Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 500zł  (Przeczytany 16348 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Ekspres kolbowy do 500zł
« dnia: 27 Maj 2013, 17:12:03 »
Czy można coś w tej cenie znaleźć?
 Namówiłem brata na ekspres kolbowy z Lidla. Od 18.11.2012 zajeździł tego 3 sztuki i w końcu pieniądze zwrócili  :mrgreen: , ale apetyt na kawę pozostał. Można coś w takim przedziale cenowym znaleźć, co pochodzi dłużej?

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
Odp: Ekspres kolbowy do 500zł
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maj 2013, 17:53:07 »
Ja przez ok. rok użytkowałem Saeco Via Veneto. Obecnie młodszy brat go używa i jest zadowolony. Ekspresik ma  blisko 2 lata i jeszcze działa :)
Muszę przyznać, że jak na sprzęt za 400zł naprawdę daje radę. Gdy dokupiłem do niego młynek i-2 mini to kawka wychodziła z niego znakomita, niewiele gorsza jak z mojego obecnego ekspresu za 2000zł  :kwiat: Jeśli twój brat nastawia się na kawy czarne to wspomniane Saeco może być fajnym sprzętem dla niego (jedynie trzeba usunąć zaworek super crema)  ;)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maj 2013, 18:04:27 »
a mlecznych nie da się na tym zrobić?

Offline Mario Barista Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Ascaso Basic| Aero| Dripper| Chemex| FP|
  • Młynek: Ascaso I-2 mini| Elektra MXC|

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maj 2013, 18:52:49 »
Jakie są różnice między tymi ekspresami? bo tu mam nowy, ale inny model http://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/gaggia-baby-dose-srebrny-saco-groupe.bhtml#opis

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maj 2013, 19:55:45 »
Jest tu na forum wątek o moim EA 150 - fajny na początek, można używkę za 100-200 PLN dostać, dużo solidniejszy niż cudo z Lidla ;)
EA150 ma młodszego brata Zelmer 13z013. Nowy chyba właśnie koło 500 PLN kosztuje.

Wymieniałem tylko uszczelki, do czasu kiedy z powodu wieku wyroniło się mocowanie zapięcia kolby, Niestety tego nie dało się naprawić, no ale to po kilku latach dopiero. Ekspres się ładnie grzeje. Chciałem OPV i manometr mu montować. Da się go nawet opidować ;)

Gaggie najlepiej porównać u źródła - http://www.gaggia.it/e/en/machines.manual.html

« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2013, 19:57:23 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline MB Kobieta

• Ekspres: Ariete retro 1388
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2015, 11:13:37 »
na początek... Pewnie wiele z niego nie wycisnę? A może kawy od Antonia zdziałają cuda?

Pierwsze próby bez szału (tego w zasadzie nie oczekuję). Sklepowa kawa bardzo niesmaczna. Spienianie mleka... cóż... :diabelek:. Lepiej mi szło w ręcznym tłokowym spieniaczu po wcześniejszym ogrzaniu. Nigdy nie odczuwałam potrzeby posiadania ekspresu do kawy, ale jak czytam różne wątki i oglądam te cudeńka z gęstą cremą, to coraz bardziej mnie kusi, żeby zacząć zbierać na jakąś porządną maszynkę. Oby nie zajmowała dużo miejsca na kuchennym blacie. Fajnie byłoby zaczynać dzionek od "kulturalnej" kawki.

moc 900 W
    ciśnienie 15 bar
    filtr na kawę mieloną
    filtr na kawę w tabletkach
    dysza Maxi Cappuccino
    tarcza Thermocream
    wyjmowany pojemnik na wodę 0,9 l
    wymiary 230x280x310
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2015, 11:18:20 wysłana przez MB »

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2015, 11:46:04 »
To po lewej to własnej roboty?

Offline MB Kobieta

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2015, 11:59:18 »
a jakże :D Sztucznych z torebki nie uznaję. ;)
Nawet chleb i bułki co drugi dzień swojego wypieku. Jakoś specjalnie na zdrowa tylko żywność zakręcona nie jestem, ale chemii mam dość :D Zachęcam do takich wyczynów

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2015, 11:59:48 »
@MB - młynek na początek. Z dobrym młynkiem i przy odrobinie samozaparcia z tej maszynki uzyskasz espresso. Ale młynek kupuj przyszłościowo.
Spienianie? Tu tylko technika dostosowana do ograniczonych możliwości Twojego ekspresu.
Kawa (marka/rodzaj) jest ważna, ale bez młynka i odpowiednio dostosowanego do obecnej Twojej maszyny stopnia zmienia nic nie będzie ciekawego.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2015, 12:09:05 »
a jakże  Sztucznych z torebki nie uznaję.

Już kończę ten ot ale Boskość w tych pierniczkach widzę ;-)

Offline MB Kobieta

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2015, 12:31:33 »
@MB - młynek na początek. Z dobrym młynkiem i przy odrobinie samozaparcia z tej maszynki uzyskasz espresso.

To przynajmniej jakieś pocieszenie. Temat przyszłościowy. Na chwile obecną zamówione kawy od Antonia z prośbą o zmielenie do espresso. Zobaczymy co z tego będzie. Do tej pory marketową Lavazza (mieloną) rozdrabniałam dodatkowo w dzbanku Termomixa (tak jak elektryczny ostrzowy młynek). Przez sypaną bez dodatkowego rozdrobnienia woda lała się ciurkiem, za to po rozdrobnieniu kawa jakby zapychała sitko - czyli woda po kropelce. Na początek mam więc nadzieję na przyzwoite mielenie od "palaczy", a potem będę myślała, co dalej. Jakby nie było przy swoich kulinarnych zapędąch i zasadzie "lepiej mniej, a pysznie", podejrzewam, że to początek mojej przygody z kawą. :):)
A teraz już całkiem świadomie i bez żartów - czas przenieść się do wątków typu "jaki dobry młynek żarnowy na przeciętną polską kieszeń (im mniej pyłu tym lepiej)?" Całkiem możliwe więc, że nie będę już dopytywała na tym forum o ekspresy, a  o młynki. Co zresztą słusznie wszyscy wprawni kawosze konsekwentnie podkreślają. A zresztą - nie bacząc nawet o ich wkład w budowanie naszej świadomości dot. parzenia kawy to czy nie piękne były czasy, kiedy na sklepowych półkach trudno było znaleźć mieloną kawę, a w każdym niemal polskim domu był młyneczek przeznaczony do jej zmielenia? (ostrzowy wprawdzie). Albo kupując kawę, zaraz w sklepie prosiło się o jej zmielenie?:):) Coś w tym było. Teraz gubi nas pośpiech i komercjalizacja codziennego życia. :):)
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2015, 14:26:02 wysłana przez MB »

jpyt

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Styczeń 2015, 15:07:47 »
Co to jest ten zaworek super crema?
I jak się go usuwa?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2015, 15:57:13 »
Różni producenci tanich ekspresów montują różne patenty w kolbach aby powstała crema mimo braku odpowiednich warunków podczas parzenia (stara, nieodpowiednio zmielona kawa).
Aby móc samemu zadbać o kawę, aby poprawnie się parzyła, aby ocenić kawę po cremie trzeba owy system ominąć (od razu widać potrzebę odpowiedniego młynka). A systemy są różne, podwójne dno w sitku, zaworki przy wylewce, czy choćby papierowy filtr w kapsułce.

jpyt

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Styczeń 2015, 16:17:56 »
Czyli jeśli dobrze rozumiem, to dobra kawa, super młyn i crema wyjdzie z ekspresu bez żadnych zaworków, czy crema-patentów?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi