Autor Wątek: kompaktowy ale PROFesjonalny ekspres kolbowy  (Przeczytany 6705 razy)

Offline konradw9

• Ekspres: Krups Calvi xp3440
  • Młynek: Baratza Virtuoso
kompaktowy ale PROFesjonalny ekspres kolbowy
« dnia: 13 Luty 2016, 10:05:59 »
Witam serdecznie wszystkich:)

Szukam ekspresu kolbowego który spełni poniższe warunki:
- bedzie jak najmniejszy
- na termobloku
- jakościowo dobry
- z dyszą do spieniania mleka
- i... (w miarę tani)

Młynek jaki posiadam to: baratza virtuoso - mysle ze jest ok, przynajmniej ja jestem zadowolony
Natomiast ekspres: Krups calvi xp3440

I teraz żebym został dobrze zrozumiany koledzy profesjonaliści:

- jeszcze chwilę temu posiadałem Ascaso Uno Prof na bojlerze - kawa mega ale pozbyłem sie go ze względu m.im. za boiler który długo sie nagrzewał(lampka gasnęła po ok 2 minutach ale grupa nagdzewala sie jeszcze z około 5 minut) dlatego termoblok. Dodatkowo jestem w trakcie przeprowadzki i mieszkanie które mnie czeka posiada mały aneks kuchenny i zbieramy z żoną każdy centymetr blatu kuchennego ;)
Młynek Virtuoso - jest gabarytowo jak najbardziej ok a teraz ekspres.

Krupsa którego kupiłem po Ascaso - hmmmm... no jedyne co mi sie w nim podoba to właśnie rozmiar ;)
Czy istnieje jakiś termoblok rozmiarów Krupsa Calvi który robił by kawę jak Ascaso Uno Prof...?

...wyczuwam ze tym wątkiem narażony jestem na sarkazm który w dobrym tonie jest miłe widziany ;) ale mimo wszystko prosze o podpowiedzi ludzi którzy maja doświadczenie w temacie:)
Pozdrawiam
Konrad

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: kompaktowy ale PROFesjonalny ekspres kolbowy
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Luty 2016, 10:09:33 »
Termoblock jest w najtańszych ekspresach i nie jest polecany. Virtuoso z tego co wiem do espresso ma za duże skoki pomiędzy ustawieniami. Uno prof był lepszy od każdego termoblocka.

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Luty 2016, 10:37:47 »
lepszy jakościowo od ekspresów marketowych termoblok "oversize" posiada ascaso w modelach dream, arc. https://www.faema.ca/v/vspfiles/assets/images/ascasothermo.jpg Ma on znacznie większy i masywniejszy blok metalu (na oko różnica 2x) służący nagrzaniu przepływającej wody, wpływa to nie tylko na sprawność grzania ale i stabilniejszą temperaturę. Przy okazji są to bardzo kompaktowe ekspresy stworzone na warunki domowe. http://youtu.be/6TT-C5SxL1k?t=4m36s
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2016, 10:50:47 wysłana przez grex »

Offline konradw9

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Luty 2016, 10:48:04 »
wiem, wiem kolego i dziękuje za utwierdzenie teorii

ale na pewno jest cos takiego jak termoblok a TEEeermoblok :)

*mam na myśli, tak jak w rożnych dziedzinach: jest Dacia Sandero i jest Dacia Duster ;)
Dacia zawsze bedzie Daci'ą ale.... ;)
czekam dalej...

Offline konradw9

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Luty 2016, 10:49:05 »
Oooo... Grex o podobne informacje mi chodziło... Dziękuje. Zaczynam sie wczytywać... :)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Luty 2016, 11:03:24 »
Jak jak myślałem o Dream i arc to każdy odradzał i jako główny powód wymieniał właśnie termoblock. Ze bojler lepszy. Może bardziej doświadczeni ode mnie koledzy coś napiszą. Ale z mojego może krótkiego ale jednak 3 letniego intensywnego czytania forum wynika że nie tędy droga

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Luty 2016, 11:39:13 »
mega ale pozbyłem sie go ze względu m.im. za boiler który długo sie nagrzewał(lampka gasnęła po ok 2 minutach ale grupa nagdzewala sie jeszcze z około 5 minut) dlatego termoblok.

A co to dla Ciebie znaczy profesjonalny? Bo profesjonalne ekspresy to rozgrzewają się od zimnego w 30-40min i raczej nie sądzę żeby istniały takie z termoblokiem.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Luty 2016, 13:49:41 »
Popatrz na sprzęty od QuickMill'a. Mają dużo małych maszyn z termoblokiem.
Ale jeśli liczysz że jak po  włączeniu zgaśnie lampka i już można robić kawę to jesteś w błędzie. Czy to termoblok czy to bojler - musi się nagrać.
Twój uniak bił na głowę termobloki :(
LMWDP #469

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Luty 2016, 16:17:08 »
Bez względu czy bojler czy termoblok to grupa to kawał metalu który jakoś musi się nagrzać. I o ile nie ma aktywnego grzania to trochę to trwa i na pewno nie 2 min.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Luty 2016, 18:46:46 »
Troszkę się koledzy mylicie. Ekspresy ASCASO z termoblokiem nagrzewają się w ciągu 1 min 30 sek. I to włącznie z nagrzaniem grupy kawowej. Grupa mocowana jest bezpośrednio do termobloku - temperaturę łapie w tym samym czasie. Nieco dłużej trwa nagrzanie portafiltra. Ale i na to są sposoby.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Luty 2016, 18:50:48 »
Popatrz na sprzęty od QuickMill'a. Mają dużo małych maszyn z termoblokiem.

Niedługo także ekspresy BAR 1GR oraz 2GR będą budowane na termoblokach. Do wyboru będzie wersja z bojlerem lub z termoblokiem. Do tego termobloki będą wyposażane w elektroniczny sterownik temperatury. Tym sposobem termobloki wchodzą także do ekspresów profesjonalnych.

Offline Zyniek Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Mitica TOP
  • Młynek: Eureka Olympus 75E
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Luty 2016, 00:15:29 »
Taki profesjonalizm jakie bojlery, przepraszam termobloki...

Offline konradw9

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Luty 2016, 00:18:11 »
A co to dla Ciebie znaczy profesjonalny? Bo profesjonalne ekspresy to rozgrzewają się od zimnego w 30-40min i raczej nie sądzę żeby istniały takie z termoblokiem.

Profesjonalny? Bacek - zgadzam się. Termoblok nigdy nie będzie równał się z bojlerem więc będzie mógł tylko stać obok profesjonalnego. Ale nie o to mi chodziło w tym poście, byśmy szukali termobloka, który przebije bojler. Ale większość widzę, że mnie zrozumiała i mam już kierunek.

Tym sposobem termobloki wchodzą także do ekspresów profesjonalnych.

Witam Panie Januszu :) u Pana zakupiłem Uno Prof. razem z podwózką;) - i jeśli mam powiedzieć o samej kawie to byłem ogromnie zadowolony. Jednak mam żonę;) pokój z małym aneksem, żonę, która pije Inkę a nawet rozp*****alną, pracę która zajmuje mi bardzo dużo czasu i swoją filozofię życia ;)
Dziękuję więc za wszelkie podpowiedzi.

Poświęcę trochę czasu na Ascaso Dream i QuickMill'a
Pozdrawiam

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Luty 2016, 13:36:17 »
Przede wszystkim sam tytuł jest mylący, bo w tym wątku wcale nie chodzi o żaden profesjonalny ekspres ale o kompaktowy i prosty w użytkowaniu ekspres domowy dobrej jakości.

Każdy jeden sprzęt o ile komuś zależy na temperaturach zbliżonych do wzorcowych wymaga rozgrzania i to jest oczywiste. Co do szybkości - im większy element grzewczy tym dłużej to zajmie. Termoblok jest o tyle szybszy, że mniejsza masa wymaga nagrzania. Ale i ascaso potrzebuje z 10 min żeby uzyskac pełną zdolność grzewczą, zwłaszcza że grzeje nie tylko sam siebie ale jeszcze grupę i kolbę.
Quick MIll jest tak ze 3x droższy, ale to już co kto lubi. Przed zakupem warto porównać zdjęcia termobloków obu producentów: ascaso http://desguin.net/brol/ascaso%20new%20thermoblock.jpg quickmill http://www.quick-mill.nl/_upload/ProductImages/Quick_Mill_thermoblok_220V5010-6712.jpg Biorąc jako punkt odniesienia wielkość rurek Ascaso wydaje się ze 2x masywniejszy i porządniej wykonany.

W tym całym licytowaniu się na parametry zapomina się, że to człowiek robi kawę a urządzenie jest co najwyżej narzędziem. W takim Phinie nikt nawet nie pomyśli o pilnowaniu temperatur z dokładnością do ułamka stopnia i czasu ekstrakcji co do sekundy. I co...kawa wychodzi zupełnie dobra.  :kwiat:

Co do picia kawy zbożowej - zbożówka mawielce pozytywny wpływ na zdrowie, od siebie polecam zamiast rozpuszczalnej Kujawiankę, spośród zbożowych ma najbogatszy skład i chyba jest też najlepsza smakowo http://www.karodos.pl/2014/01/kawa-zbozowa-zdrowia-doda.html
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2016, 13:42:51 wysłana przez grex »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Luty 2016, 15:17:55 »
Taki profesjonalizm jakie bojlery, przepraszam termobloki...

Jeszcze nie tak dawno temu za nieprofesjonalne przez podobnych profesjonalistów uważane były ekspresy dwubojlerowe. Obecnie coraz częściej stosowane. Także w układzie Multiboiler PID. Także w bardzo profesjonalnych kawiarniach. Podobnie ekspresy z bojlerami ze stali nierdzewnej. Wszystko z czasem się zmienia. Także pojęcie profesjonalizmu...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi