zobaczyłem sobie ten filmik i chodź przyznam, że bardzo przyjemny w oglądaniu, fajny format a i prowadzący przyjemny w odbiorze. Ale jednak trochę irytujące dla mnie było tak skromne przygotowanie wiedzy do programu, zazwyczaj na yt doceniam ten tzw research ale jako taki livestylowy to miło spędzony czas.
O czym innym w sumie chciałem, o tym, żeby używać tylko przewietrzonej kawy. Z tekstem, że phin nie lubi świeżej kawy się generalnie zgadzam, bo trza uważać, siteczko się potrafi rozkopać, sporo kawy potrafi wycisnąć powyżej ale wniosek, że trzeba koniecznie mielić wczoraj jest dla mnie nadinterpretacją. Dłuższy, np minutowy bloom w zupełności wystarcza, zwłaszcza przy paleniach "filtrowych" które w phinie dającym dość dużą ekstrakcję potrafią być rewelacyjne. Jako taka sztuczka dla użycia świeżej i ciemno wypalonej kawy to i pewnie dobry pomysł, jako możliwe remedium dla części przypadków ale nie podstawowa zasada.
Pooglądałem se tez parę innych filmów z kolegą w roli głównej i doceniam, że poświęcił czas też na french pressa czy zalanie w szklance. No tak, to kawa jest najważniejsza, dobra kawa będzie dobrze smakować i w szklance. Często bulwersuję ludzi, mówić im, że wolę szklankę z fajną jaśniej wypaloną kawę niż wyjarane segfredo z automatu za kilka tysięcy.