;

Autor Wątek: Chemex  (Przeczytany 104658 razy)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 965
  • Pomógł: 12
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #420 dnia: 22 Wrzesień 2017, 17:17:10 »
Wracając do tematu filtrów do Chemexa, to których najczęściej używacie?
Ja przerzuciłem FC-100 i FS-100 i porównując kawa z kwadratów jakoś bardziej do mnie przemawia.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline WS Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 3730
  • Pomógł: 53
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 Drogheria
Odp: Chemex
« Odpowiedź #421 dnia: 22 Wrzesień 2017, 17:36:55 »
FS-100  [emoji106]. Ostatnio wziąłem FP-1, niezłożone, w kształcie koła i nie do końca jestem z nich zadowolony. Ekstrakcja jest mniej równa.

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6097
  • Pomógł: 88
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #422 dnia: 22 Wrzesień 2017, 19:26:03 »
Też wolę kwadraty, ale raczej z przyczyn technicznych niż smakowych. Łatwiej zawinąć brzegi na zewnątrz, no i wycinam z nich 16 filtrów do aero, a z okrągłych tylko 12 ;)

Offline malkos Mężczyzna

    • Świeżo Palona
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 965
  • Pomógł: 12
    • ŚwieżoPalona
  • Ekspres: Aeropress, Hario v60, French Press Bodum, kawiarka GAT Konica
  • Młynek: Zassenhaus Quito, Comandante MK3
Odp: Chemex
« Odpowiedź #423 dnia: 23 Wrzesień 2017, 00:19:53 »
Czyli pokrywa się z moimi spostrzeżeniami ;)

Ciekawe zatem dlaczego mimo wszystko FC 100 są najbardziej popularne.
Właściciel sklepu http://swiezopalona.pl

wokawie - stary kod - 10% zniżki na kawę
dlawokawie5 - nowy kod - 5% zniżki na wszystko

Offline slusar_o2 Mężczyzna

  • Wiadomości: 377
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: La Peppina, v60, FP, moka, etc.
  • Młynek: MSJ, C40, Rhino
Odp: Chemex
« Odpowiedź #424 dnia: 10 Październik 2017, 18:47:12 »
FS-100  [emoji106]. Ostatnio wziąłem FP-1, niezłożone, w kształcie koła i nie do końca jestem z nich zadowolony. Ekstrakcja jest mniej równa.
Też mam FP-1i mi się strasznie zapychają. Myślałem, że to może przez pył z młynka, ale na Commandante też ekstrakcja zwalnia prawie do zera.

Offline Zielony_M

  • Wiadomości: 2
  • Pomógł: 0
  • Młynek: Rhinowares, Wilfa mk II
Odp: Chemex
« Odpowiedź #425 dnia: 13 Styczeń 2018, 17:06:28 »
Ewentualnie nową podróbkę Chemexa[/url] od chińczyków za 17 USD.

Z tego co widzę, Chemex w wersji 6 cups zniknął z Aliekspress.
Ktoś znalazł gdzieś indziej?

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 252
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Chemex
« Odpowiedź #426 dnia: 13 Styczeń 2018, 20:02:23 »
Po wielokrotnych próbach chyba mam dobry przepis na litr... :) Próbowałem kawą z mytą oraz naturalną i było spoko. Przepis wymaga jedynie małych poprawek. Jak macie pomysł jak to ulepszyć - zapraszam do dzielenia się.

85g kawy - gruby przemiał
temperatura ok. 92 / woda 500 g
temperatura 90 lub trochę mniej/ 500g
preinfuzja 45 sekund - 220g
czas ok. 4:10-4:40

Robimy ekstrakt 500g wody na 85g kawy, dwa zalania - jedno preinfuzja, drugie do końca, strumień powinien być w miarę równomierny bez mieszania. Do tego co mamy dodajemy 500g wody w trochę niższej temperaturze, mieszamy i czekamy kilka minut zanim woda się zaprzyjaźni z kawą.

Poprawcie mnie jak widzicie błędy/pole na ulepszenie :) Nie będę wchodzić w szczegóły, że 1000g kawy to nie jest litr, nie lubię miejsc po przecinku przy przepisach.
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline SMaN

  • Wiadomości: 410
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: NS OSCAR II, V60-02, Aeropress, Chemex
  • Młynek: San Remo SR70, C40Mk3 IH
Odp: Chemex
« Odpowiedź #427 dnia: 13 Styczeń 2018, 22:56:09 »
Gruby przemiał? Jak bardzo? 4.5 min na litr   to całkiem szybko jak na tyle kawy i te grube filtry. Jaką kawę parzyłeś tym sposobem i jaki wyniki?

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 252
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Chemex
« Odpowiedź #428 dnia: 13 Styczeń 2018, 23:37:09 »
Gruby przemiał? Jak bardzo? 4.5 min na litr   to całkiem szybko jak na tyle kawy i te grube filtry. Jaką kawę parzyłeś tym sposobem i jaki wyniki?

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk




Chemex bardzo mnie frustrował ze względu na swoja budowę. Niby jest dla większej ilości osób, ale zrobić w tym coś dobrego powyżej 600ml to sztuka. Tylko to można i w Hario V60 02... Frustrująca jest stale zbierająca się woda wokół filtra (pomiędzy szkłem a filtrem) i im dalej - tym ekstrakcja bardziej zwalnia. Jak dźwigasz filter do góry - wracamy do normalnego tempa, ale temperatura spada. Jak zaczynamy mieszać w trakcie parzenia łatwo o gorzka kawę z powodu nadekstrakcji. Nie udało mi się nic dobrego wyczarować powyżej 5 minut w tym zaparzaczu.  Są jeszcze dwie spore wady przy długim naparze - powolny spadek temperatury (w filtrze oraz czajniku) i inny napar za każdym razem choćby z powodu różnej siły polewania i co za tym idzie czasu. Jeśli zredukujemy ilość polań do 2 - łatwo to powtórzyć. W związku z powyższym wziąłem więcej kawy i stosunkowo krótki czas parzenia.

Testy robiłem w pracy na EK43 - niestety. Piszę niestety, bo nie jest to zdecydowanie domowy młynek. Rozmiar 11 (czyli ostatni na tym co mamy w Extrakcie) odpowiada mniej więcej czemuś takiemu: https://static.prima-coffee.com/media/grind-settings/grind-setting-hario-woodneck-lg.jpg . Jak widać nie jest to gruz do cold brew, ale wyszedłbym od przemiału na french press. Trochę grubszych cząsteczek, trochę mniejszych.

Kawy, które próbowałem:
https://extractcoffee.co.uk/shop/coffee/finca-santa-teresa-lot-38-espresso-copy/  obróbka naturalna, FST #38 wyszła świetnie - truskawki, wiśnie, hiper owocowo

Druga kawa to Las Nubes z Salwadoru - obróbka myta. Nuty w stronę Crème brûlée, orzechów pekan i słodkich jabłek - świetna zbalansowana kawa

Z dobre półtora miesiąca szukałem przepisu i ten choć jest blisko wymaga jeszcze małego dopracowania. Szczególnie, że moje odczucia mogą się różnić (np. inna woda, młynek) od odczuć innych. Dlatego jakby ktoś miał za dużo kawy (85g) i potrzebował 1 litr naparu - zapraszam do dzielenia się spostrzeżeniami. Wtedy będę dalej szukać przepisu :)
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2018, 23:42:10 wysłana przez mr_blend »
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline SMaN

  • Wiadomości: 410
  • Pomógł: 4
  • Ekspres: NS OSCAR II, V60-02, Aeropress, Chemex
  • Młynek: San Remo SR70, C40Mk3 IH
Odp: Chemex
« Odpowiedź #429 dnia: 13 Styczeń 2018, 23:52:18 »
Dzięki za opis. Może spróbuję jak będą goście za 2 tygodnie, bo potrzebuję czegoś na wiadro kawy, więc albo zalewajki albo Chemex.
Póki co 600 ml z 38-40g kawy w jednym polaniu i przelew w okolicach 4min to był mój cel. Ok 35 kliku w Commandante na przemiał i woda 95-94c.
Rano chyba go powtórzę... :)

Sent from my SM-G950U1 using Tapatalk


Offline picasso83 Mężczyzna

  • Wiadomości: 346
  • Pomógł: 6
  • Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Bialetti Moka Express, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Eureka Mignon, Ręczne: Comandante Nitro Blade, Aergrind, PeDe, Dienes
Odp: Chemex
« Odpowiedź #430 dnia: 14 Styczeń 2018, 12:32:11 »
Mam pytanie z innej beczki: ile klików więcej w stronę grubiej ustawiacie na młynku Comandante przy przejściu z mielenia do chemexa z 360ml na 500ml? Zaparzanie w obu przypadkach w tym samym chemexie 6cup :-)

Offline mr_blend Mężczyzna

    • Extract Coffee Roasters
  • Wiadomości: 252
  • Pomógł: 1
    • insta
  • Ekspres: La Pavoni Europiccola, Kalita Wave, Nel, Aeropress, Chemex, Phin, moka pot, Hario Cold Brew+Fretta, V60, Syphon, Bodum French Press
  • Młynek: ROK, Ditting KR1203
Odp: Chemex
« Odpowiedź #431 dnia: 14 Styczeń 2018, 12:52:39 »
To tylko 140ml ;) Tak ze 2-3 kliki max
https://www.instagram.com/mr_blend/

Dobra kawa nigdy nie jest gorzka, dobry barista zawsze...

Offline bulczan Mężczyzna

  • Wiadomości: 63
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: kawiarka, AP + prismo, FP, v60, chemex, phin
  • Młynek: c40 mk3 nitro blade
Odp: Chemex
« Odpowiedź #432 dnia: 14 Styczeń 2018, 13:38:01 »
Póki co 600 ml z 38-40g kawy w jednym polaniu i przelew w okolicach 4min to był mój cel. Ok 35 kliku w Commandante na przemiał i woda 95-94c.
Rano chyba go powtórzę...

spróbowałem zrobić dzisiaj według tego przepisu, 38g kawy, 36 klik na comandante (licząc 1 jako moment gdy korbka zaczyna się luźno kręcić), temp. 94 stopnie, ale chyba za szybko lałem wodę z konewki bo przelało mi się w 3 minuty :P w sumie kawa nie wyszła zła ale jednak była trochę niedoparzona. Myślę że przy wolniejszym polewaniu może być to całkiem ciekawy przepis.
"Nie myśleliście nigdy, (…) że niebezpieczeństwem zadawania pytań jest to, iż możecie usłyszeć odpowiedź?". Mordimer Madderdin

Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 6097
  • Pomógł: 88
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Chemex
« Odpowiedź #433 dnia: 11 Luty 2018, 12:52:40 »
Po wielokrotnych próbach chyba mam dobry przepis na litr...
Też mi nie po drodze z dużymi objętościami. Rzadko mam okazję i... do tej pory podstawiałem Chemex pod przelewową Melittę. Było ok. A dziś?

Ponieważ w Comandane mieści się 45g kawy na raz, zaparzyłem z 750ml. Przy pomocy Gabi :)

26(30) -- ustawienie młynka. Filtr standardowo. na to góra od Gabi (prysznic i lejek -- przy czym lejek założyłem po pre infuzji). ~60ml zalałem do prysznica. Założyłem lejek, poczekałem do 45s. Trzy razy dopełniłem lejek do pełna, w sumie do 750ml. Pod koniec wody w filtrze było na tyle, ze dotykała od spodu prysznic Gabi. Całość zajęła ~9minut i myślałem, że będzie over -- czyli jak zawsze w moich dużych objętościach, a tu nie. Całkiem przyjemny napar.


Offline piomic

  • Wiadomości: 1995
  • Pomógł: 14
  • Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
Odp: Chemex
« Odpowiedź #434 dnia: 12 Luty 2018, 21:20:41 »
myślałem, że będzie over (...) a tu nie
Bo ta Gabryśka to zdolna jest, cuda potrafi.

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi