Wypróbowałem wszystkie metody parzenia kawy tym parzydłem więc postanowiłem utrwalić moje doświadczenia na piśmie.
^
l
UCà phê đen khong duong czyli espresso z wietnamskiego
Phin'a bez cukru (16gr. świeżo mielonej kawy, uzysk ok. 40gr. naparu, rozmiar phin 6oz (150ml)):
1. W celu rozgrzania zaparzacza, nalewamy gorącej wody do miski i wkładamy do niej wszystkie części Phin'a.
2. Mielimy kawę na medium-fine, czyli drobny cukier. Najlepsza kawa do Phin'a to taka pod espresso, min. średnio wypalona, sprawdza się mieszanka z Robustą 20/80 lub jakaś nisko rosnąca "robuściana" Arabica.
3. Podgrzewamy wodę, najlepsza woda do tej metody to woda miękka ok. 60-100tds.
4. Kładziemy zbiornik zaparzacza na pokrywce i wsypujemy kawę i wyrównujemy ją pukając ręką po bokach.
5. Wodą o temperaturze ok. 96°C czyli zaraz po ustaniu wrzenia, nalewamy na pokrywkę 5ml. gorącej wody i stawiamy na niej zbiornik z nasypaną wcześniej kawą, kawa wyciągnie wodę z pokrywki.
6. W celu odgazowania kawy (Bloom) zalewamy 16ml. wody od góry, najlepiej użyć dziurkowanej podstawki Phin'a jako kroplownik (tylko w przypadku phinów z oddzielną filtr-podstawką).
7. Po odgazowaniu kawy czyli ok. 45s. stawiamy podstawkę i zbiornik zaparzacza na szklance, delikatnie wkładamy prysznic/filtr do środka.
8. Wlewamy resztkę kawy z pokrywki i powoli zalewamy pozostałe 50ml. wody starając się, aby kawa nie unosiła się ponad filtrem.
9. Przykrywamy pokrywką i czekamy.
Tylko mi tu nie słodź!!!
Tips&Tricks:
- Jeśli nie mamy czajnika z gęsią szyją użyjmy pary złączonych drewnianych pałeczek do precyzyjnego polewania.
- Przy małych naczyniach robi się w naczyniu nadciśnienie blokujące przepływ. Najlepiej używać naczynia z "dzióbkiem" lub przy szerokiej filiżance zostawić mały otwór przesuwając zaparzacz lekko na bok. Możemy położyć/unieść Phina na dwóch pałeczkach.
- Kawa powinna zacząć kapać po ok. 2-3 min. i skończyć kapać po ok. 7-8 min.
- Jeśli nie kapie możemy unieść pałeczką delikatnie filtr, kawa odgazuje do końca i zacznie kapać.