Autor Wątek: OSCAR II ma braciszka  (Przeczytany 7946 razy)

Offline garmas Mężczyzna

• Ekspres: Nuova Simonelli Oscar II, drippers V02
  • Młynek: Graef CM702, MACAP M2D
OSCAR II ma braciszka
« dnia: 14 Luty 2016, 12:47:56 »
Małe kłamstewko. Będzie miał braciszka we wtorek.
Proszę was o pomoc w pierwszych dniach użytkowania. SMaN ma wątek o Oscarze, ale nie jest on łatwy dla mnie w pełnym zrozumieniu. Nie ten poziom. Ja zaczynam dopiero przygodę z dobrą kawą.
Rozumiem tak; Oscar ma pompę wibracyjną (nie z wibratorem). System HX, czyli dwa bojlery. Grupa to nie wiem jaka jest. Nigdzie nie mogę znaleźć wiadomości. Nie jest to chyba E-61. Nie mogę nic na temat E-61 znaleźć. Coś łatwego do zrozumienia - jak chłop krowie.
Preinfuzja. Rozumiem, że najpierw namaczana się kawa w PF, a potem pod ciśnieniem wypłukiwane są z kawy te dobra wszystkie. Oscar ma tę funkcję preinfuzji ?.
SMaN pisze w swoim wątku o przepuszczeniu gorącej wody przed włożeniem PF w celu - no właśnie jakim. Powtarzalności temperatury dla nastepnej dozy kawy, czy coś innego. Sugeruje włączenie przycisku na pojedyńczą kawę w celu tego przepłukania (flush). Rozumiem, że na kilka sekund i stop.
Myślę, że na początek pełne zrozumienie powyższego mi wystarczy, aby rozpocząć bitwę o dobrą kawę, godną Oscara.

ps. czytam i czytam i "im więcej wiem tym mniej wiem.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: OSCAR II ma braciszka
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Luty 2016, 13:22:37 »
Na razie powiem tylko ze HX to nie dwa bojlery tylko jeden, w ktorym jest umieszona rurka, przez którą przepływa woda pompowana przez pompę ogrzewająca się od wody i pary znajdującej się w bojlerze.
W młynie: ziarna

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #2 dnia: 14 Luty 2016, 13:44:17 »

Ok. Rozumiem. Podobnie jak system chłodnic, tylko, że woda jest ogrzewana, a nie chłodzona.

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2016, 23:59:28 »
Witam
Bardzo przepraszam, ale nie byłem w stanie (praca) uczestniczyć w wymianie informacji. Od chwili posiadania Oscara jestem z niego bardzo zadowolony. Robimy espresso (wymiennie żoną) i myślę, że wychodzi dobrze. Niestety nie mam porównania z innymi kawami. Opanowałem robienie cremy i mleka. Chyba wychodzi ok. Malowanie też coś tam widać, może to jeszcze nie art, ale jest. Teraz jestem znowu w pracy i wracam w połowie sierpnia. Żona ciągle robi espresso i jest zachwycona jakością.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc w zakupie. Bardzo mi pomogliście. Robimy espresso oryginalne, czyli espresso italiano. 

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2017, 19:10:58 »
Witam
Odświeżam ten wątek, dotyczy mojego Oscara, więc chyba nie trzeba nowego. Pracuje dobrze i jestem zadowolony. Chodzi o od-kamienienie ekspresu. Pytam już o to, ale nic nie zrobiłem do tej pory. Myślę, że prawie rok eksploatacji wymaga tego zabiegu. Otrzymałem odpowiedzi, ale były one dla mnie niejasne. Boję się coś zepsuć.
Jak mam się zabrać do oczyszczenia z kamienia. Wlać odpowiedni płyn, albo tabletkę do zbiornika z wodą i przepuścić wszystko przez ekspres do końca, aż zabraknie wody. Powtórzyć zabieg. Potem przepłukać,  czy podejść do tematu z innej strony.
Proszę kolegów o jasną instrukcje jak mam postąpić. Na pewno to już przerabialiście i dokładnie wiecie co i jak. Będę zobowiązany.

Offline slusar_o2 Mężczyzna

• Ekspres: Dream PID, La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: Niche, C40, Rhino
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2017, 19:31:20 »
http://www.elektros.it/it/en/tips_tricks.html - patrz sekcje na końcu.

Jak chcesz odkamienić tylko HX'a to musisz odpiąć kabelek od zaworu, który odpowiada za napełnienie boiler'a, bo inaczej możesz skończyć z kwaskiem w kotle, którego tak łatwo nie usuniesz.

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2017, 20:10:11 »
Ja nie chcę skończyć w kotle, jeszcze nie teraz. Dzięki za odpowiedź i radę, ale myślę, że są prostsze sposoby. Nie jestem serwisantem to nie moja dziedzina. Ja nie chciałbym nic odłączać tylko po prostu od-kamienieć ekspres. Piję kawę, lubię ją pić, uczę się dobrze ją przygotować. Myślę, że mam nie najgorszy sprzęt jako amator i domownik. Muszę jeszcze zapoznać się z budową ekspresu ?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2017, 20:36:21 »
@Slusar_o2 dobrze Ci radzi. Zajrzyj w podany link, na dole strony jest podana procedura odkamieniania Oscara. Jest także fotografia, który kabelek powinno się odłączyć. A ekspres trzeba odkamieniać, bo kamień to jego największy wróg i najczęstsza przyczyna awarii.

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Styczeń 2017, 21:27:50 »
No cóż muszę powiedzieć, że się myliłem. Trzeba trochę zapoznać się z budową, aby sprzęt służył prawidłowo. Zajrzałem w podany link i jest naprawdę co poczytać. Muszę powoli go przeanalizować i jeśli będę miał pytania to poproszę o pomoc. Mam czas. Do domu wracam za dwa tygodnie i spróbuję sam zająć się tym problemem. Kurcze, nie chciałbym tego spaprać.
Duże dzięki za link dla - slusar_02 (sorry, może trochę zlekceważyłem twoja pomoc, ale myślałem, że to powinno być prostsze).
Duże dzięki również dla - WS (dwie takie same porady, warto się zastanowić)

Pozdrawiam

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2017, 22:35:36 »
Spokojnie, to prosta czynność.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Styczeń 2017, 23:32:08 »
Witam
Odświeżam ten wątek, dotyczy mojego Oscara, więc chyba nie trzeba nowego. Pracuje dobrze i jestem zadowolony. Chodzi o od-kamienienie ekspresu. Pytam już o to, ale nic nie zrobiłem do tej pory. Myślę, że prawie rok eksploatacji wymaga tego zabiegu. Otrzymałem odpowiedzi, ale były one dla mnie niejasne. Boję się coś zepsuć.
Jak mam się zabrać do oczyszczenia z kamienia. Wlać odpowiedni płyn, albo tabletkę do zbiornika z wodą i przepuścić wszystko przez ekspres do końca, aż zabraknie wody. Powtórzyć zabieg. Potem przepłukać,  czy podejść do tematu z innej strony.
Proszę kolegów o jasną instrukcje jak mam postąpić. Na pewno to już przerabialiście i dokładnie wiecie co i jak. Będę zobowiązany.

Rok bez odkamieniania? Bierz się kolego do roboty  ;)

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Styczeń 2017, 09:11:36 »
Zdaję sobie sprawę, że trzeba to zrobić. Zaraz po powrocie biorę się za niego.
Dzięki za pomoc. Dam znać jak poszło.

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Styczeń 2017, 13:49:54 »
Trochę poczytałem instrukcję, jak przeprowadzić od-kamienienie. Mam nadzieję, że ze zrozumieniem.
Wynika z niej, że:
1, Robię roztwór kwasku cytrynowego około 150 g i wody około 0,5 ltr. Wlewam do tanku i załączam Oscara. Czekam około 10 minut i poprzez grupę wylewam tą wodę na zewnątrz. Powtarzam tę czynność jeszcze raz. Następnie uzupełniam tank około 2 litry i dodaje proszek do pieczenia, aby zneutralizować pozostałości kwasowości. Wszystko jeszcze raz wylewam poprzez grupę. Prosiłbym o komentarz do tego momentu.
2, Jeżeli powyższe jest prawidłową procedurą to poprzedzone powinno być odizolowaniem połączenia zimnej wody z bojlerem. Roztwór kwaśny powinien ominąć bojler (jego od-kamienienie nie jest konieczne). Od-kamienienie dotyczy tylko heat exchanger (HX).
W instrukcji jest jeszcze informacja dotycząca przejścia roztworu poprzez heat exchanger. Jeżeli dobrze zrozumiałem chodzi o to, że przejście może być zablokowane i roztwór popłynie omijając go i przepłucze tylko system podgrzewania grupy. To będę rozgryzał później.
To co napisałem jest logiczne, czy stek bzdur?.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Styczeń 2017, 13:56:50 »
150 g i wody około 0,5 ltr
Chyba trochę dużo. Ja w paru miejscach znalazłem informację o 30g / 1l

Offline garmas Mężczyzna

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Styczeń 2017, 15:21:26 »
150 g i wody około 0,5 ltr
Chyba trochę dużo. Ja w paru miejscach znalazłem informację o 30g / 1l

Tyle jest w instrukcji z linku. Może chodzi o stężenie samego kwasku. Jak twoim zdaniem wyglada reszta opisu. Przeprowadzałeś już taką operację.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi