Autor Wątek: Kawa na wild bean caffe  (Przeczytany 18216 razy)

Offline janusz.p.

• Ekspres: saeco xsmall
  • Młynek: wbudowany
Kawa na wild bean caffe
« dnia: 11 Luty 2016, 10:51:36 »
Witam
Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w stanie mi powiedzieć jaka kawa jest parzona na stacjach bp. Bardzo mi smakowała ta kawa i chciałbym mieć taka u siebie.

Offline Wojciech Mężczyzna

• Ekspres: Gabi, Aeropress, Phin, Melitta CI Touch, ex. Ascaso Dream
  • Młynek: Rhinowares, ex. Ascaso i2
Odp: Kawa na wild bean caffe
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Luty 2016, 11:10:41 »
Takie coś na szybko znalazłem na stronie bp.com i dalej /en_za/on-the-road/south-africa/products-and-services/wild-bean-cafe.html

The Wild Bean Arabica blend consists of beans from 4 countries – all adding a unique taste profile to our coffee:

- Tanzanian beans from the Mbeya region give the blend its rich flavor, full body and high acidity
- Beans from El Salvador & Guatemala give the coffee its fruity and spicy notes
- Brazilian beans from Sul Minas impart the sweet notes, rounding and balancing the blend. These unwashed Arabica beans don’t undergo a water process and are dried by the sun, so they add extra body to the coffee

Pozdr., W.

Offline janusz.p.

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Luty 2016, 17:33:33 »
A znana jest Ci może jakaś mieszanka o podobnym składzie?
Ja po kilku próbach rożnych marketowców od 2 lat jestem klientem aprotrade. Maja siedzibę 2 domy dalej od mojego. Ale ich mieszanki przez 2 lata zdarzyły mi się już chyba znudzić i szukam jakiejś odmiany.
Zresztą jak to jest ze na tej stacji podają kawę zrobiona z jednej porcji zmielonej kawy uzyskują 200-300ml napoju? Ja jak próbowałem swój ekspres tak przeciągnąć to była to cienizna bez koloru i smaku o zapachu nie wspominając. Mój ekspres obecnie jest ustawiony na 50-60ml przy dużej kawie a przy espresso 25-30ml i to jest maks co można wydusić z jednej porcji zmielonej kawy. Ustawienie to zmieniam oczywiście w zależności od mieszanki która mam obecnie w domu.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Luty 2016, 18:12:12 »
I taka duża kawa na stacji BP Ci smakuje? To może zacznij od teorii zaparzania. Może zaparzaj tę kawę podwójnie, żeby uzyskać większą objętość... ;)
« Ostatnia zmiana: 11 Luty 2016, 18:27:46 wysłana przez Antonio »

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Luty 2016, 18:49:47 »
Jeśli znudziły się gotowe mieszanki to można kupić sobie 3-4 różne single (ziarna jednorodnego typu) i samemu komponować sobie własne, niepowtarzalne mieszanki wedle upodobania...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Luty 2016, 19:21:50 »
Ale wg Janusza świetne włoskie mieszanki, palone przez Apro są cienkie. Siekierę jakąś trzeba mu polecić albo metodę na większy uzysk.

Offline janusz.p.

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Luty 2016, 09:13:21 »
Panowie ja nie napisałem ze aprotrade ma cienkie mieszanki ale ze zdążyły mi się już znudzić. Miesięcznie kupuje u nich 2-3kg kawy ale tylko mieszanki blue, yellow i red. Green i black sa dla mnie za mocne. A ze juz ponad 60 lat mam i pijam sporo kawy to nie chce nabawić się problemow z sercem przez mieszanki z robusta. Kiedyś u znajomego miałem okazje spróbować ariadny. Kawa pyszna ale mocna. Po jednej filiżance moje powieki drgały przez godzinę.
Oczywiście w domu jak szykuje sobie poranna kawę to robię to z 3 strzałów. Mam wtedy 150ml kawy i jest ok.
Bardziej się zastanawiałem czy ekspresy wmf które parzą kawę na stacji bp maja możliwość aż tak dużego zwiększenia dawki kawy na jeden cykl czy możne przeoczyłem ze mielona była 2 razy. Pierwszy raz w życiu kupowałem kawę na stacji. Maiłem przed sobą długą podroż i musiałem się trochę wspomóc. Pierwsza kawę z orlena wylałem po dwóch łykach bo mi nie smakowała. Druga pare godzin później kupiłem na bp i mi smakowała. Nie wiem czy był to efekt pragnienia, zmęczenia czy może ta kawa jest naprawdę ok. Może jeszcze podjadę na bp i spróbuje jej raz jeszcze bardziej skupiając się na tym co pije.
Nie zmienia to faktu ze chyba muszę popróbować kaw z innych palarni dla odmiany.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Luty 2016, 09:39:52 »
Skoro masz problem z mocnymi kawami, to polecam metody przelewowe i jasno palone ziarna. Produkty stacji benzynowych są tylko dla podtrzymania trzeźwości za kierownicą, a nie dla przyjemności.
WMF produkują jakieś tam przecieki: ni to espresso ni to metoda przelewowa.

Jakim ekspresem się posługujesz? Oczywiście, że kawy z robustą nie są najlepsze. Ale skoro zależy Ci na większej objętości, to do tego służą ekspresy przelewowe, a nie ciśnieniowe.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2016, 09:45:32 wysłana przez Antonio »

Offline grex

« Odpowiedź #8 dnia: 12 Luty 2016, 10:52:54 »
jak szykuje sobie poranna kawę to robię to z 3 strzałów. Mam wtedy 150ml kawy i jest ok. (...) Po jednej filiżance moje powieki drgały przez godzinę.
3 doppio naraz?  :wow2: nie dziw się że Twój organizm źle reaguje. Może warto go posłuchać czasami i spróbować innych napojów?

Zbyt dużą ilość kofeiny w kawie możesz obniżyć w bardzo prosty sposób - robiąc sobie samodzielnie mieszankę kawy bezkofeinowej z normalną arabiką, już wymieszanie ich w stosunku 50/50 pozwala radykalnie obniżyć kofeinową moc takiej mieszanki a dodatek zwykłej kawy do takiej bezkofeinowej poprawia smak całości. W miarę sensowne propozycje kaw bezkofeinowych znajdziesz w wątku im poświęconym, nie ma ich wiele ale coś tam da się wybrać.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2016, 11:12:00 wysłana przez grex »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Luty 2016, 11:29:04 »
@Grex, tendencyjnie wybierasz zdania z czyjegoś postu, które Ci odpowiadają i manipulujesz nimi, zmieniając ich szyk. Chyba już czas na interwencję moderatora.

Offline janusz.p.

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Luty 2016, 13:04:47 »
Posługuje się saeco xsmall. Żadna rewelacja ale jeszcze parę rat mi zostało do spłaty z mojej kiepskiej emerytury wiec wymieniać nie zamierzam. Ekspres przelewowy posiadam jeszcze taki stary zelmera ma już chyba ze 20 lat. Ale z wielu powodów stoi w piwnicy i niech tak zostanie.
Mój wpis widzę wywołał pewne oburzenie a nie o to mi chodziło. 150ml kawy to ja pije tylko z rana na przebudzenie. Później pije już pojedyncze kawy i jest ok. Ja po prostu szukam nowych smaków. Nie jestem już młoda osoba która może sobie szastać pieniędzmi na lewo i prawo a na zamawianie kawy z innych palarni tak w ciemno trochę nie mogę sobie pozwolić bo jak np.nie będzie mi smakować to co- wyrzucę czy będę męczył ja???
W aprotradzie poszedłem, spróbowałem , p. Tomasz mi dzielnie opowiadał o swoich mieszankach i wybrałem to co mi smakowało. Ale to już 2 lata jak pije ich kawę i może chce się czegoś dla odmiany albo dla porównania. Dlatego trafiłem tutaj na forum. Jestem już po większej lekturze recenzji kaw  na tym forum ale dalej nie zdecydowałem co i gdzie zamówię. Wybór jest duży zarówno samych rodzajów kaw jak i palarni kaw. 

Offline grex

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Luty 2016, 13:21:22 »
jeśli chodzi o kwestie finansowe - alternatywne metody kawowe Phin, Moka, Aeropress, Drip są o wiele tańsze niż automatyczny ekspres ciśnieniowy, generalnie dają też więcej naparu a zdaje się o to Ci chodzi. Ja ze swojej strony polecam Phina, super sprzęt za kilkanaście zł i można sobie dowolnie regulować ile ma być naparu i jakie stężenie kawy.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Luty 2016, 15:36:56 »
Phin jest za grosze, a daje gwarancję świetnej kawy, nie psuje potencjału ziaren, jak to najczęściej bywa w małych maszynkach saeco.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2016, 16:15:23 wysłana przez Antonio »

Offline luna4

• mała architektura
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Marzec 2016, 15:44:24 »
Byłam. Kupiłam i mnie smakowało. Moge polecić.
*Link Removed*

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Marzec 2016, 16:45:46 »
Parę razy próbowałem kawę na BP i dla mnie była niedobra. Podobno na Statoil jest lepsza, ale mało podróżując nie pijam kawy na stacjach. Niedawno dostałem kg kawy z Orlenu. W czasach, gdy kupowało się kawy w marketach, orlenowska była bardzo dobra. Teraz nie mam odwagi tego otwierać, bo Goran mnie ostatnio bardzo dobrze  zaopatrzył :) Więc pewnikiem trafi do automatu i popłynie z mlekiem. Sam już staram się nie pijać z  automatu.
Ekspresy WMF mają bardzo dobrą opinię, jeśli chodzi o automaty, ale dla większości są poza zasięgiem cenowo. Więc, raczej jakieś Saeco nie dorówna tym ekspresom ze stacji paliw.
Gdybyś tu trafił wcześniej, to przekonałbyś się że z dobrymi ziarnami nawet twój 20-letni Zelmer jest w stanie wyczarować lepszą kawę niż Saeco. Spróbuj, jednego ze sposobów alternatywnego parzenia kawy polecanych przez naszych specjalistów od alternatywy. Nie trzeba dużego wydatku na początek, a później jak spłacisz raty za Saeco, kupisz młynek, a automat wyniesiesz do piwnicy, tam gdzie powinno być jego miejsce ;)
Kiedyś podobała mi się kawa Manuel aroma bar w automacie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi