Autor Wątek: Hx - ile potrzeba na start.  (Przeczytany 14294 razy)

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
Odp: Hx - ile potrzeba na start.
« Odpowiedź #30 dnia: 04 Styczeń 2016, 12:00:26 »
Zamiast flushu można użyć ogranicznika przepływu.
Dokladnie ograniczniki przeplywu to robia. Dragon takich nie ma, a te "bezflushowe" maja znaczne.
Domowe sa czesto pomiedzy.
Wada dluzszy czas powrotu do temperatury...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Styczeń 2016, 14:12:45 »
Jakiego powrotu?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Styczeń 2016, 14:14:55 »
jak np chcesz 88 stopni (dlugi flush) na kawe nr 1, a 94 na 2. To szybki HX zrobi to w minute.
Wolny 15 minut...

Offline maxwell

• Ekspres: Isomac Amica, Arrarex Caravel
  • Młynek: Astoria Beretta, Mahlkönig Vario
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Styczeń 2016, 17:13:26 »
W takiej sytuacji nie zastanawiałbym sie długo i zmienił sprzęt na bojler z PIDem  ;).
Nie szkoda dobrej wody na te przelewanki?

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Styczeń 2016, 13:31:42 »
Tak też powiedzieli mi ludzie z CMA: te grupy 53mm są na włoski rynek dla włoskiej, ciemnej kawy; na eksport sugerują 58mm.

Nic gorszego niż uwierzyć włochom na słowo ;) Ja się spotkałem z opinią że rozmiar 58 ma większy sens przy pojedynczym sitku gdyż większość espresso jest na włoskim rynku właśnie przyrządzane z pojedynczej kolby. O tym że lepiej wychodzą kawy ciemno palone nie słyszałem. Na przeciwko mojego mieszkania, znajduję się kawiarnia która na pokładzie ma Dalla Corte pro Dc ( można ustawiać ekspres nawet on-line). Jestem tam prawie codziennie i szczerze mówiąc, ichnie espresso, ciemno palone, z mediolańskiej palarni, mi w ogóle nie podchodzi. Dla tego zamawiam coś ze singli które wychodzą o niebo lepiej. Ekspres ma możliwość dokładnego ustawienia temperatury parzenia i jeżeli setup jest prawidłowy, to i kawa jest fantastyczna. Dla tego nie wiem czemu rozmiar 53mm tak lekką ręką przekreślać. Szczególnie że maszyny dźwigniowe, a przede wszystkim te domowe, mają jeszcze mniejszy rozmiar sitka a kawy jasno palone wychodzą świetne. Precyzyjne podwójne sitko VST jest tylko o 2mm wyższe w przypadku 53mm a powierzchnia sitka i ilość dziurek są identyczne.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Styczeń 2016, 13:41:50 »
większość espresso jest na włoskim rynku właśnie przyrządzane z pojedynczej kolby.
Error :).

DC miał jakiś pomysł, by naukowo przekonać ludzi do swojego 54mm standardu. Robił jakieś obliczenia inżynierskie, porównywał siły i ciśnienia w odniesieniu do 58mm. Jego kolega A. Godina miał dorobić do tego uzasadnienie sensoryczne. I chyba ucichło, bo co tu można udowodnić? Że średnica 53/4mm jest lepsza dla espresso niż 58mm? Ludzie i tak wybierają 58mm NS, LM, czy Twój ulubiony Slayer :).

Też mi smakują single jasno palone z dźwigni i z DC, sądząc po paru doświadczeniach... Na co dzień mam jednak 58mm i też jestem zadowolony :).
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2016, 13:44:41 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #36 dnia: 07 Styczeń 2016, 13:48:11 »
Właśnie o ten Error chodzi. Jeśli czegoś się nie zdementuję, to zostaję jako prawda.

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Luty 2016, 19:02:15 »
Pracowałem na DC PRO i nie cierpię tych sitek. Szczególnie przy większych dozach, gorzej się ubija. Nie wiem na ile to kwestia samej maszyny, ale zawsze wygodniej parzyło mi się na 58 i wydaje mi się jakoś, że łatwiej przyzwoite szoty ukręcić, bo jednak powierzchnia jest różna i wysokość ciastka też jest różna  ;)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Luty 2016, 10:24:35 »
A ja wolę HXa od klasycznego jednobojlerowca. Podoba mi się w nim, że do parzenia służy świeża woda ze zbiornika, a nie przestała z bojlera.
zasada podobna jak... w termobloku, ogrzewacz przepływowy. Zamiast nagrzanego bloku metalu do ogrzania wody służy tylko drugi zbiornik wodny. http://cdn.shopify.com/s/files/1/0278/1973/files/CupAndBrew-How_It_Works-_Heat_Exchanger_Espresso_Machine_grande.png?13606

Dodatkową zaletą używania za każdym razem świeżej wody jest aspekt zdrowotny - króki kontakt spożywanej wody z materiałem ogrzewacza, który zazwyczaj nie jest wykonany z metali szlachetnych i reaguje wodą. Używane bojlery, w których woda leżakuje dłuższy czas zanim się zużyje, nie wyglądają za ciekawie a chyba niewiele osób przed każdym parzeniem opróżnia bojler do zera i napełnia go ponownie przed parzeniem... https://www.google.pl/search?tbm=isch&tbs=rimg%3ACT4aR_15uafZUIjjhnBGvGx5kQYfdvPH7-RFqqA-8I3In62AEqsJdRVctiRTkEU0vhnhe5rl55X-cqSJh8xi7XLERjSoSCeGcEa8bHmRBEWe8jv1HlwpBKhIJh9288fv5EWoRBY4CaSLEuaEqEgmoD7wjcifrYBG2bLwUQmlEuioSCQSqwl1FVy2JEWQjq8NhZF0uKhIJFOQRTS-GeF4RZNOwLsmPFKMqEgnmuXnlf5ypIhGkt11lcRnwlyoSCWHzGLtcsRGNES3U8FcK96GT&q=boiler%20coffee%20inside&ved=0ahUKEwi_3-7bs_TKAhXnK5oKHXmeAp0Q9C8ICQ&dpr=1.5&biw=1280&bih=721
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2016, 10:29:05 wysłana przez grex »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #39 dnia: 13 Luty 2016, 11:33:59 »
Jak ktoś nie czyści ekspresu to i hx i termoblok mu zarośnie. Gwarantuje Ci  że gdybym dziś rozkręcił swój bojler to w środku był by ładny różowiutki i bez większych śladów kamienia. Natomiast rury po drodze do Twojego domu zapewne w środku tak wyglądają.

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Luty 2016, 11:24:57 »
Bacek
w jaki sposób dbasz  o ekspres?
 jak często i jaka chemie stosujesz?
moja mara ma niecaly miesiac i trzeba by ja przepłukać jakos

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi