Autor Wątek: Gaggia Classic - zwarcie  (Przeczytany 2894 razy)

Offline duca

• Ekspres: Gaggia classic
  • Młynek: gaggia
Gaggia Classic - zwarcie
« dnia: 26 Styczeń 2016, 19:58:27 »
Witam szanowne gremium,

Pomimo że forum czytam juz od dłuższego czasu, dopiero teraz postanowiłem się zarejestrować.
Mam problem z moją gaggią, otóż po raz pierwszy po trzech 3 latach użytkowania postanowiłem rozebrać, wyczyścić i powymieniać uszczelki w moim expresie. Zebrałem informacje potrzebne do przeprowadzenia tej jak mi się wydawało nie skomplikowanej operacji i przystąpiłem do działania.
W rezultacie expres jest gruntownie odkamieniony, uszczelki wymienione i całość prezentuje sie świetnie :D natomiast pojawił się problem, otóż expresu nie da się włączyć, zamiast tego wybija bezpieczniki. Znalazłem na internecie diagram przedstawiający sposób w jaki połączone są kable, prześledziłem każdy kabelek aby sprawdzić czy aby napewno jest wszystko dobrze podłączone, okazuje się że jest!
Więc teraz po kilku godzinnych zabiegach nie wiem już co robić...
Czy może jest ktoś na forum kto miał podobny przypadek bądź jakiś pomysł w czym może być problem??

pozdrawiam serdecznie

Offline kszychooo

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Graef CM800
Odp: Gaggia Classic - zwarcie
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Styczeń 2016, 20:01:26 »
Sprawdź kabel zasilający czy nie ma pęknięć lub podmień na chwile na inny.

Offline duca

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Styczeń 2016, 20:39:50 »
Właśnie sprawdziłem kabel zasilający, podpiąłem inny i nic to nie dało, cały dom bez prądu :(

Offline MichalCz Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • www.kawomaniak.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Styczeń 2016, 21:06:27 »
Moze grzałka albo cewka elektrozaworu ma przebicie na mase. Weź miernik i obadaj.
www.kawomaniak.pl Kawa i akcesoria

Offline duca

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Styczeń 2016, 01:49:45 »
Dziekuję za pomoc, wygląda na to że chyba problem leży w grzałce :(. Nie mam miernika ale metodą odłączania kabelków doszedłem do tego że jak odłącze jedną grzałkę (ta po prawej stronie która podpięta jest do termostatu) to expres się włącza i nie wybija bezpieczników. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? czy można jakoś naprawić grzałke? czy wymienić? czy boiler jest rąbnięty?

Offline duca

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Styczeń 2016, 21:34:55 »
Witam ponownie! expres działa! tzn prawie działa. Wczoraj znalazłem informacje na zagranicznym forum o podobnym przypadku. Woda dostała sie do grzałki i dochodziło do przebicia na masie w jednej z grzałek. Po odłączeniu masy od ekspresu maszyna się wącza i działą jak szalona, po ekstrakcji robi piekne ciastka i produkuje pare jak wściekła! mogę powiedzieć że po czyszczeniu dostała solidnego kopa.
Wymontowałem bojler i umieściłem w piekarniku aby odparować pozostałą wodę w grzałce powodującą przebicie.
Dziekuje za pomoc, pozdrawiam!

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi