Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 200833 razy)

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Chemex
« Odpowiedź #510 dnia: 09 Październik 2024, 11:49:25 »
Dzięki za tę opinię ;). Super wygląda ten Funnex

Offline maciejszypula Mężczyzna

• Ekspres: V60, next level pulsar, chemex, aeropress
  • Młynek: C40
« Odpowiedź #511 dnia: 09 Październik 2024, 13:37:39 »
Mam go ale rzadko używam, tylko do mytej Kenii, jedyny origin który smakuje mi bardziej w chemexie niż V60. Faktycznie może gubić trochę body ale za to jest mega czysta i owocowo-herbaciana, raz na jakiś czas mam ochotę.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #512 dnia: 09 Październik 2024, 17:52:04 »
Mam go ale rzadko używam, tylko do mytej Kenii, jedyny origin który smakuje mi bardziej w chemexie niż V60. Faktycznie może gubić trochę body ale za to jest mega czysta i owocowo-herbaciana, raz na jakiś czas mam ochotę.

Polecam próbować słodziaki w Chemexie. Przez swoją grubość filtrów zatrzymuje to co na pierwszym planie w naparze i balansuje. Jak weźmiemy coś słodkiego to otrzymamy lepiej wyważony napar. Tak samo z wyższą kwasowością. W Chemexie "gubimy" smak przez gruby przemiał i grube filtry - taka charakterystyka zaparzacza. Można to wykorzystać na korzyść kawy :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mehow10

« Odpowiedź #513 dnia: 30 Styczeń 2025, 13:47:09 »
Cześć,

Szukam pomocy z Chemexem bo juz powoli kończą mi się pomysły i zaczynam wariować...

Od 2 lat używam Chemexa w połączeniu z Fellow Ode v1 z żarnami wymienionymi na v2. Przy mieleniu na ustawieniach w okolicy 4-5, przelew 15g/250ml zawsze trwał ok. 3:50 min i wychodziła idealna kawa. Pod koniec zeszłego roku zrobiłem sobie paromiesięczny detox i teraz, po powrocie do parzenia kawy w domu, "coś" się popsuło.

Po kupieniu nowej kawy i filtrów, pierwsza próba przeleciała w 2:50 min i była w smaku wyraźnie underextracted. Z każdą próbą schodziłem na drobniejsze mielenie i czasami czas sie faktycznie wydłużał o 10-15s po czym znów spadał poniżej 3 min. Rozmontowałem młynek, złożyłem, skalibrowałem i tu wszystko wygląda ok. Na drobniejszych ustawieniach widać na oko mniejszą ziarnistość i bloom zatrzyuje w sobie wyraźnie więcej wody, ale kiedy zaczyna sie lać kolejne porcje wody to w pewnym momencie jakby coś puszczało i woda zaczyna przelatywać jak przez odkrecony kurek. Próbowałem już innych filtrów z coffedesk i z konesso, różnych kaw - włącznie z mieloną na miejscu pod chemex z lokalenej palarni i po prostu nie da sie przekroczyć tych 3 min i zrobic dobrej kawy.....

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #514 dnia: 30 Styczeń 2025, 14:13:45 »
Miewałem problemy z zatrzymywaniem przelewania, ale nigdy żeby nagle przepływ przyspieszał. Czy faktycznie robisz taki mały przelew (250ml) w tym Chemexie? Masz mniejszy rozmiar czy standardowy? Jak polewasz? Czy po skończonym zaparzeniu masz fusy w całej objętości (dookoła) filtra czy płaskie ciastko na dnie? Jakich filtrów próbowałeś?

Offline mehow10

« Odpowiedź #515 dnia: 30 Styczeń 2025, 14:51:24 »
Mam Chemex na 6 filiżanek, ale nigdy wcześniej nie było problemu ze zrobieniem w nim 250ml. Robie 50ml bloom przez 40-50 sek i potem co 10 sek powoli dolewam 50ml tak, że całość jest w Chemexie przed upływem 2 min (i lekkie zamieszanie po wlaniu całej wody). Leję robiąc kołka, na ściankach zawsze zostają jakieś drobne resztki kawy - głównie z piany, ale generalnie na dnie mam płaski krążek. Próbowałem białych filtrów okrągłych z coffedesk, kwadratowych z coffeedesk i kwadratowych z konesso. (Tych ostatnich zawsze używałem wcześniej bez żadnych problemów).

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #516 dnia: 30 Styczeń 2025, 19:57:39 »
Film by pomógł. Wróć do porzednich ustawień i polewaj mniej nerwowo, wolniej z dwoma lub trzema przerwami. Schodząc z przemiałem w dół możesz doprowadzić do kanałowania, kawa się połączy w grudy i woda będzie poszukiwała ujścia innymi drogami.
Mam taki sam rozmiar, ten Chemex jest spory i stosując dużą dozę ok 30-35g mielę nawet trochę grubiej niż pod mniejszą dozę w małym V60.

Offline mehow10

« Odpowiedź #517 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:13:47 »
Tak z ciekawosci - przy 30g ile czasu zajmuje Ci przelew?

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #518 dnia: 30 Styczeń 2025, 20:57:33 »
Mielę tak, żeby 450g wody przelało się przez 30-35g kawy w około 4 minuty. Faktycznie film byłby bardzo pomocny, żeby ocenić co się dzieje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi