Autor Wątek: UŻYWANY ekspres 1500zł - 2000zł  (Przeczytany 17054 razy)

Offline Expel Mężczyzna

• Moje cuda :)
  • Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
Odp: UŻYWANY ekspres 1500zł - 2000zł
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Luty 2016, 16:50:18 »
Ale chyba bardzo ciężko kupić używaną dźwignię że sprężyną w tym budżecie. Możecie podać jakieś modele na jakie polować?

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Luty 2016, 16:55:27 »
Do jednego dziennie może i nie najlepsze jest to rozwiązanie. HX nawet mały będzie się grzał przynajmniej 10-15 minut. I mowa tu o nagrzaniu wody w bojlerze. Temperatura musi jeszcze przejść na grupę i kolbę co chwilę trwa. Reasumując, aby maszyna była dobrze wygrzana to potrzeba jakieś 30 minut. Można oczywiście to przyśpieszyć przepuszczając wodę przez grupę i kolbę.
Ogólnie wybór zależy od oczekiwań, możliwości kompromisów i czasu jaki chcesz poświęcić - a rano z tym ostatnim zazwyczaj słabo :P

Sylvia nie HX z małym bojlerem też wcale szybko się nie nagrzewa. Bojler oczywiście błyskawicznie ale grupa z wykresów które widziałem tak po 30-35 min. Gaggia Classic podobno jest z tym dużo szybsza.
Więc tutaj do sukcesu będzie prowadzić zwarta budowa grupy i bojlera lub aktywne grzanie grupy. Także mały bojler też wcale nie gwarantuje szybkiego nagrzewania

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #32 dnia: 03 Luty 2016, 16:57:58 »
TU znajdziesz małe dźwigienki. Polecam La Peppinę. Ma sprężynę. Na Twoje jedyne espresso idealna. Sprzedawca sprawdzony i szeroko polecany.

Offline Expel Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Celini V3 PID, Hario v60, Aeropress, Moka Bialietti 2cup, French Press, Chemex, Mr. Clever, Kalita Wave 155, Phin, Tygielek
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Severin 3873, Porlex Mini, Comandante mk3 Nitro Blade
« Odpowiedź #33 dnia: 03 Luty 2016, 17:16:15 »
A powiedz mi proszę czy czasem te małe dźwignię nie mają tak ze dają 30ml naparu? Fajnie żeby była też para, choć nie jest ona priorytetem, narzeczona lubi cappuccino. Chciałem uciec od 53mm i kupić coś z 58mm . A tu okazuje się że wyląduje w 49mm

« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2016, 17:25:26 wysłana przez Expel »

Offline maxwell

« Odpowiedź #34 dnia: 03 Luty 2016, 18:32:08 »
Owszem, za jednym pociągnięciem + preinfuzja, dla podwójnej dozy (w moim przypadku np. 13-14g) uzyskuję do 30 ml, ale nie jest to regułą i jakimś sztywnym wyznacznikiem. Ilość naparu regulujesz według własnego uznania dokładając jakąś część lub pełne machnięcie dźwignią. Jednak według mnie odbija się to niekorzystnie na jakości. Co do pary - jeśli Tobie to nie jest potrzebne, to jest wiele alternatywnych metod spieniania mleka. A średnicą się nie przejmuj - nie rozmiar jest ważny :evil:

Offline pomm Mężczyzna

• Ekspres: Kawiarka, phin, AP, Hario V60-02, forumowy dripper (Kalita), kubek
  • Młynek: Hario Slim, Nuova Simonelli MDX, Mahlkönig Guatemala
« Odpowiedź #35 dnia: 03 Luty 2016, 20:17:34 »
Do okazjonalnego zrobienia cappu spokojnie wystarczy french press, dokupisz jakiś dzbanek   dobrze wyprofilowanym dziubkiem i przy odrobinie wprawy namalujesz coś ładnego :)

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #36 dnia: 03 Luty 2016, 21:00:00 »
Dźwignią to jednak wyjście awaryjne, jak na razie celuje w coś z pompą, ale z chęcią wysłucham różnych rad. Jeżeli chodzi o dźwignię to wolał bym chyba coś większego od pepiny ale to już chyba nie ten budżet

« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2016, 21:56:23 wysłana przez Expel »

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Luty 2016, 23:22:18 »
Gmtb, nie wiem co dokładnie masz na myśli. Ale odradzasz kupna HXa do domu z powodu dłuższego około 10s flusha i 100 ml wody ?!

Nie odradzam tylko opisuję jak to wygląda. Kolega się pyta o funkcjonowanie i różnicę między bojlerem a HX czy PID. Z grubsza tak to wygląda. Każde rozwiązanie ma jakieś minusy - wybór należy do kupującego. A jeżeli bym HX odradzał to tylko z tytułu długości grzania maszyny dla 1 espresso. Oczywiście można timer na gniazdko założyć i ekspres się włączy sam 30 minut przed pobudką :)

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #38 dnia: 03 Luty 2016, 23:46:30 »
A powiedz mi proszę czy czasem te małe dźwignię nie mają tak ze dają 30ml naparu?

Ile byś chciał naparu z jednego pociągnięcia ? Ostatnio z Peppiny wypływa mi systematycznie nie mniej jak 35 g. Dziś 38 g. Z tego co czytałem na forum, użytkownicy wyciskają z niej po 20 g. Mniej jak 38 g to się da i możesz to kontrolować , więcej jak 38 g na jeden "cylinder" chyba nie.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #39 dnia: 04 Luty 2016, 18:17:39 »
No pewnie tyle co doppio czyli 50ml. Zakładając hipotetycznie że małą dźwignia wchodzi w grę, to czy da ona lepszy, lub porównywalny napar z bezzerą ez09 albo uno proof pid albo coś w tym przedziale cenowym? Dźwignia od dawana mnie interesowała z tym że musiał bym zapłacić za nią około 1600zł tyle wychodzi po przeliczeniu z 380 euro + przesyłka. Za podobną kwotę +-300zł mogę wyrwać wyżej wymieniane ekspresy. Swoją drogą trochę drogo za ekspres bez żadnej elektroniki, pompy, czegokolwiek płacić te 1600zł.

Offline maxwell

« Odpowiedź #40 dnia: 04 Luty 2016, 18:52:26 »
Nie pytaj nikogo czy dany ekspres da lepszy czy gorszy napar dla Ciebie. To możesz ocenić tylko Ty. Każda inna opinia będzie nieobiektywna. Widzę, że bardzo trudno Ci się zdecydować, w którą stronę pójść. Może najbezpieczniej będzie w Twoim przypadku kupić Uno PROF PID, który posiada grupę 58, precyzyjny regulator temperatury (bardzo fajna rzecz), dosyć szybko się nagrzewa, nieźle wygląda, a i mleko ładnie spieni dla narzeczonej. A z tymi małymi "gołymi" dźwigniami, to sprawa wygląda tak, że są modne - stąd ta cena. No i rekomendowany Francesco to pasjonat, który nie odstawia lipy. Te sprzęty kupujesz i po prostu używasz.

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 15 Luty 2016, 17:05:25 »
Wiem że nikt nie powie co będzie mi najbardziej smakować, ale można nakierować które sprzęty będą przy odpowiedniej technice idealnym sprzętem w tym przedziale cenowym. Na rynku jest pełno modeli ale założę się że mimo podobnej ceny jeden bije drugiego. Tak jak na przykład Silvia, która jest chyba najpopularniejszym modelem na forum, ja jednak celował bym w coś półkę wyżej.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #42 dnia: 15 Luty 2016, 17:16:58 »
Półka wyżej - HX. Dopytaj czy to wersja ze zbiornikiem. Czy ma tackę z odprowadzeniem ścieków.
Ostatnio popularne sprzęty ;)
LMWDP #469

Offline intersekt Mężczyzna

• Blog o kawie CoffeeTribune
  • Ekspres: Rocket CELLINI V3 PID || Alternatywy: Chemex, Hario V60-01&02, Kalita 155, Melitta, Aeropress, Phin, Bialetti Moka Express 3tz, Bonavita
  • Młynek: EUREKA Mignon, BARATZA Encore, COMANDANTE MK3, Rhinowares
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Luty 2016, 17:21:18 »
A nie myślałeś najpierw na upgradem młynka? Chyba, że mielesz na czymś innym niż Severinie KM3873 z Twojego opisu.
Blog o kawie: coffeetribune.pl || Moje zdjęcia: https://500px.com/michaldmorawski

Offline Expel Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 15 Luty 2016, 17:22:32 »
severin nie nadaje się przecież do espresso w żadnym wypadku, isomac brio ma młynek z ekspresem w jednej obudowie, google it :D

Półka wyżej - HX. Dopytaj czy to wersja ze zbiornikiem. Czy ma tackę z odprowadzeniem ścieków.
Ostatnio popularne sprzęty ;)
Brzydki jak listopadowa noc :D Chciał bym też żeby był w miarę możliwości ładny, wiadomo nie jest to główne kryterium no ale jednak. Tak samo preferuję też zakup od jakiegoś kolegi z forum bo z takim z "gastronomi" to nie wiadomo czy był od kamieniany, serwisowany,  czy w ogóle ktoś o to dbał, a naopowiadać można wszystko. Boję się nieco ekspresów które nie mają łatwo dostępnych czesci zamiennych w polsce. Tak jak np mój. Niby wszystko dziala wszystko uniwersalne, ale jednak nikt nie powie na 100% czy to jest to samo, na szczęście mam gdzieś jeszcze zapasową uszczelkę do niego, bo jak nie to żadna z dostępnych w Polsce nie pasuje, są co prawda na ebay ale jednak co polska to polska :D
« Ostatnia zmiana: 15 Luty 2016, 17:29:11 wysłana przez Expel »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi