa lub podobna jak z innrgo drippera.
Tymczasem w dripperze, niestety, grubość przemiału musimy dopasować trochę do filtra, bo jak zmielimy za grubo, przeleci za szybko, jak zmielimy zbyt drobno,  nie będzie spływało i jak weźmiemy to wszystko pod uwagę, dochodzimy do wniosku, że jakiś wpływ mamy, ale jednak trudno byłoby twierdzić, że podobnie duży jak w Aeropressie.

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Lipiec 2016, 18:30:29 »
Nie wiem co tu rozwijać.
Chciałem abyś bardziej precyzyjnie opisał te młynki, bo z szufladką jest taki rozrzut, że możliwości w AP przy tym to pikuś ;)

No i pytane z czym porównujemy? Z porlexem, czy wilfą?

Stare Peugeoty, Zassenhausy, PeDe czy podobne konstrukcje o bardzo ostrych żarnach ze stali moim zdaniem zjadają na śniadanie wszystkie Porlexy, Hario Slimy i inne ceramiki. Z Wilfą mogą konkurować.

Te gorsze stare młynki z Wilfą przegrają, ale z ceramikami będą porównywalne.

Najgorzej ma się sprawa z tymi pseudostarymi, które tylko wyglądają, a konstrukcja jest zaledwie wizualna.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #58 dnia: 23 Lipiec 2016, 19:11:19 »
Nie wiem co tu rozwijać.
Chciałem abyś bardziej precyzyjnie opisał te młynki, bo z szufladką jest taki rozrzut, że możliwości w AP przy tym to pikuś ;)
Jeśli ktoś ma na myśli "babciowy" młynek ze szufladką, to wydaje mi się, że chodzi o klasyczny młynek który w przeszłości miała każda pani domu:
2.JPG
1.jpg

Cytuj (zaznaczone)
przy czym w Aeropresie mogę w każdej chwili i na dowolnie długi czas zatrzymać przepływ (niezależnie od grubości mielenia)
Dokładnie to miałem na myśli

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Lipiec 2016, 01:34:15 »
Szufladka we wszystkich ta sama, żarna różne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi