Autor Wątek: młynek do aeropress - prośba oo pomoc  (Przeczytany 21043 razy)

Offline dopeman

Odp: młynek do aeropress - prośba oo pomoc
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Luty 2016, 18:15:37 »
Nic nie wiem. Czekam na oświecenie. Nie mam już miejsca i chciałbym ręczny i mobilny. Mogę zapłacić tyle, ale nie za kota w worku i fornirową okleinę. Jeden test to mało. Zwłaszcza że podobny pochlebny test czytałem na temat rhino, którego mam i nie polecam.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Offline Czarny_II Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Alto Air, Kalita, Phin
  • Młynek: Comandante C40 Mk3
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Luty 2016, 18:54:32 »
Niby ŚwieżoPalona ma zrobić test, ale to pewnie jeszcze chwila nim to nastąpi. Socratic (patrz instagram - socraticcoffee) zrobili u siebie test i wyniki są bardzo obiecujące.

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Luty 2016, 18:59:22 »
Nic nie wiem. Czekam na oświecenie. Nie mam już miejsca i chciałbym ręczny i mobilny. Mogę zapłacić tyle, ale nie za kota w worku i fornirową okleinę. Jeden test to mało. Zwłaszcza że podobny pochlebny test czytałem na temat rhino, którego mam i nie polecam.

Chyba masz zbyt wielkie oczekiwania w stosunku do młynka za ~180 zł. Rhino w tej cenie to dobry młynek.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Luty 2016, 19:27:02 »
Ale tylko dlatego, że konkurencji na rynku nie ma (pomyśl jakie byłyby ceny gdyby młynki były równie powszechne co tarki do warzyw) i mogą sobie na takie ceny pozwolić. Obiektywnie patrząc to są to zabawki z masowej produkcji, warte nie więcej niż 50zł, a i to tylko przez wzgląd na markę i gwarancję.

• Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Luty 2016, 19:46:25 »
Zgadzam się ale dyskutujemy o stanie faktycznym i niestety nie ma lepszego nowego młynka w tej cenie. Do lepszych konstrukcji trzeba sporo dołożyć, a nie każdy chce lub może sobie pozwolić na większy wydatek. Jest też druga strona medalu, znam ludzi którzy od lat mielą młynkami typu porlex czy skerton i są z nich zadowoleni, kawa im smakuje i nie mają potrzeby kupować droższego młynka.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline dopeman

« Odpowiedź #20 dnia: 17 Luty 2016, 19:53:08 »
Intersekt: Pewno masz rację

Nie mniej..

- Pojemnik na kawę zmieloną w trakcie mielenia opada coraz niżej (już do połowy mocowania) więc że strachu że mi odpadnie mielę tylko na siedząco.
- Mieląc muszę rozczapierzać palce tak aby przytrzymywać dekielek od pojemnika na ziarna - jak tego nie robię gnie się wszystko i rusza na boki łącznie z mocowaniem żarna - mam wrażenie że się to rozpadnie, złamie, wygnie..
- Uchwyt rączki do mielenia wydziela szary smar, który brudzi ręce.
Rączka już skrzypi, smar wycieka nadal.
- Test dowodził że mało pyli i mieli równomiernie. Pyli okrutnie, mieli strasznie nierówno.

A wszystko to w nieco ponad miesiąc od zakupu :)

Coffedesk twierdzi że wizualnie przemiał jest OK, a smar cieknie bo się rączka grzeje i to nie podlega reklamacji.

Dripy mi smakują, więc niby nie ma co narzekać, ale to straszna tandeta moim zdaniem.

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Luty 2016, 20:36:29 »
Bolączki Rhino są powszechnie znane, dlatego też jeśli ktoś ma większy budżet to nie warto się pakować w tej młynek.

Odnośnie testów Rhino, to nie chcę nikomu zarzucać nierzetelności ale zdjęcia przemiałów, w niektórych testach wyglądają zbyt dobrze jak na ten młynek, nie wspominając o już o udziale frakcji pyłowej...

Jedyna rozsądna opcja, to dołożyć do czegoś ze stalowymi żarnami (np. Zassenhaus) lub polować na dobry stary młynek (niestety to często loteria).

Offline pruzam

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Luty 2016, 21:04:30 »
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie sugestie. Postaram się upolowac Felgrinda, jak sie uda to podziele się wrażeniami.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Luty 2016, 22:53:39 »
nie chcę nikomu zarzucać nierzetelności ale zdjęcia przemiałów, w niektórych testach wyglądają zbyt dobrze
Czasami można się zdziwić jak różne mogą być rezultaty z tych ceramicznych żaren. Wg mnie najistotniejsze zmienne jakie mają wpływ na rozrzut frakcji przemiału to:
- odmiana botaniczna i stopień wypału (twardość/wilgotność)
- wielkość ziarna
- ustawienie grubości
- czystość żaren

Zgadzam się z donkiszotem, ale rynek nie cierpi próżni więc szybko sobie poradzono z tą kwestią. Porlex zdaje się nie tylko dla Rhinowares sprzedał patent na młynek, albo starym zwyczajem PRC samo sobie użyczyło licencji. Może obeszli patenty, w końcu dokonali zmiany w mocowaniu żaren. Cena proponowana na ali i amazonie za tę konstrukcję, wydaje mi się najbardziej adekwatną ofertą dla możliwości jakie dają tego typu produkty. 
« Ostatnia zmiana: 17 Luty 2016, 22:58:25 wysłana przez krystians »

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Luty 2016, 08:34:56 »
ale rynek nie cierpi próżni
Tylko, że tego rynku nie ma. Ludzi, którzy zaczynają kupować kawę w ziarnie jest garstka.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Luty 2016, 09:40:01 »
feldgrinda można kupić u pośredników np. Dear Green
Wysyłka i komunikacja bez zarzutu podobno.

A u Knocka licz na brak odpowiedzi, dodatkowo dziwne traktowanie jego przesyłek przez pocztę polską,
musiałem się pół godziny kłócić, że nie wsadzili mi dużej paczki do skrzynki. Po komunikacji z kierownikiem w końcu
odebrałem...

Offline Metiu

• M Coffee Accessories
  • Ekspres: Isomac Tea II, La Pavoni Prof.
  • Młynek: Mazzer Mini A Digital, Wilfa, Feldgrind, Comandate Mk3
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Luty 2016, 11:25:55 »
Cytuj (zaznaczone)
że nie wsadzili mi dużej paczki do skrzynki

To chyba dobrze że poczta nie zostawia paczek i nie upycha ich na siłę w skrzynkach tylko musisz złożyć podpis o wziąć do ręki paczkę ?
Nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Czy potrzebujesz tampera ? - > clik !

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Luty 2016, 11:28:12 »
Pewnie chodzi o to, że paczki z UK nie są paczkami w rozumieniu naszej poczty. To jakaś przesyłka niestandardowa czy coś w ten deseń.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Luty 2016, 12:58:05 »
Tylko, że tego rynku nie ma.
Może w Krakowie te zmiany były wcześniej, ale tu w Łodzi spośród moich znajomych,  sześć osób zainteresowało się kawą, na tyle żeby zacząć kupować  kawę w ziarnach. Za tym idzie też młynek, przeważnie ręczny. To jest zmiana w ciągu ostatniego pół roku. Może nie jest to oszałamiająca liczba, ale myślę że w całej Europie dość dynamicznie zwiększa się liczba osób rozpoczynających przygodę z kawą.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Luty 2016, 13:11:27 »
zwiększa się liczba osób rozpoczynających przygodę z kawą.
Ale to wcale nie znaczy że zwiększa się popyt na młynki.  :)
Ja mam taką obserwację, że odbywa się to najczęściej w ten sposób że po remoncie kuchni/przed świętami/komunią/jakąś większą rodzinną imprezką-kupują automat. Potem większość z tych osób usiłuje sobie wmówić, że jest zadowolona z decyzji. W końcu wydali 2 lub więcej k złotych ale nawet raty 0% trzeba spłacać. Reszta kombinuje co zrobić żeby kawa była cieplejsza i smaczniejsza. Wtedy odkrywają że trzeba było kupić kolbę albo istnieje coś takiego jak drip.  ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi