Autor Wątek: Kawa BEZKOFEINOWA  (Przeczytany 35452 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Kawa BEZKOFEINOWA
« Odpowiedź #60 dnia: 12 Luty 2017, 11:16:40 »
A co to za decaf?
No ten Swiss Water Process, z palarni do której zamieściłem link wyżej.
Nasza ostatnia bezkofeinowa to jaśniutka tak samo jak naturalna Etiopia / w drugim planie /.
Też z tak jasną się spotkałem, Decaf Planadas z Kolumbii, metodą zwaną Sugar Cane. Espresso cynamonowe i tak samo kawy mleczne. Dla mnie bajka :)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Luty 2017, 11:33:17 »
No tak, pisałeś, że wstawisz. Salwador z tej samej palarni? Piłeś coś jeszcze od nich?

Ten Swiss Water Process to tylko proces dekofeinizacji, to nie wina procesu, że surowiec w marnym stanie ;) O ile się nie mylę, cokolwiek wyślesz do nich, to obrobią bezkofeinowo, a że większość wysyła cokolwiek.

« Odpowiedź #62 dnia: 12 Luty 2017, 11:42:19 »
Tak, ta sama palarnia. Piłem sporo kaw od nich. Większość dobrych jako espresso, ten Salwador nawet bardzo dobry, ale tragiczne jako przelewy. Wszystko płaskie, nijakie, puste, nawet Kenie czy Etiopie.
Surowiec to Brazylia z tego linku co podałem wyżej. Wygląda marnie i smakuje jeszcze gorzej.
Moim zdaniem jedna z gorszych irlandzkich palarni, niestety.

Offline xdaniel5

• www.adrianszopa.pl
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Luty 2017, 14:29:41 »
Bezkofeinową to próbuje ostatnio kawa z cykorii - wiem, kawa to nie jest, ale przy moim refluksie musze pożegnać się z mała i dużą czarną.
Musze czymś oszukac umysł

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #64 dnia: 16 Luty 2017, 15:40:32 »
Jaki jest związek między tym zdrowotnym "defektem" a kawą?

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #65 dnia: 16 Luty 2017, 16:50:41 »
Kawa pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co przy refluksie nie jest wskazane, ale możliwy jest też inny mechanizm. Jedną z przyczyn refluksu jest stres, a kofeina działa na hormony stresu, które pobudzają enzymy trawienne, czy coś w tym stylu  ;) chyba wyszło masło maślane :)

« Odpowiedź #66 dnia: 16 Luty 2017, 18:02:45 »
Jedną z przyczyn refluksu jest stres, a kofeina działa na hormony stresu, które pobudzają enzymy trawienne, czy coś w tym stylu  ;) chyba wyszło masło maślane :)

Hormon stresu? Kofeina działa na niego? Ale, ze w jaki sposób? Jest sie spokojniejszym czy bardziej nerwowym? Czyli podczas stresu chce sie do toalety? Dla mnie brednie.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Luty 2017, 21:18:18 »
Jak się czegoś nie rozumie, albo nie doświadczyło to brednie ? Kofeina różnie jest odczuwana, przez różnych ludzi, w zależności od wielu czynników, między innymi  stanu zdrowia, biochemii organizmu itp.

Pierwsze opracowanie jakie znalazłem, fragment o wpływie na układ nerwowy,
 cytuje

"Kofeina jest nieselektywnym antagonistą receptorów adenozyny, mechanizm działania polega na blokadzie receptorów adenozyny A1 i A2[11]. Adenozyna odgrywa ważną rolę w ośrodkowym układzie nerwowym. Jest ona strukturalnie podobna do kofeiny [19]. W małych dawkach kofeina blokuje receptory A1 i  A2A oraz zwiększa aktywność centralnego układu nerwowego [20]. Kofeina powoduje pobudzenie aktywności cyklazy adenylanowej, a   co za tymidzie, wzrost stężenia cAMP w komórce.Hamowanie receptorów adenozyny A1 jest związane ze zwiększeniem uwalniania wielu neuroprzekaźników:acetylocholiny, noradrenaliny, dopaminy. Kofeina, jako antagonista receptora adenozyny A1, wpływa na
sen i pobudzenie organizmu, powoduje przyspieszenie akcji serca, rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększenie lipolizy w adipocytach,
 rozkurcz komórek mezangium, zwiększenie uwalniania neuroprzekaźników [19,21,22].Receptor adenozynowy A2A znajduje się głównie w
obszarach mózgu bogatych w dopaminę, w prążkowiu, jądrze półleżącym, opuszce węchowej [20, 22].Antagonizm receptora A2A wpływa na
 zwiększoną aktywność dopaminy oraz na silniejsze wiązanie jej z receptorem D2. Kofeina poprzez takie działanie stymuluje bodźce nerwowe
  [22]. Uwolnienie dopaminy jest wyjaśnie niem zmian w zachowaniu po spożyciu kofeiny.Hamowanie  receptora  A2A,  w  odróżnieniu  od receptora A1, prowadzi do  spadku  stężenia  cAMP w komórce. Dlatego wiązanie kofeiny lub adenozyny z receptorami adenozyny A1 i A2A
 wywołuje przeciwne działania w komórce. Inhibicja receptora A2A przez kofeinę powoduje skurcz mięśni naczyń krwionośnych [22].Przy
stężeniach 0,1-1 mM kofeina hamuje fosfodiesterazę, która konwertuje cykliczne AMP (cAMP) w    komórkach do formy niecyklicznej [13].
Skutkiem jest  zwiększenie  stężenia  wewnątrzkomórkowego cAMP, co może osłabić czynność komórek zapalnych, powodować rozkurcz mięśniówki gładkiej oraz pobudzać wydzielanie soku żołądkowego. "

Jeśli chodzi o toaletę, to tak, niektórzy tak reagują na stres-biegunką  ;)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Luty 2017, 21:39:27 »
Otrzymałem cztery próbki czterech kaw podpisane tylko: 1, 2, 3, 4. Standardowy (ślepy) cupping.

4. Najbardziej standardowa, przeciętna, niewybijająca się w zestawie kawa. Kakao, ciemna czekolada, te klimaty. Palona raczej w stronę espresso, ale miłośnicy zalewajki byliby zadowoleni. Niezbyt gorzka, niezbyt kwaśna. Długi after palonego drewna.

3. Najbardziej soczysta i koniec. Zero goryczy, przyjemna i niekrótka kwasowość, wyraźna słodycz, zero aromatu (jeśli już miałbym szukać to w stronę żółtych owoców, herbaty, ale może to skojarzenie kwasowości nie aromatów, nie wiem), zero czegoś więcej. Krótki, urywający się after niczego. Gdybym musiał wybierać z tego zestawu to najchętniej tę bym wypił.

2. Najbardziej sucha, ściągająca pylista w zestawie. Nieprzyjemna kwasowość, nieprzyjemny posmak. Jest szansa, że jako espresso się broni.

1. (Nie)przyjemny aromat zupy jarzynowej ;) delikatna kwasowość i podobna pustość co w 3. Oprócz jarzyn nic nie odrzuca, ale i nie zachęca.

Powyższa kolejność jest rozwiązaniem ślepego cuppingu -- tak wyszło. Jako Decafy obstawiam 3 i 1 ???

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #69 dnia: 23 Luty 2017, 17:49:22 »
4 próbki dotarły i do mnie. Ilość niewielka, bo po ok. 12g, wystarczy do cuppingu. Próbowały trzy osoby łącznie ze mną; pozostali testerzy raczej nie związani z kawą, miłośnicy kawy. Oceny okazały się dość zgodne. Dla porównania zaparzyłem też szklankę Brazylii Nossa Senhora de Fatima, dość ciemno palonej jak na przelewki. Najciekawszą z tych 4 próbek była 4, choć wydaje się najciemniejsza. Są to ziarna z obróbki mokrej, być może jest to jakaś bardzo dobra kawa (może Etiopia?; ale są to duże ziarna), bo jakieś ślady charakteru pozostały. Generalnie wszystkie próbki wypadły mniej atrakcyjnie niż Brazylia, której kwaskowatość jednak była największa. Nie znalazłem w żadnej z kaw jakichś bardzo negatywnych aromatów, ale dziś wszystkie kawy mi smakowały :). Jedna z osób odrzuciła nr 3, druga nr 1 i 2. Moim zdaniem 1, 2 i 3 były podobne, 2 może trochę lepsza (z mokrej obróbki) niż 1 i 3, które są z suchej obróbki i pewnie są to raczej tańsze ziarna (?).

Między naszymi dyskusjami o bezkofeinie a niniejszym wpisem, ktoś w fachowej grupie na FB zapytał o kawy bezkofeinowe i o metodykę palenia. Kilka osób wypowiedziało się w tym temacie. Tutaj wypowiedź jednej z nich:

Cytat: Joshua Hayman
i worked for an importer for about 6 months. While working there, they ran out of decaf to sell to their clients. We choose to decaffeinate our own coffee.

After looking at the stock list; we decided to create a mixed lot from 3 different sidamo lots which had underperformed (300 bags in total) to do a decaf run. I cupped the lots before going in, and also blended in the proportion that they were being blended for the decaf run. Because I wanted the before and after (decafination plant said there was no flavour difference, but they also don't cup the coffees before and after ;) )

When I tasted the result I was surprised by how lifeless and dead the coffee was. Like cupping wax in comparison. I just won't do it. nononononono let them drink tea! (sorry to say)

Wszystko na ten temat ;).
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2017, 17:56:49 wysłana przez Antonio »

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #70 dnia: 23 Luty 2017, 18:20:16 »
Podsumowując Antonio, które próbki są z kofeiną a które bez?
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #71 dnia: 23 Luty 2017, 18:37:28 »
Nie mam pojęcia :). Masz tylko moją subiektywną gradację, a w zasadzie tylko wskazanie na najciekawszą kawę. Czy to ta jest bez kofeiny? ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2017, 18:40:31 wysłana przez Antonio »

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #72 dnia: 23 Luty 2017, 19:11:37 »
Próbki kaw to kolejno:
1. Doubleshot - Colombia La Sierrana (decaf)
2. North Star - Christmas Blend
3. Workshop - El Teruel Decaffeinated Espresso
4. North Star - Dark Arches Blend

Gratuluję @donkiszot za świetnie rozwiązaną zagadkę :)
Jeśli chodzi o kawę numer 4, którą uznał Antonio na mytą obróbkę to mieszanka której skład jest następujący: 40% Brazylia, obróbka naturalna; 40% Salwador, obróbka myta; 20% Sumatra, obróbka pół-myta "giling basah'.
Bezkofeinowe kawy to 1 i 3, Twoim zdaniem Antonio na plus wyróżnił się blend świąteczny, zaś zdaniem donkiszota najbardziej do wypicia nadawała się z zestawu kawa bezkofeinowa.
Chyba więc nie wszystkie kawy bezkofeinowe to pomyłka ;)
dzięki za podjęcie wyzwania :)

Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #73 dnia: 23 Luty 2017, 19:34:12 »

@Donkiszot ,szacun  :ok: :brawa:

Ja też bym zgadł.
Po wypiciu kawy zmierzyłbym ciśnienie. ;) :lol2:
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2017, 19:57:12 wysłana przez Tedi »
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #74 dnia: 23 Luty 2017, 20:03:55 »
Czyli my też trafiliśmy, oceniając 1 i 3 najgorzej ;).
Moim zdaniem najciekawszą kawą była 4. Może mnie trafiły się same ziarenka z Salwadoru i Sumatry ;). W każdym razie te ziarna miały największą intensywność pozytywnych aromatów...

Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że proces dekofeinizacji nadaje ziarnom ciemniejszej barwy, po paleniu wyglądają tak, jakby wyszły z obróbki naturalnej... A pewnie te decafy są z mokrej. Kolumbia na pewno, a ta druga to co to za kawa?

Przy okazji warto zwrócić uwagę na naszą percepcję :). Drinker, dzięki za doświadczenie. Warto byłoby je rozwinąć do wspólnych cuppingów połączonych z kalibracją i analizą wyników, z powołaniem jakiegoś panelu wykwalifikowanych testerów :). Bo jeden tester, jeden sędzia, jak widać, nie można na takiej ocenie polegać. Próbkę 4 oceniliśmy zgoła inaczej ;).
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2017, 20:24:10 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi